#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Tinsel

Tinsel Esemelerle Doğadan İnsana Bakış

İnsanın oluşturduğu girift kompozisyonlar, zaman katmanında olduğu gibi “İnsanın Uyumu” sergisinde yer alan çalışmaların ilk tabakasından son tabakasına kadar çeşitli tinsel esemelerle bir araya gelerek manzaraları oluşturuyor. 3 Mayıs’a kadar Labirent Sanat’ta görülebilecek Emre Celali’nin sergisi, sanatın evrensel dilini kullanarak insanlığın ortak değerlerini vurguluyor ve doğayla uyumlu bir yaşamın arayışını yansıtıyor.

Emre Celali’nin insanoğlunun hayal gücü, düşünme ve somut çabalarıyla şekillenen kültürel macerasını odağına alan “İnsanın Uyumu” isimli kişisel sergisi, 3 Mayıs’a kadar Labirent Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor.

İnsanın düşün ve somut çabalarının yanında hayal gücünün zenginleşmesiyle beraber ufku da şekillendi. Tabiatı kavrama ereği, kişinin ayrıcalıklarını ve tabiat ortamında kendi konumunu kavramasını sağladı. Geçmişten günümüze gelen beşeri yerleşimler yalnızca mimari materyallerden oluşmadı.

İnsan, gelişigüzel bir biçimde bir yere yerleşmedi, yerini yurdunu araştırıp inceledi. Fakat tabiat kendi çevresinin esiri olmayan beşeriyeti, hayvanlarda olduğu kadar belirli bir çevreye uyumlandıramadı. İnsanın düşünme becerisi, aklı, hissiyatı, uyumu, direnci etrafını benimseme yerine dönüştürme gücü sağladı. Binlerce yıldır kültür macerasında basamakları tırmanan beşeriyet kendi etrafını bütün çağlarda kendi oluşturdu. Bunun yanında insanların çok sık olmasa da zaman zaman bir doğa görüşü oldu; içtenliği ve doğallığı koruma çabası içerisine girdi. İnsan diğer canlılardan ayrı olarak ne olduğuna değil, ne oluşturduğuna dair izler bıraktı.

Katmanlar halinde şekillenip ortaya çıkan kentler, beşeriyetin ruhunu meydana getiren şeylerin ve bu fikirlerin nereye açıldığına yönelik işaretleri yansıtıyor. Önce düşte şekillenen yaratma gücünün insan, zaman ve mekan ilişkisi bu kentlerde yaşıyor. Toprağı işleyip dönüştürmeye başlayan insan, doğa karşısında bazı hayvanları evcilleştirebildi ve birkaç bitki yetiştirebildi. İnsanın uyumuyla beraber insan ve doğanın ilişkisiyle tarım ortaya çıktı ve uygarlık doğdu. Bu zaman diliminde başlayan ilk medeniyetlerde bile kavradıkça kontrol etmeye daha meyilli insan kendini dünyanın sahibi ilan etti.

İnsanın oluşturduğu girift kompozisyonlar, zaman katmanında olduğu gibi “İnsanın Uyumu” sergisinde yer alan çalışmaların ilk tabakasından son tabakasına kadar çeşitli tinsel esemelerle bir araya gelerek manzaraları oluşturdu. Emre Celali, çeşitli materyallerle oluşturduğu bu manzaralarla doğadan insana bir bakış sunmayı amaçladı. Çalışmalarda karmaşık bir düzen hakimken merkeze doğru yönelindiğinde dingin bir atmosfer göze çarpıyor. Dıştan içe yönelişte, kabuktaki kaos çekirdekte bir sessizliğe el veriyor ve bu sessizlikte insanın doğasına aidiyetini gösteriyor. Karşıt tinsel esemelerin bir aradalıklarındaki uyum, insanın doğaya karşı direncindeki harmonisini yansıtırken sergideki manzaralar da uyum sürecindeki uygarlık ereği taşıyan beşeriyeti oluşturan zaman katmanını ele alıyor.