Atık

Türkiye’de 13 Milyon İnsan Çöplerini Hiç Ayrıştırmıyor

Zenna Araştırma Şirketi’nin yayınlamış olduğu yeni araştırma, 13 milyon insanın çöplerini hiç umursamadığını ve pandemiyle beraber plastik kullanımının iki kat artığını ortaya konuldu.

Haber: Burcu Genç

Dünya, COVID-19 salgınıyla beraber ciddi bir sağlık krizinin içine girdiği, uluslararası sınırların kapatıldığı, sokağa çıkmanın kısıtlandığı veya tamamen yasaklandığı, ekonomilerin ağır yara aldığı zorlayıcı bir süreç geçirdi, geçiriyor. Bu süreç insanların alışkanlıklarını değiştirdiği gibi yeni bir normale alışmasına da sebep oldu.

Yeni normalde uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları daha sürdürülebilir ve daha yeşil hayat çağrısı yapıyor. Bir yandan da evde geri dönüştürülebilir seçenekler üzerine birçok online atölye yapılıyor. Yeni trendin “ev” olduğu günümüzde, Zenna araştırma şirketi pandemi öncesi ve sonrası plastik kullanımı konusu üzerine yoğunlaştığı bir anket çalışması gerçekleştirdi.

15-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında 18-65 yaş arası insanlarla online olarak gerçekleştirilen anketin sonuçları, Türkiye’de pandemi sırasında plastik kullanımı ve çevre kirliliği hakkında önemli bilgiler ortaya koydu.

Pandemi süreci ile birlikte artık ayrıştıranların sayısında belirgin bir azalma olduğunu ortaya koyan çalışmaya göre, her üç kişiden biri çöplerini hiçbir zaman ayrıştırmıyor. Bu da neredeyse yaklaşık, yetişkin 40 milyon insanın 13 milyonunun çöplerini pandemi öncesinde veya sonrasında hiç umursamadığını ortaya koyuyor.

Yaklaşık 29 milyon insan ise, pandemiyle beraber plastik poşet kullanmaya başladığını bildirmiş ve insanların plastik poşet kullanımı neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Virüsün plastik malzemelerin üzerinde üç güne kadar yaşayabildiği, %100 pamuklu kumaşların üzerinde ise bir saat gibi kısa bir sürede yok olduğu açıklanmasına rağmen Türkiye’de plastik kullanımının bu denli artması, farkındalık çalışmalarının hala çok zayıf kaldığını gösteriyor. Plastik kullanımıyla ilgili yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimin bir an önce harekete geçmesi önemli. COVID-19’u atlatabiliriz, ancak iklim krizi sürekli bir tehdit ve ona karşı adaptasyon ve etki azaltma çalışmaları için artık çok geç olabilir.

Bizi sosyal medyada takip etmek için tıklayın: LinkedIn | Instagram | Twitter | Facebook

About Post Author