Özel Sektör

Teknoloji Girişimcileri “Afet Teknolojileri” için Yarıştı

afet teknolojileri

Doğal afetlerin öncesi, sırası ve sonrasında hayatları koruyacak ve kurtaracak çözümler geliştirilmesi için teknoloji girişimcileri bir araya geldi. “Afet teknolojileri” temasıyla düzenlenen etkinlikte yarışan projelerle afetlerin önlenmesinin ve olası afetler sırasında hızlı aksiyon alınmasının olanaklarını araştıran projeler tanıtıldı.

Akbank, Hackathon yarışmasında bu yıl afet teknolojilerini merceğe aldı. 176 ayrı takımdan 500’e yakın kişinin başvurduğu Akbank LAB ve imece işbirliğinde gerçekleştirilen Akbank Hackathon: DisasterTech, 14 Ekim’de çevrimiçi olarak başladı. Teknolojinin gücünü afet yönetimi alanında kullanarak daha güvenli, dirençli ve kapsayıcı bir toplum yaratma hedefiyle yola çıkan etkinlikte seçilen 33 takım, proje geliştirdi. Yarışmanın 22 Ekim’de, Sabancı Center’da gerçekleştirilen finalinde 10 farklı fikir jüri değerlendirilmesine sunuldu ve PharGen-Z, City Guard ve Terappim dereceye giren takımlar oldu.

Geliştiriciler, yazılımcılar, tasarımcılar ve bu alana ilgi duyan öğrenciler, afet yönetimi için yenilikçi çözümler geliştirerek teknoloji ile daha güvenli ve dayanıklı afet yönetim sistemleri geliştirmeye odaklandılar. Finans, etki ve teknoloji temasının hakim olduğu etkinlikte jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda finalistler arasından birinci takım 100.000 TL, ikinci takım 60.000 TL ve üçüncü takım da 40.000 TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

Ecza Dolabı Kritik Bir İhtiyaca Yanıt Sunuyor

Hackathon’da birincilik ödülünün sahibi olan PharGen-Z, afet sonrasında sağlık hizmetleri alanında kritik bir ihtiyaca yanıt sunuyor. Ekibin Ecza Dolabı adlı projesi, afet süreçlerinde hastaların ihtiyaç duydukları ilaç desteğine hızla ve kolaylıkla ulaşabilmeleri için bir platform yaratma fikrine dayanıyor. Bu kapsamda eczacılık ve sağlık hizmetleri alanındaki sorunları değerlendiren ekip, hastaları ve eczacıları doğrudan veya ilaç talepleri yoluyla bir araya getiren, eczacıların hastalara ihtiyaç duydukları ilacı doğru miktarlarda koordineli bir şekilde ulaştırmalarını sağlayan bir uygulama geliştirdi.

Sense Earth Afet Yönetimi Süreçlerini Destekliyor

İkincilik ödülüne layık görülen City Guard ekibi, modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası hasarlı bina ve alanların tespiti için Sense Earth projesini geliştirdi. Proje ile City Guard, yıkılan binalar, kapanan yollar veya kullanılamaz hale gelen köprülerin hızlı şekilde tespiti sayesinde afet yönetimi süreçlerini desteklemeye odaklanıyor. Stratejik noktalara yerleştirilecek güneş enerjisi ve uydu interneti ile çalışan modül ve sensörlerin yardımıyla afet sonrası yaralanma ve can kayıplarının önlenmesi, acil yardım operasyonlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Terappim’den Afet Sonrası Destek

Etkinlikte üçüncülük ödülünün sahibi ise Terappim oldu. Ekibin çözümü, afet sonrası sağlık personellerinin üzerindeki iş yoğunluğunu hafifletmeye ve aynı zamanda fizik tedavi ihtiyacı olan hasta ve yaralılara hızlı ve güvenilir hizmet sunmaya odaklanıyor. Bu ihtiyaçların çözümü için geliştirilen yenilikçi Terappim mobil uygulaması sayesinde fizyoterapistler hastaya hareket kütüphanesinde bulunan hareketlerden kişisel bir egzersiz programı oluşturabiliyor ve hasta poz tahmini teknolojisi ile hareketlerin denetimli olarak gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor.

Afet Teknolojilerine İlişkin Çözümlerin Geliştirilmesi Çağrısı Yapıldı

Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce; “Yakın bir geçmişte yaşadığımız afetlerde, ürün, hizmet ve servis geliştiricilerinin oldukça kısa süreler içerisinde arama-kurtarma faaliyetlerine yardımcı olabilecek araçlar geliştirdiğini gördük. Buradan hareketle, her yıl düzenlediğimiz Akbank Hackathon etkinliklerini bu yıl afet öncesi, afet anı ve afet sonrasındaki ihtiyaçlara yönelik fikirlerinin geliştirilmesi odağında tuttuk. Akbank Hackathon: DisasterTech etkinliğini afet teknolojilerine ilişkin çözümler geliştirilmesi çağrısıyla açtık” dedi.

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa ise “Akbank Hackathon: DisasterTech, karşı karşıya olduğumuz afetlerdeki türlü risklere karşı teknoloji desteği ile yenilikçi çözümler üretilmesini hedefledi. Çevrimiçi başlayan Hackathon deneyiminde takımlar, geleceğin afet teknolojilerini şekillendirmek üzere afetlerin etkilerinin hafifletmesi ve iyileştirilmesi, afet yönetiminin planlanması, afet alanındaki lojistik imkanların geliştirilmesi için çalıştı. Destekçilerimizden konukların ağırlandığı ve afet sahasında karşılaşılan zorluklara dair iç görüler sunulan Noktaları Birleştirmek: Afetlerde Teknoloji, Finans ve İnsani Yardım panelinde Akut Vakfı, İhtiyaç Haritası ve UNDP bu alandaki deneyimlerini etki perspektifinden sunarken Ak Portföy, Türkiye Bilişim Vakfı ve Microsoft ise finans ve teknoloji bakış açısından yorumlarını bizlerle paylaştı. Birbirinden değerli proje fikirlerinin geliştirildiği bu yolculuğun, afet yönetimine güç katacağına ve ülkemizdeki seferberliğin bir parçası olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

About Post Author