Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, tüketicilerin %82’si, çevresel sorunların kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor. Çevresel anlamda en fazla endişe duyulan konular ise çevre kirliliği, ormansızlaşma ve bilinçsiz arazi kullanımı, su kıtlığı, doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma/iklim değişikliği, gıda israfı.
Tetra Pak Sürdürülebilir Ambalaj Araştırması, 29 ülkede yapıldı ve Türkiye’deki tüketicilerin yaklaşımını da analiz etti. Araştırma, 14 bin 500 kişiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya göre tüketicilerin büyük bölümü, evlerindeki gıda israfını azaltmak için çözüm arayışı içerisinde. Bu kapsamda tüketicilerin %82’si, çevresel sorunların kritik öneme sahip olduğunu düşünüyor. Çevresel anlamda en fazla endişe duyulan konular ise çevre kirliliği, ormansızlaşma ve bilinçsiz arazi kullanımı, su kıtlığı, doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma/iklim değişikliği, gıda israfı olarak sıralanıyor.
Tüketiciler Gıda İsrafını Önlemeye Yönelik Çözüm Arayışında
Araştırmaya katılan tüketicilerin görüşlerine göre %46’lık kesim, geridönüşüm için atıkları ayrıştırıyor. %44, kendi ve/veya ailesi tarafından israf edilen yiyecek-içecek miktarını azalttığını belirtiyor. %36’lık kesim ise geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ambalajları daha fazla tercih ediyor. Tüketicilere göre gıda israfını önlemenin olası başlıca çözümleri; ambalajlarda akıllı fonksiyonların bulunması, örneğin daha kolay boşaltılabilmesi, daha kolay ambalajların geliştirilmesi, ürünlere daha uzun raf ömrü sağlayan ambalajların tasarlanması, güvenle açılıp kapatılabilen ambalajlar geliştirilmesi, her ürünün farklı boyutlar seçeneğinde sunulması olarak öne çıkıyor.
Tüketicilerin %60’ı plastikleri, %56’sı kartonları geridönüşüm için ayırıyor. Ambalaj özelinde baktığımızda tüketicilerin %65’i cam şişeleri, %60’ı plastik şişeleri ve %46’sı teneke kutuları geridönüşüm için ayırıyor. Tüketicilerin %63’ü, çevresel anlamda duyarlı bir ambalaja sahip ürünler üreten markaları daha fazla tercih edeceğini belirtirken, %87’si ise birden fazla kullanılabilen ambalajların yaygınlaşmasını olumlu değerlendiriyor.
Çevreye Duyarlı Markalar İlgi Çekiyor
Araştırmada yer alan bir diğer veri de tüketicinin marka tercihinde markanın çevreye duyarlı iletişiminin yeri konusunda oldu. Bu kapsamda tüketicilerin %86’sı, bir markanın çevresel konular hakkında konuştuğu takdirde ürünlerini satın almaya daha istekli olacaklarını söylüyor. Tüketicilere göre karton ambalajın çevreye duyarlılık bakımından diğer ambalaj çeşitleri anlamında güçlü yanları ise kolayca ezilip atık hale getirilebilir olması, biyoçözünür olması, geri dönüştürülmüş materyalden üretilebiliyor olması, biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkisinin düşük olması, bitki bazlı malzemeyle üretilmesi olarak sıralanıyor.