#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

TEMA, Doğa Kaşifi Uygulamasını Hayata Geçirdi

TEMA Vakfı, İstanbul Biyolojik Çeşitliliği Mobil uygulaması olan Doğa Kaşifi uygulamasını geliştirdi. Bilim eğitimi alıp almadığından bağımsız olarak, herkesin doğayı keşfetmesini ve doğayla bağ kurmasını sağlayan yurttaş bilimi projesi olan Doğa Kaşifi uygulaması, TEMA gönüllüleriyle birlikte İstanbul’un yaygın ağaç ve çalı türlerini tanımlamayı ve kayıt altına almayı amaçlıyor.

TEMA Vakfı, bağışçılarından Turan Demiraslan’ın destekleri ile Doğa Kaşifi uygulamasını hayata geçirdi. Yurttaş bilimi projesi olan çalışma ile İstanbul’un yaygın ağaç ve çalı türlerinin tanımlanması ve kayıt altına alınması amaçlanıyor. İstanbul’daki en yaygın 200’den fazla bitki bilgisinin kaydedildiği uygulama, kullanıcılara bitki tanımlamayı öğretmesi hedefi ile tasarlandı. Çalışma, kullanıcıların gözlemlerinden öğrenen bir veri kaynağı özelliğine sahip. Bunun sonucu olarak ise envanter bilgisinin ortaya çıkması hedefleniyor.

 TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre bu uygulama ile;

  • Şehir içinde sokak veya park alanlarında karşınıza çıkan türleri konumlarını belirterek kaydedebilir ve diğer kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz.
  • Bilmediğiniz türleri, Doğa Kaşifi’nde yer alan rehber videolardan destek alarak tanımlayabilir ya da uzmanlara sorarak öğrenebilirsiniz.
  • Şehir ekosistemi içerisinde karşılaştığınız ve tanımadığınız türleri çiçek, meyve, yaprak gibi farklı bitki özelliklerini kullanan rehber sorular aracılığıyla tanımlayarak sistemdeki kayıtlı türler arasından tanımlayabilirsiniz.
  • Bitki türlerini birbirlerinden nasıl ayırt edebileceğinizi öğrenerek doğa gözlemlerinizde farkındalığınızı arttırabilirsiniz.
  • İstanbul’un doğal alanlarının haritalarını ve bitki türlerini oluşturmada doğaya dair farkındalığınızı arttıracak yurttaş bilimi projesinin aktif bir katılımcısı olabilirsiniz.

Uygulamayı indirmek için eğer Android kullanıcısı iseniz buraya, Apple kullanıcısı iseniz buraya tıklayabilirsiniz.

EkoIQ Editör