T shirt’ünüz Ne Kadar Yeşil?

Evde camı, kağıdı ve plastiği geri dönüştürüyor, Starbucks’a kendi fincanınızı getiriyor, yeniden kullanılabilir poşetlerinizle alışverişe çıkıyor ve genel olarak çevre üzerindeki etkinizi azalmak adına her şeyi yapıyorsunuz öyle değil mi?
Peki giydiğiniz t-shirt ve kotun yeryüzüne küçük bir tankeri dolduracak kadar (2,200 galon) suya mal olduğunu biliyor muydunuz?
Pamuklu tekstil mamullerinin yapımı haşıl, parafin, boya, böcek ilaçları ve hava ve toprağa zararlı diğer kirleticilerin yan ürünlerini salmasının yanında yüksek miktarlarda su ve enerji tüketiyor.
Her yıl dünyada iki milyarın üzerinde t-shirt ve Birleşik Devletler’de yarım milyonun üzerinde kot satılıyor. Bir t-shirt’ün yapımına 700, bir kot için 1500 galon su gerektiğini varsayarsak tekstil atığına bir gem vurmanın zamanının neden geldiğini anlayabiliriz.
Levi’s’ın El Paso, Teksas’taki bir fabrikası şehrin su stokunun %15’ini tek başına kullanıyor. Levi’s’ın yaptırdığı bir araştırmada araştırmacılar bir kotu üretmenin 700 megajul enerji gerektirdiğini ve 32 kg karbon saldığını buldular. Bir kot üretmek için salınan karbondioksit miktarı 120 km araba kullanmaya eş değer. Karbon ayakizinizi azaltmak için işten eve yürüyorsunuz ama üzerinizdekiler sizi 30 km geriye atıyor.
Karbon emisyonunun yanı sıra, pamuk üzerine sıkılan böcek ilaçları ve kotu eskitmek, boyamak ve taşlandırmak için kullanılan kimyasalların kalıntıları havayı, suyu ve işçilerin ciğerlerini kirletiyor. Pamuk sanayi dünyadaki böcek ilacı ve ot öldürücülerin %25’ini tek başına kullanıyor.
OnEarth.org’a göre, “yeşil kot” üreticileri organik pamuk üretmek için böcek ilaçları kullanmıyor ancak çoğu organik pamukta da çevreye zararlı olan klasik kimyasal ve boyalar kullanılıyor. Eko-duyarlı tüketiciler organik pamuk satın almanın tekstil atığı sorunu çözeceğini düşünüyor ancak eğer bir organik t-shirt sıcak suda yıkanır, kuru temizleme yapılır ya da her yıl çöpe dönüştürülen diğer 10 milyon ton tekstil ürünü gibi sokağa atılırsa çevreye nerdeyse hiçbir katkı sağlamaz.
Ademe tarafından yapılan bir araştırmaya göre kotların çevreye verdikleri zararlar onların kullanımından kaynaklanıyor. Makinede yıkama, tamburlu kurutma ve ütüleme bir kotun çevreye verdiği zararın %47’sini oluşturuyor. Kotları daha az ve soğuk suda yıkamak ve kurumaları için asmak-bir kurutucunun çamaşır makinesinden 5 kat daha fazla enerji harcadığını düşündüğümüzde-tekstil atığını azaltacaktır. Bir kotu kuru temizlemeye vermekten vazgeçmek bir evi 387 saat ısıtabilecek enerjiyi kurtarmak anlamına geliyor.
Peki bu tekstil atığını azalmak ve çevreyi korumak için ne yapabiliriz?
Tekstil atığını azaltmanın en etkili yolu ikinci el giysi almak ve elinizdeki giysileri atmak yerine bağışlamaktır. EPA’ya göre sıradan bir Birleşik Devletli senede ortalama 31 kg giysiyi çürümek üzere dışarı atıyor. Bir t-shirt çöpe atılıp çürütülmektense neden yeni bir hayata kavuşturulmasın ki? Yeniden kullanılan bir t-shirt yaniden üretilecek bir t-shirt kadar çevresel tasarruf sağlar.

Önerilen makaleler