Kent

Taksim Gezi Parkı

İstanbul’da yine ağaçlar kesilecek, çimenli, sessiz sakin yeşil alanlar yok olacak… Yok edilecek demek daha doğru olur.

Kentte kamu sağlığı konusunda ya­pılmış çok sayıda araştırma var ve hepsi aynı bulguya işaret ediyor: Yeşil alanlar kamu sağlığı açısından çok önemli; insanların stresini attığı yerler. Yetişkinlerde stres azaldıkça tansiyon düşüyor, kanda şeker dü­zeyi düzenleniyor; yürüyüş ve ha­reketliliğin obeziteye karşı en etkili silah olduğu biliniyor.

Temmuz 2011’de Milli Eğitim Ba­kanlığı, Türkiye’de çocuk obezite­sinin son 20 yılda üç kat arttığını duyurdu. Buna karşı en etkili önlem çocukların dışarda oyun oynaması.

Dışarda oyun oynamak aynı zaman­da çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor; D vitamini almalarını sağlayarak kemiklerinin güçlenme­sini sağlıyor; yaratıcılığı tetikliyor ve özgüvenlerinin artmasına katkı­da bulunuyor.

Bu nedenledir ki Dünya Sağlık Ör­gütü kentlerde kişi başına en az 9 m2, tercihen 15m2, yeşil alan olması gerektiğini söylüyor.

Dünya kentlerine baktığımızda kişi başına düşen yeşil alanın (2011 veri­leri) New York’ta 23 m2; Londra’da 22 m2; Paris’te 11,50 m2 olduğunu görüyoruz. İstanbul merkezde ise kişi başına 1 m2 yeşil alan düşüyor!

Londra’da kişi başına 22 m2 yeşil alan olmasına rağmen, Belediye Başkanı kent içinde doğal alanları artırmak amacıyla “Improving Lon­doners’ Access to Nature” (Lond­ralıların Doğaya Erişimini Artırma) konulu bir çalışma başlatmış.

Biz ise yeşil alanlarımızı yok etme­ye devam ediyoruz. Kentiçi parklar kentte yaşayanların yaşam kalite­si ve kamu sağlığı açısından çok önemli. Ama bu parkların yok edil­mesinden en çok etkilenen, tatil ve gezi olanakları sınırlı olan dar gelir­li vatandaşlarımız oluyor.

Evet, Topçu Kışlası Taksim Meydanı’na yapılacak. Peki, bu parkta oynayan çocuklar şimdi ne­rede oynayacak? Bu parkta bir neb­ze olsun nefes alan anneler şimdi nereye gidecek?

Sibel BÜLAY 

sibel.bulay@gmail.com

EKOIQ Dergisi Nisan2013 Sayı: 28

About Post Author