Sivil Toplum

Toplumsal Cinsiyet Normları, Siyaseti Hala Eril Bir Alan Olarak Tanımlıyor

Cinsiyet Normlarında İlerleyen Öğrenme ve Yenilik (ALIGN) kılavuzu, birçok kadının siyasete katılma hakkını kullanırken hala cinsiyet normları tarafından engellendiğini buldu. Rehber, Pekin Bildirisinin kabul edilmesinden bu yana kadınların parlamento katılımının iki katına çıkması gibi bir ilerlemeyi değerlendiriyor. BM Genel Kurulu, 1 Ekim 2020’de toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesine yönelik somut eylemler üzerine üst düzey bir toplantı düzenleyecek.

Çeviri : S. Sena Akkoç

Cinsiyet Normlarında İlerleyen Öğrenme ve Yenilik (ALIGN) platformu, Pekin Eylem Platformu’nun 25. yıldönümüne giden yolda cinsiyet normları ve siyasetteki kadınlar hakkında bir kılavuz yayınladı.

Ağustos 2020’de yayınlanan “Cinsiyet Normları ve Siyasette Kadınlar: Pekin Platformunun 25. Yılında İlerlemeyi Değerlendirme ve Engelleri Belirleme” başlıklı kılavuz, Rachel George tarafından Emma Samman, Katie Washington ve Alina Ojha ortaklığıyla yazıldı.

1995 Pekin Bildirisi, kadınların güç yapılarına ve karar alma mekanizmalarına eşit erişimini ve tam katılımını sağlamayı amaçlıyor. ALIGN yayını, kadınların siyasi katılım haklarını giderek daha fazla kullandıklarını, ancak birçoğunun hâlâ “siyaseti bir erkek alanı olarak gören cinsiyet normları tarafından engellendiğini” buldu. Rehber, Pekin Bildirisinin kabulünden 25 yıl sonra cinsiyet normlarının nasıl hala kadınların parlamentodaki temsilini, liderlik pozisyonları için koşan ve ayakta duran kadınların deneyimlerini ve kadınların sivil eylem veya sosyal hareketlere katılımını etkilediğini vurguluyor.

Yazarlar, “birçok kültür ve toplumda genç kızların siyasi liderlik hedeflerinin giderek daha yaygın hale geldiğini” belirtiyor. Eğitime erişimin artışı ve ekonomik değişimlerdeki başarının yanı sıra, kadın hareketleri ve daha geniş toplumsal hareketlerin kadın liderleri de bu artışın nedenleri arasında. Yazarlar, diğer bir yandan cinsiyet eşitliğini desteklemeyen koalisyonların ve hareketlerin de güçlerini ve etkilerini arttırdığını bildiriyor.

Rehber ayrıca kadınların siyasi katılımını gösteren istatistikler de sunuyor. Kadınların parlamentoda temsili 1995 yılından bu yana ikiye katlanarak dünya genelinde %12’den %25’e çıktı. %30’dan fazla kadın temsiline sahip ülke sayısı 5’ten 51’e yükseldi. Yazarlar, devlet ve hükümet başkanlığı düzeyindeki kadınların, dünya liderlerinin yalnızca %10’unu oluşturduğunu bildiriyorlar. Ancak 1966’da hiçbir ülkede seçilmiş bir kadın lider yoktu. Ulusal düzeyde, dünyadaki belediye başkanlarının %5’inden daha azı kadın ve kadınlar, bu eğilimlerle ilgili veriler sınırlı olmasına rağmen, dünya genelindeki yerel meclis üyelerinin sadece %20’sini oluşturuyor.

ALIGN, toplumsal cinsiyet adaleti ve eşitliğine kendini adamış küresel bir araştırmacı ve düşünce liderleri topluluğu oluşturmayı amaçlayan dijital bir platform ve çalışma programı. Girişim, ayrımcı cinsiyet normlarını incelemek ve değiştirmek için araştırmalar yapıyor ve bağış sağlıyor. ALIGN şu anda, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Kanada Hükümeti tarafından sağlanan fonlarla Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü (ODI) tarafından yönetiliyor.

1 Ekim 2020’de, BM Genel Kurulu, Pekin + 25’i anmak için üst düzey bir toplantı düzenleyecek. 1 Ekim’deki üst düzey toplantı, “Cinsiyet eşitliğinin hızlandırılması ile tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi” üzerine odaklanacak.

Türkiye’de Rakamlarla Kadın Siyasetçiler*:
2018 yılı genel seçimlerinde TBMM’de 600 milletvekilliğinden 103’si kadın. Tarih boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmamış 20 il bulunuyor. 2019 yılındaki yerel seçimlerde ise 30 büyükşehir belediyesinden yalnız üçü kadın belediye başkanı. 50.157 muhtardan yalnızca 1071’i kadın.

* Bu sayılara milletvekilliği veya belediye başkanlığı düşürülmüş olan kadınlar da dahildir.

Bu haber https://sdg.iisd.org/news/gender-norms-still-define-politics-as-masculine-space-researchers-find/ adresinden çevrilmiştir.

Türkiye Kısmı Kaynaklar:
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-44605360
https://www.nationalgeographic.com.tr/turkiyede-kadin-ve-siyaset/

 

About Post Author