Kültür

Temmuz ayı Kitap Önerileri

Permakültür Bahçeleri
Yazar: Toby Hemenway
Çeviren: İlknur Urkun Kelso
Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi, 2015

Çoğu insan ekolojik bahçelerin sadece büyük ölçekli, ge­niş alanlarda oluşturulabileceğini düşünür. Ancak Toby Hemenway’in permakültür üzerine Kuzey Amerika’da yazıl­mış ilk kapsamlı eser olan bu kitabı, tam tersinin mümkün olduğunu, bahçe ya da tarla ne büyüklükte olursa olsun per­makültürün temel ilkelerini uygulayarak oranın daha çeşitli, daha doğal, daha üretken ve daha güzel hale getirebileceğini kanıtlıyor. Gözden geçirilmiş ve genişletilmiş baskısıyla Türk­çeye çevrilen eserin bu son baskısına; yetiştirme alanları çok kısıtlı olan kentte ya da banliyöde yaşayan insanlar için özel tasarlanmış, kentsel permakültür üzerine yeni bir bölüm de eklenmiş.

Ekolojik Güzelliğin Kitabı
Yazar: Erkan Şamcı
Yayınevi: Hayykitap

Ziraat mühendisi ve ekolojik yaşam uzmanı Er­kan Şamcı, “Yiyemiyorsan cildine de sürme!” di­yerek kullanıcıları piyasadaki kozmetik ürünler yerine mutfaklarındaki sağlıklı meyve-sebzeleri kullanmaya çağırıyor. Kitapta yağlı ciltler için defne losyonu, gül yapraklı sakinleştirici losyon ve kuru ciltler için yulaf maskesi gibi pek çok ekolojik güzellik formülü yer alıyor. Üstelik bu formüller piyasaya sürülmeden önce ilaçlarda olduğu gibi bir deney sürecinden de geçmek zo­runda değiller.
Görülecek Bir Hesap Var
Yazar: Mark Bittman
Yayınevi: Penguin Random House, 2015

The New York Times’ın gıda konusundaki tek köşe­yazarı Mark Bittman’ın “Görülecek Hesap: Diyetler, Gıda Güvenliği, GDOlar, Tarım ve Dahasına Dair Akıl ve Tavsiyeler Eşliğinde Gıda Hakkında İyi ve Kötü Haberler” gibi son derece uzun bir başlığa sahip kitabı adının hakkını tamamen veriyor; geri­ye değerlendirilmemiş konu bırakmıyor. Bittman’ın 2011’den bu yana kaleme aldığı en çarpıcı köşe yazı­larının derlendiği bu eser, ABD gıda sisteminin yanı sıra sistemdeki sorunların oluşturduğu fırsatları da içinde barındırıyor.

About Post Author