Tüm dünya sıcak hava dalgaları ile mücadele ederken Tokyo’nun 1964’ten beri gördüğü en sıcak beş gün, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na denk geldi. Atletizm oyunları sırasında termometreler 40°C’yi gösterdi. Nem oranının %60’larda oluşu ise sıcaklığın daha fazla hissedilmesine neden oldu.
Olimpiyat Oyunları Genel Müdürü Toshiro Muto sıcak dalgaları üzerine yaptığı açıklamada COVID-19 öncesinde de Tokyo Oyunları için en çok tartışılan konunun yüksek sıcaklıklara bağlı hastalıklar olduğunu ve her türlü senaryoyu inceleyerek gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Ancak Muto, önlemlere rağmen olimpiyat organizasyonundan 30 kişide sıcak çarpması semptomları görüldüğünü belirtti. Eleme turlarında ise Rus okçu Svetlana Gomboeva sıcaktan bayılmıştı.
World Athletics sözcüsü Nicole Jeffery, sıcaklar nedeniyle triatlon gibi dayanıklılık gerektiren etkinliklerin akşam saatlerine alındığını söyledi. Tenis oyunları sırasında da oyuncuların sıcaktan bayılacağına dair gelen şikayetler üzerine maç saatleri ertelendi. Sıcaktan bunalmış hokey oyuncularının iki dakikalık mola sayısı da iki katına çıkarıldı.
Sıcak çarpması riskiyle karşı karşıya kalan sporculara ve personele organizatörler tarafından tuz tabletleri ve dondurma dağıtıldı. Soğutucu yelekleri, sis püskürtme istasyonları ve sıcak çarpması risklerine karşı uyarı veren yapay zeka cihazları da alınan önlemler arasındaydı.
Sporcular Tokyo’daki havaya karşı kendi önlemlerini aldı. Binicilik kros parkurunda Fransız binici Karim Florent Laghouag, yarışmanın sonunda boynuna buz torbaları yerleştirerek buz yeleği giydi. Amerikalı atlet Michael Norman, Tokyo’daki havanın nemli olacağını bildikleri için aylar öncesinden çok fazla su içmeye başladığını söyledi. Plaj voleybolunun Brezilyalı altın madalyalı oyuncusu Bruno Schmidt ise oyunların hayatında geçirdiği en sıcak günler olduğunu söyledi. Etkinlikler sırasında ter içinde kalan muhabirlere ise ıslak havlular giydirildi.
Uzmanlar, durumun Paralimpik sporcular için daha kötü olabileceğine dair uyarıyor. Omurilik yaralanması gibi durumlarda vücudun ısı kaybını terleme veya deri kan akışı yoluyla sağlamak mümkün olmadığı için sporcuların serinleyebilmesi için alternatif çözümler sunulması gerekiyor.
Aslında en başta yapılması gereken, Olimpiyat organizatörlerinin oyunların Tokyo’da yılın en sıcak ve nemli günlerinin yaşandığı döneme denk getirilmemesini sağlamaktı. Örneğin 1964 Tokyo Olimpiyat Oyunları da yaz aylarında görülen yüksek sıcaklıklar nedeniyle ekim ayında yapılmıştı.
Tokyolu yetkililere göre olimpiyatların düzenlendiği Hokkaido bölgesinin bu haftalarda daha serin olması gerekiyordu ancak sıcak hava dalgası nedeniyle bunaltıcı sıcaklar geldi. İklim değişikliğinin etkilerini uzun zamandır hisseden Tokyo için bu durum şaşırtıcı olmadı. 2018 ve 2019’da Japonya’da yaz aylarında yaşanan sıcak dalgalarına bağlı olarak 1000’in üzerinde ölüm rapor edilmişti ve birçok insan hastanelere kaldırılmıştı.