Atık

TTB: “Atık Su Sistemleri Bir An Önce Onarılmalı”

atık su

Depremin etkilediği birçok kentte halen içme suyu sistemlerinin onarılıp sağlıklı su verilemediğini dile getiren Türk Tabipleri Birliği, evsel sanayi kaynaklı tüm kanalizasyon atıklarının doğal ortama karışarak toprak, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının ve tarım alanlarının kirliliğine neden olduğuna dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yaptığı duyuruda, depremin ardından 1 ay geçmesine karşın depremden etkilenenyerleşimlerde altyapı sorunlarının büyük ölçüde giderilemediğinin gözlemlendiğini belirtti. Birçok kentte halen içme suyu sistemlerinin onarılıp sağlıklı su verilemediğini dile getiren TTB, iki büyük depremden ve artçı sarsıntılardan etkilenen atık su toplama ve arıtma tesislerinin de onarılamadığını ifade etti.

Deprem Bölgesinde Salgın Hastalık Olasılığına Dikkat Çekildi

Evsel sanayi kaynaklı tüm kanalizasyon atıklarının doğal ortama karışarak toprak, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarının ve tarım alanlarının kirliliğine neden olduğuna dikkat çeken TTB duyuruda şu görüşlere yer verdi:

“Kanalizasyon sistemlerinin zarar görmesi nedeniyle bölgeye gönderilen seyyar tuvaletlerin giderleri de açık arazi veya akarsulara bırakılmaktadır. Birkaç gün önce kamuoyuna yansıyan görüntülerde bazı seyyar tuvaletlerin giderlerinin Asi Nehri’ne boşaltılması belleklerdedir. Bu durum bölgede bulaşıcı hastalık salgınları olasılığını iyice artırmaktadır.”

TTB’nin açıklaması şu şekilde devam etti:

“Atık sular tarafından kirletilen içme ve kullanma suları ile bu sular ile bulaşık tarım ürünleri; insanda ishal, akut gastroenteritler, tifo, kolera gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir. Atık su toplama ve arıtma sistemleri onarılamadan geçen her gün bu olasılıklar artmaktadır. Bu nedenle deprem bölgesindeki tüm yerleşimlerde atık su toplama ve arıtma sistemlerinin, varsa depremlerden gördüğü hasar giderilmeli ve bir an önce çalışır duruma getirilmelidir. Ayrıca tüm geçici barınma yerlerinde bulunan tuvalet ve banyolar kanalizasyon sistemine bağlanmalıdır. Eğer bu yapılamıyorsa sızdırmaz fosseptikler oluşturulmalı ve bu fosseptikler düzenli aralarla vidanjörler ile boşaltılmalıdır. Vidanjörler tarafından geçici barınma noktalarındaki sızdırmaz fosseptiklerden alınan atık su kesinlikle açık araziye dökülmemeli; güvenli bir noktadan ya kanalizasyona ya da atık su arıtma tesisine verilmelidir.”

Depremzede yurttaşlara güvenli içme suyu sağlanıncaya ve atık su sistemleri onarılıncaya kadar kaynatılmış veya klor çözeltisi ile dezenfekte edilmiş su kullanmaları uyarısında bulunan TTB, yurttaşlara çiğ sebze ve meyve tüketmemelerini, ayrıca tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra ellerini sabun kullanarak yıkamalarını önerdi.

About Post Author