Neslihan Bahar:
“Türkiye’de Hâlâ Atık Pil Geridönüşüm Tesisi Yok”
2014 yılında 550 bin ton atık pil topladıklarını söyleyen Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, “Ülkemizde maalesef atık pil geridönüşüm tesisi hâlâ mevcut değil. Bu nedenle ülkemizde toplanan atık pillerin şarj edilebilir olanları yurtdışındaki tesislere gönderiliyor. Diğer piller ise bertaraf ediliyor” bilgisini veriyor.
Atık pillerin toplanmasında ve geridönüşümünde Türkiye’de tek yetkili kuruluş olan TAP’ın çalışmaları ve sistemin işleyişi hakkında bilgi verir misiniz?
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), pil ithalatçılarının katılımıyla Ağustos 2004 yılında kuruldu. TAP; atık pillerin toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafına yönelik, “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” (APAK) çerçevesinde çalışmalar yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizde bu konuda yetkilendirilmiş tek kuruluşuz. TAP olarak üç ana amacımız var: Verimli bir toplama sisteminin kurulması, çalışması ve denetlenmesi; tüketicilere ve öğrencilere yönelik bilinçlendirme kampanyalarının yapılması; atık pillerin bertaraf sürecinin yürütülmesi…
Sistemin işleyişi ise şöyle: TAP, atık pil toplama çalışmalarını gerçekleştirirken, belediyelerle işbirliği protokolleri imzalanır. İmzalanan protokollerde, her iki tarafın üstlendiği sorumluluklar mevcuttur. Büyükşehir belediyelerinde, APAK yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği taraflar, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi ve TAP olmak üzere üçlü protokol imzalar. Büyükşehir Belediyesi olmayan mahallerde ilçe belediyeleri ile ikili protokol imzalanır. Protokol kapsamında TAP, gerekli malzemeleri belediyelere belirlenen toplama noktalarına göre ücretsiz gönderir ve ayrıca ilgili belediyelerle birlikte eğitim çalışmalarını düzenler. TAP Derneği olarak 2007 yılında 225 ton olan yıllık toplama limitimiz, 2014 sonu itibariyle 550 tona yükseldi. Biz bu rakamın daha da artmasını istiyoruz.
Peki, topladığınız atık pillerin geridönüşümü ne şekilde gerçekleşiyor?
Türkiye’de maalesef atık pil geridönüşüm tesisi mevcut değil. Bu nedenle ülkemizde toplanan atık pillerin şarj edilebilir olanları yurtdışında geridönüşüm tesislerine gönderiliyor. Diğer piller ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile bertaraf ediliyor.
Atık pillerin toplama miktarlarının artırılması için hangi kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyorsunuz?
Şu ana kadar Türkiye çapında 30’u büyükşehir olmak üzere toplam 527 belediye ile işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra teknomarketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, cezaevleri, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. Bütün bu kuruluşlar sürekli olarak atık pil konusunda bilinçlendiriliyor. Vatandaşın atıklarıyla birebir temas halinde bulunan belediyeler, atık pil konusuna daha da çok eğilmeliler.
Atık Piller İçin TAP’tan Kutu Talebinde Bulunabilirsiniz
TAP olarak, isteyen her kurum ve kuruluşa atık pil kutusu gönderdiklerini dile getiren Neslihan Bahar, şu bilgileri paylaşıyor: “Talepler, www.tap.org.tr’de ana sayfada bulunan ‘Toplama Malzemesi İstiyorum’ bölümünden yapılıyor. Nakliye bedeli de derneğimiz tarafından karşılanıyor. Bireyler ise toplanan atık pilleri gerek belediyeler, gerekse diğer kuruluşlarla birlikte oluşturulan atık pil toplama noktalarına bırakabilirler. Genel olarak atık pil toplama noktaları okullar, zincir marketler, muhtarlıklar, camiler gibi yerlerdir. Eğer toplanan atık pil miktarı fazla ise TAP’ın web sitesinde ‘Atık Pil Biriktirdim’ formunun doldurulması yeterlidir.”