Tüketicilerin Sürdürülebilirlik Beklentisi Artıyor

 “Perakendenin Küresel Güçleri 2022” raporuna göre perakende müşterilerinin yarısından fazlası, sürdürülebilir ürünler ve hizmetler talep ediyor. 

“Perakendenin Küresel Güçleri 2022” raporuna göre pandemi sürecinin de etkisiyle tüketicilerin perakende şirketlerine yönelik sürdürülebilirlik beklentisi de artış gösterdi. Deloitte Türkiye Perakende Lideri Tolga Sirkecioğlu, pandeminin tüketici davranışlarını ve alışveriş alışkanlıklarını geri dönülmez şekilde değiştirdiğini vurguladı.

Sirkecioğlu, “Bu değişim geleceğin alışveriş modellerini de şekillendirecek. Tüketicilerin yanı sıra hissedarlardan ve yatırımcılardan da şirketlere sürdürülebilirlik yönünde dönüşüm talebi var. Bu nedenle perakende şirketlerinin, daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek isteyen tüketicilerin değişen ve gelişen ihtiyaçları doğrultusunda stratejilerini geliştirmeleri son derece kritik” diye konuştu.

Rapordan öne çıkan bulgular şu şekilde:

  • Araştırmanın gerçekleştirildiği 2021’in Ekim ayında tüketicilerin %55’i, son dört haftada sürdürülebilir bir ürün ya da hizmet satın aldığını belirtti.
  • %32’si ürün ya da hizmetin alternatifinden daha pahalısını satın aldığını söyledi
  • %16’sı kullanılmış ya da ileri dönüşümlü bir ürün satın aldı
  • %13’ü atıklarını ortadan kaldırmak için özel bir işleme katıldı

Tüketicilerin en fazla alışveriş yaptığı sürdürülebilir ürün kategorisi gıda ve içeceklerden oluşuyor. Araştırmaya göre sürdürülebilir alışverişlerin %42’si bu kategoride, ikinci sırada ise %25 ile ev eşyaları geliyor.

Araştırmaya göre şirketlerin çevresel ve sosyal sorunlarla daha fazla ilgili olmasının arkasında “sorumlu tüketici” kavramının ortaya çıkması etkili oldu. Araştırmaya göre özellikle Milenyum ve Z kuşaklarına mensup tüketiciler sürdürülebilirliğe daha fazla ilgi gösteriyor, etkileşime geçtikleri şirketlerin de bu yönde hareket etmelerini bekliyor.

Önerilen makaleler