#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
arno-senoner-SVO98wCEAME-unsplash

Sürdürülebilirlik ve Dijital Dönüşüm için İşbirliği

TEB ve OSBÜK, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünü artırma, sürdürülebilir sanayi yapısına katkı sunma ve dijital dönüşümlerini hızlandırma amacıyla bir işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında Türkiye genelindeki organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm yatırımları konusunda destek sağlanacak ve finansmana erişim kolaylaştırılacak.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa R. Türker ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) KOBİ Bankacılığı Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Atilla Derman tarafından imzalanan TEB ve OSBÜK işbirliği protokolüyle, Türkiye sanayisinin yeşil ve dijital dönüşümüne katkı sağlanması ve organize sanayi bölgelerindeki firmaların sürdürülebilir büyümesinin desteklenmesi amaçlanıyor.

osbik teb

“Yenilikçi ve Çevre Dostu Çözümleri Destekleyeceğiz”

TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, “Türkiye’nin ekonomik büyümesinde organize sanayi bölgelerimizin ve burada faaliyet gösteren KOBİ’lerimizin önemli bir rolü var. OSBÜK ile imzaladığımız bu işbirliği anlaşmasıyla finansman sağlamanın yanı sıra KOBİ’lerimizin yeşil dönüşüm projelerini hayata geçirmelerine, enerji verimliliğini artırmalarına ve dijital altyapılarını güçlendirmelerine de katkı sağlayacağız. Üretim süreçlerinde yenilikçi ve çevre dostu çözümleri desteklerken aynı zamanda maliyet avantajları ve rekabet gücünü artıracak projeleri de teşvik etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“OSB’lerimiz Türkiye’nin Sanayi Politikasına Öncülük Ediyor”

Organize sanayi bölgelerinin Türkiye’nin sanayi üretiminin %45’ini gerçekleştirdiğini belirten OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa R. Türker, “Organize sanayi bölgelerimiz, Türkiye’nin sanayi politikasına öncülük ediyor. TEB ile imzalarını attığımız protokolümüz organize sanayi bölgelerimizle katılımcı firmalarına gerek finansman gerekse ikiz dönüşüm yatırımları açısından hız kazandıracak. 2,7 milyon istihdam, 68 binden fazla firma ile organize sanayi bölgelerimizin Türk sanayisinin dönüşümüne liderlik etmesini hedefliyoruz. Yeşil ve dijital dönüşüme yapılacak yatırımlar ile OSB’lerimiz ve katılımcı firmalarımızın marka değerini artırmaya devam edeceğiz. Bu anlamda protokolümüzün organize sanayi bölgelerimizin büyümesine, sürdürülebilir geleceğe ve stratejik hedeflerimize ulaşmamıza kritik katkı vereceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Yeşil Dönüşüm, Yenilenebilir Enerji, Dijitalleşme ve Finansman

İmzalanan işbirliği anlaşmasıyla organize sanayi bölgelerindeki firmalara ve yönetimlere yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji, dijitalleşme ve finansman alanlarında kapsamlı avantajlar sunuluyor. Yeşil dönüşüm çerçevesinde, çevre dostu uygulamaların benimsenmesi ve sürdürülebilir üretim süreçlerinin desteklenmesi için finansal çözümler ve danışmanlık hizmetleri sağlayan TEB; rüzgar, güneş, hidroelektrik, biyogaz ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji yatırımlarını finansman desteğiyle teşvik edecek. Ayrıca işletmelerin enerji, su ve kaynak verimliliğini artırmaya yönelik modernizasyon ve kapasite artışı yatırımları için uygun kredi imkanları sunarken atık önleme ve geridönüşüm projelerini de destekleyecek. Elektrikli araç kredisi ile temiz enerji araçlarına yatırım yapan KOBİ’ler için özel finansman seçenekleri sunacak. TEB ayrıca bankacılık ürün ve hizmetlerinde organize sanayi yönetimlerine özel avantajlar sağlayacak.

Protokol kapsamında organize sanayi bölgelerindeki firmalara ve yönetimlere sağlanacak özel avantajlar şöyle:

  • Yeşil Dönüşüm: Çevre dostu uygulamaların benimsenmesi ve sürdürülebilir üretim süreçlerinin desteklenmesi için finansal çözümler ve danışmanlık hizmetleri.
  • Yenilenebilir Enerji Yatırımları: Rüzgar (kara ve deniz), hidroelektrik, güneş enerjisi (fotovoltaik, konsantre güneş enerjisi teknolojisi), biyogaz, biyoyakıt, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji yatırımları finansmanı.
  • Enerji/Su/Kaynak Verimliliği Yatırımları:İşletmelerin enerji ve kaynak verimliliğini artırmak amacıyla modernizasyon ve kapasite artışına yönelik yeni yatırımları için uygun kredi.
  • Atık Yönetimi Yatırımları:Atık önleme, azaltma ve geri dönüşümü alanında yatırım yapan ve üretimde geri kazanılmış ham madde veya ara mamul kullanımına yönelik faaliyet gösteren ve yatırım yapan KOBİ’ler için finansman.
  • Elektrikli Araç Kredisi: Elektrikli ulaşım, temiz altyapı enerji araçlarının çoğalması ve zararlı emisyonların azaltılması amacıyla yatırım yapan tüm KOBİ’lerin yararlanabileceği özel kredi.
  • Dijital Dönüşüm: İş süreçlerinin dijitalleşmesine yönelik teknolojik altyapı yatırımları ve dijital yetkinliklerin artırılması için uygun finansman seçenekleri. Dijital Dönüşüm Finansmanı Kapsamındaki alanlar; Üretim süreçleri, muhasebe çözümleri ve CRM uygulamalarını kapsayan dijital entegrasyon projeleri için firmalara uygun kredi imkanları.