#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Sustainable Brands 2018 Gerçekleşti

Global Sustainable Brands ağının İstanbul buluşması olan Sustainab­le Brands 2018 Istanbul, dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlerin ka­tılımıyla gerçekleşti. Konferansta markaların tüketiciye karşı samimi ve dürüst olmaları gerektiği belir­tilirken, “İyi yaşam” adına olumlu çalışmalar yapan markaların da mutlaka bunları anlatması gerekti­ği vurgulandı.

Global Sustainable Brands ağının İstanbul buluşması Sustainab­le Brands 2018 Istanbul, dünyadan ve Türkiye’den önemli isimlerin ka­tılımıyla geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşti. Konferansta markaların tüketiciye karşı samimi ve dürüst olmaları gerektiği ifade edildi, “İyi yaşam” adına olumlu çalışmalar yapan markaların da mutlaka bunları anlatması gerekti­ği vurgulandı. Etkinliğin moderas­yonunu, bu yıl da Goodvertising’in kurucusu Thomas Kolster üstlendi. Kolster, “İyi Yaşam: Konuşmak ko­lay, peki ya gerçekleştirmek” başlıklı konuşmasında, geçmişte iyi yaşamın özünü objeler oluştururken, bugün bunun yerini deneyimlerin aldığını vurguladı. Kurumsal şiir üzerine çalışmaları bulunan, Ink of The Fu­ture şirketinde “Şiir Müdürü” ola­rak görev yapan Vincent Avanzi de “Kelimelerle dünyayı değiştirmek” başlıklı konuşmasında, iyi yaşamı tanımlayan 4P’nin (Purpose, Planet, Profit, People) yanına “Poem” yani şiiri de eklemek gerektiğini söyledi. Konferansta, Sustaniable Brands Is­tanbul ve Nielsen’in katkılarıyla ya­pılan “İyi Yaşam Araştırması 2018” tüketici araştırmasının sonuçları da açıklandı. Türkiye genelinde A, B, C gruplarındaki kadın ve erkeklerden oluşan 1.000 kişiyle yapılan araştır­manın sonuçlarını yorumlayan Niel­sen Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Filiz Öztürk, “İyi Yaşam” konusunda farkındalığın arttığına dikkat çekerek, bunun da markalar­dan beklentileri etkilediğini kaydetti.

MullenLowe salt CEO’su Andy Last, günümüzde durdurulamaz trendler­le karşı karşıya olunduğuna ve in­sanların şirketlere sorumluluk yük­lediğine dikkat çekerek, “Şirketlerin yaptıkları iyi şeyleri anlatmaktan çe­kindiklerini görüyoruz. Oysa iyi bir şeyler yapan ve aynı zamanda para da kazanan şirketler bundan gurur duymalılar” dedi.

İyi Yaşam İçin İletişimi Yeniden Tasarlamak

Konferansın ikinci gününde öne çı­kan konuşmacılardan biri, Türkiye markasının yaratıcı danışmanı olan ve ezber bozan yaratıcı teorileriyle ta­nınan iletişimci Jacob Benbunan’dı. Aynı zamanda Saffron Brand Con­sultants CEO’su olan Benbunan, gü­nümüzde insanların tüketici olmak­tan çıkıp ürettiğini tüketen insanlara dönüştüğünü vurguladı. “Yukarıdan aşağıya yönetim değişti. Bu da şir­ketlerin yönetimlerini de değiştirdi” diyen Benbunan, eski ve yeni ekono­miden şirketlerin yaşadığı değişime dair örnekler verdi. Tesla’nın enerji üreteceğini duyurduğunu, Google’ın Project’i geliştirdiğini, Alexa’nın ise alışveriş yapma şeklini değiştirmeye soyunduğunu, Airbnb’nin çatılara güneş panelleri yerleştirdiğini, kitap satarak başlayan Amazon’un artık akla gelebilecek her şeyi tedarik et­tiğini dile getirdi.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağır­dır ve Ünite İletişim Yürütme Kuru­lu Başkanı Işıl Arıdağ, “İyi yaşam için iletişimi yeniden tasarlamayı” tartıştı. Arıdağ, “Değer üretenler iyi yaşama doğru koşuyor. Bunun için de ekosistemi harekete geçirerek ortak akla sevk etmek büyük önem taşıyor” derken, Ağırdır şöyle konuş­tu: “Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşi­si bugün değişti. Yeme-içme kadar özgürlük de temel bir ihtiyaç halini aldı. İyi yaşam için, iyi olmak için var olmak lazım. İnsanlar bugün ihtiyaç, beklenti ve taleplerinin dikkate alın­masını istiyor.”

SustainableBrands 2018’in Princi­pal sponsorluğunu BASF, Lipton ve Dove üstlenirken, Premier sponsor­lar Ülker ve Fairy, Major sponsorlar Loreal, Anadolu Efes ve Kords oldu. Supporting sponsorlar arasında ise Philips, Defacto, Prefabrik Yapı, Pı­nar, Metro Toptancı Market, Zorlu Holding, Balparmak ve Kalekim yer aldı.

Sürdürülebilir İş Ödülleri İçin Başvurular Başladı!

Sürdürülebilir iş modellerinin bu yıl 5. kez ödüllendirileceği Sürdürülebilir İş Ödülleri için başvurular, 30 Nisan itibarıyla başladı. İş dünyasında değişim ve sürdürülebilir inovasyon ile etki yaratmayı teşvik eden ödüller, bu yıl 14 ayrı kategoride düzenlenecek, büyük ölçekli kurumlar ve KOBİ’ler olmak üzere her kategoride iki projeye ödül verilecek. Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin jürisi, her kategoride Türkiye’nin alanında lider isimlerinden oluşuyor.

Ödül için sürdürülebilir iş modelini benimsemiş, Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler başvurabilecek. Başvuru için: https:// surdurulebilirisodulleri.com/2018/.

EkoIQ Editör