Kültür

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 1-5 Aralık’ta

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, gezegenin tüm canlılarıyla birlikte yaşama kültürünün oluşumuna katkı sağlamayı hedefleyen 2021 seçkisi ile 1-5 Aralık tarihlerinde Surdurulebiliryasam.net’de çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), gezegenin canlıları arasındaki bağ üzerine farkındalık yaratarak birliktelik üzerine yeni bir yaşam kültürü oluşturmak için oluşturduğu 2021 seçkisi ile 1-5 Aralık tarihlerinde Surdurulebiliryasam.net’de çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

SYFF; sürdürülebilir bir yaşam kültürü için insanlık olarak birlikte hareket etmenin hayati önem taşıdığı, değişimi gerçekleştirmek üzere her birimizin katkısının çok değerli olduğu bu dönemde, topladığı hikayelerle bunu başarabileceğimize dair güvenimizi canlı tutmayı hedefliyor. Seçkide yer alan belgeseller; yaratıcılık, niyet, azim ve çeşitlilikle şekillenen bir gelecek olasılığını gösteriyor. 2030 yılına kadar atılacak adımların belirleyeceği bu geleceğin çok uzak olmadığını gösteren SFF, 2050’de nasıl bir dünyada yaşamak istediğimiz ve bunu yaratmak için birlikte ne yapabileceğimiz sorularına odaklanıyor.

SYFF2021 seçkisi; birey, aile, kurum, sektör ve toplum ölçeğinde değişimin örnekleri üzerinden kaosun içindeki dinginliği, krizin içindeki umudu, karmaşanın ortasındaki adaptasyonu, çaresizliğin güce dönüşmesini gösteren belgesellerle gerçekleşmekte olan dönüşümü göstermeyi amaçlıyor.

Festivalde öne çıkan belgesellerden bazıları ise şu şekilde:

– Değişimin Tohumları: Bilinçli Ticaretin Gücü (Richard Yelland, 2020, 51′)

Belgesel, 20 yıl önce bir grup genç girişimcinin Brezilya’nın yağmur ormanlarında sürdürülebilir şekilde açai meyvesini yetiştirmek için bir şirket kuruşunu anlatıyor. Bu yolda, farklı bir ekonomik model kullanarak dünyayı değiştirmeyi hedeflenirken başarı, yalnızca parasal değil, toplumsal ve çevresel etkiler yoluyla da değerlendiriliyor. Uyguladıkları “bilinçli ticaret” günümüzün en zor sorunlarından bazılarını ele alıyor. Bu ödüllü belgesel, izleyenleri “cüzdanlarıyla oy kullanmaya” ve gezegenimiz üzerinde olumlu bir etki yaratmayı hedefleyen markaları ve ürünleri desteklemeye davet ediyor.

– Hidrojenin Keşfi (Nicole Scott ve Don Dahlmann, 2021, 60′)

Hidrojen büyük bir enerji kaynağı olmasına rağmen neden bu kadar tartışmalı bir konu olduğunu ele alan belgesel, eğer karbondioksit salımı yüksek olan enerji kaynaklarından vazgeçildiğinde hidrojenin hayatlarımızda oynayacağı rolü ele alıyor.

– Kara Rota (Zeynep Şentek, Craig Shaw ve Micael Pereira, 2021, 57′)

Lizbon’dan Cenova’ya, Atina’dan Kuzey Buz Denizi’ne, Kara Rota gemicilik sektörünün iklim tartışmasından, yasalardan ve vergilendirmeden kaçışını araştıran belgesel, gemicilik sektörünün iklimi etkileyen en büyük kirleticilerden biri olduğunu gözler önüne seriyor. Yılda 11 milyar tonla, dünyadaki ürünlerin %90’ını taşıyan gemicilik sektörünün nasıl muazzam miktarlarda seragazı salımına ve toksin üretimine neden olarak hem iklim değişikliğine katkı sağladığı hem de kıyı bölgelerinde, liman kentlerinde ve şehirlerde her yıl binlerce ölüme neden olduğu ele alınıyor.

Festival, filmlerin ardından kendi hikayelerini yaratan ve yaratmak isteyenleri buluşturan söyleşi etkinliklerini organize etmeyi planlıyor. Söyleşiler ve tüm gösterimler ücretsiz gerçekleşirken katılım için surdurulebiliryasam.net adresinden kayıt yaptırmak zorunlu olacak.

About Post Author