Dünya Habitat Günü’nün bu yılki teması “Gençleri Daha İyi Bir Kentsel Gelecek için Eyleme Geçirmek” olarak belirlendi. 2030 yılına kadar, tüm küresel kentli nüfusun %60’ının 18 yaşın altında olacağı tahmin edilirken, “sürdürülebilir kentler” hedefine ulaşmak yolunda gençlerin sorunlarına çözüm üretmek ve onların kent yönetimine katılımlarının önünü açmak daha da önem kazanıyor…
Birleşmiş Milletler (BM),1985 yılında her yıl ekim ayının ilk pazartesi gününü “Dünya Habitat Günü” olarak belirleyerek, yaşam alanlarımızın durumunu ve herkesin yeterli barınma hakkını yansıtmayı amaçlıyor. İlk kez 1986 yılında küresel çapta etkinlikler düzenlenen Dünya Habitat Günü bu yıl, 7 Ekim tarihine denk geliyor. Bu özel günle dünya genelinde herkesin şehirlerimizin ve kasabalarımızın geleceğini şekillendirme gücüne ve sorumluluğuna sahip olduğunu hatırlatmak hedefleniyor. Kentsel alanların durumunun sorgulandığı günle, konut krizlerine dikkat çekiliyor ve herkes için yeterli barınmanın gerçekleşebilmesi amacıyla eyleme geçme çağrısında bulunuluyor.
Dünya Habitat Günü’nün 2024 teması “Gençleri Daha İyi Bir Kentsel Gelecek için Eyleme Geçirmek” olarak belirlendi. Tema, hızlı kentleşmenin getirdiği zorlukları ve fırsatları ele alarak gençlerin sürdürülebilir şehirler ve topluluklar oluşturmadaki aktif katılımlarına odaklanmayı hedefliyor. Yanı sıra gençlere, kendi kentsel mevcut hallerini ve geleceklerini şekillendirmede katılımcı süreçlere nasıl dahil olabilecekleri konusunda yol gösteriyor.
Gençlerin Durumu ile İlgili Endişeler Artıyor
BM-Habitat, BM çatısı altındaki insan yerleşimleri faaliyetlerinin eş güdümünü sağlama, sürdürülebilir insan yerleşimleri oluşturma ve sorunlara çözüm sunma anlamında ülkelere teknik yardım ve finansman desteği sağlıyor. Kurumun elde ettiği verilere göre, şu anda dünya nüfusunun %55’i kentsel alanlarda yaşıyor. Bu oranın 2050’ye kadar %68’e yükselmesi beklenirken 2030 yılına kadar, tüm küresel kentli nüfusun %60’ının 18 yaşın altında olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla hızla büyüyen kentlerde yaşayan genç insanlar, bu alanların geleceğini şekillendirmede kritik bir rol oynayacaklar.
Gençlerin Katılımı ve İşbirliği Çağrısı
BM Habitat Gençlik Programı, geçen ay BM’nin düzenlediği Gelecek Zirvesi’nde “Gelecek Kentlerde, Gelecek Gençlikte” adlı bir bildiri yayımladı. Genç nüfusun harekete geçirilmesinin, kentlerin 21. yüzyılın karmaşıklıklarını aşmasında ve bunlarla başa çıkmasında kritik öneme sahip olduğuna vurgu yapılan bildiride, kentlerde yaşayan gençler için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) yerelleştirmenin önemine dikkat çekildi. Bununla birlikte SKA’ların hayata geçirilmesinin, gençlerin kentsel ortamlardaki özgün deneyimleri ve sorunlarıyla uyumlu girişimlerin oluşturulması ve uygulanması anlamında önemli adımların atılmasını sağlayacağı aktarıldı.
Bildiride ayrıca 2016 yılında Dünya Kentsel Forumu’nda kabul edilen Küresel Gençlik Deklarasyonu da hatırlatıldı. Gençlerin karşılaştıkları çevresel bozulma ve iklim değişikliği, işsizlik, gençlerin yönetim süreçlerinde yeterince yer almaması, cinsiyet eşitsizliği, göç, kentsel güvenlik ve ruh sağlığı gibi temel sorunlara yanıt veren politikalar için işbirliği çağrısı yapılan deklarasyona atıfla, gençler ve politika yapıcıların sürdürülebilir bir kentsel gelecek oluşturma çabasına yönelik planlamaya dair verilen taahhütlerinin hayata geçirilmesi de talep edildi.