İstanbul’da yine ağaçlar kesilecek, çimenli, sessiz sakin yeşil alanlar yok olacak… Yok edilecek demek daha doğru olur.
Kentte kamu sağlığı konusunda yapılmış çok sayıda araştırma var ve hepsi aynı bulguya işaret ediyor: Yeşil alanlar kamu sağlığı açısından çok önemli; insanların stresini attığı yerler. Yetişkinlerde stres azaldıkça tansiyon düşüyor, kanda şeker düzeyi düzenleniyor; yürüyüş ve hareketliliğin obeziteye karşı en etkili silah olduğu biliniyor.
Temmuz 2011’de Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’de çocuk obezitesinin son 20 yılda üç kat arttığını duyurdu. Buna karşı en etkili önlem çocukların dışarda oyun oynaması.
Dışarda oyun oynamak aynı zamanda çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor; D vitamini almalarını sağlayarak kemiklerinin güçlenmesini sağlıyor; yaratıcılığı tetikliyor ve özgüvenlerinin artmasına katkıda bulunuyor.
Bu nedenledir ki Dünya Sağlık Örgütü kentlerde kişi başına en az 9 m2, tercihen 15m2, yeşil alan olması gerektiğini söylüyor.
Dünya kentlerine baktığımızda kişi başına düşen yeşil alanın (2011 verileri) New York’ta 23 m2; Londra’da 22 m2; Paris’te 11,50 m2 olduğunu görüyoruz. İstanbul merkezde ise kişi başına 1 m2 yeşil alan düşüyor!
Londra’da kişi başına 22 m2 yeşil alan olmasına rağmen, Belediye Başkanı kent içinde doğal alanları artırmak amacıyla “Improving Londoners’ Access to Nature” (Londralıların Doğaya Erişimini Artırma) konulu bir çalışma başlatmış.
Biz ise yeşil alanlarımızı yok etmeye devam ediyoruz. Kentiçi parklar kentte yaşayanların yaşam kalitesi ve kamu sağlığı açısından çok önemli. Ama bu parkların yok edilmesinden en çok etkilenen, tatil ve gezi olanakları sınırlı olan dar gelirli vatandaşlarımız oluyor.
Evet, Topçu Kışlası Taksim Meydanı’na yapılacak. Peki, bu parkta oynayan çocuklar şimdi nerede oynayacak? Bu parkta bir nebze olsun nefes alan anneler şimdi nereye gidecek?
Sibel BÜLAY
EKOIQ Dergisi Nisan2013 Sayı: 28