Sivil Toplum

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için UNDP’den Kurumlara Rehber

Firmalara verilen eğitimler ve bire bir danışmanlıklar ile davranış ilkelerinin firmalar tarafından uygulanma sürecindeki deneyimleri temel alarak hazırlanan rehberde, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yönünde kurumlar için ön açıcı olması amaçlanıyor.

UNDP (BM Kalkınma Programı), toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında 2017-2020 dönemi için hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi çerçevesinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Şirket ve Kurumlar için Dönüşüm Rehberi” yayınladı. Firmalara verilen eğitimler ve bire bir danışmanlıklar ile davranış ilkelerinin firmalar tarafından uygulanma sürecindeki deneyimleri temel alarak hazırlanan rehberin, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yönünde kurumlar için ön açıcı olması amaçlanıyor.

UN Women’ın (BM Kadın) Haziran ayında yayınladığı ve 10 ülkede gerçekleştirdiği anket sonuçlarında da kalkınmanın temelinin kadın haklarına saygıyla başladığı belirtilmişti.  Ankete katılanların önemli bir çoğunluğunun, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kalkınma ve ülkenin gelecekteki başarısı için önemli olduğuna inandığı ortaya konmuştu.

Kadın ve erkek eşitliğine duyarlı işyerini tanımlayan rehberde, bu amaca ulaşabilmek neler yapılabileceğine dair adım adım bir yol haritası sunuldu. Raporda ayrıca dikkat çekici veriler de bulunuyor. Bunlar;

  • OECD 2018 Raporu’na göre, Türkiye’de aktif nüfus içinde erkeklerin yüzde 70.8’i, kadınların ise yüzde 32.7’si istihdam ediliyor.
  • Kadınların sadece %5,4’ü şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmaktadır ve sadece %0,3’ü şirketlerin çoğunluk hisselerine sahiptir.
  • Aylık kazançları erkeklerden ortalama %20 daha azdır.
  • %62’si işyerinde psikolojik veya fiziksel tacize maruz kalmaktadır.
  • Yasayla tanımlanmış ücretli annelik izni toplamda 16 hafta iken, babalık izni 5 iş günüdür.
  • Kadınların ev içi iş ve çocuk bakımı için harcadıkları süre ortalama 4 saat 35 dakika iken, erkekler için bu süre ortalama 53 dakikadır. Bu durum kadınları işgücüne katılmaktan alıkoyan temel nedendir. Ayrıca eğitim ve beceri eksikliği gibi diğer nedenler de yine hane işlerine ve çocuk bakımına ayrılan zamanın kadınların sosyal hayatın içinde yer almalarının önünde engel teşkil etmesi nedeniyle ortaya çıkıyor.

Rehberin ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook

 

About Post Author