Enerjinin %32’sinin binalarda tüketildiğini ve Türkiye’deki mevcut yapı stokunun %70’e yakın kısmının da enerji verimsiz bir şekilde yapıldığını söyleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Başkanı Çağdaş Korkmaz, konutların tamamının enerji verimli hale getirilmesi durumunda her yıl, en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız olabileceğini belirtti.
Yapılarımızdaki ısı kayıpları, tüketicilerin bütçesini olumsuz şekilde etkilerken binalarda tüketilen enerji her geçen gün artış gösteriyor. Enerjinin %32’sinin binalarda tüketildiğini söyleyen VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Ülkemizde enerji kullanımı; yapılar, sanayi ve ulaşım olarak üçe ayrılmış durumda. Bu anlamda yapıların önemi gün geçtikçe artıyor. Enerjinin %32’si binalarda tüketiliyor, bunun ağırlıklı olarak ısıtma ve soğutma olduğunu biliyoruz. Mevcut yapı stokumuzun %70’e yakın bir kısmının enerji verimsiz bir şekilde yapılmış olması bulunduğumuz jeopolitik durumda, enerji maliyetlerinin artması ve enerjiye ulaşımın zorlaşmasına neden oluyor” dedi.
“Her Yıl En Az 10-12 milyar dolar Gibi Bir Tasarruf Elde Edebiliriz”
Var olan kötü senaryoyu iyiye döndürmekle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirten Korkmaz, “II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2024 yılı içinde lanse edildi. Bu plan kapsamında ülkemizde çeşitli yasa ve yönetmeliklerin faaliyete girmesiyle beraber çok hızlı bir şekilde buradaki enerji verimliliğini hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Eğer konutların tamamını enerji verimli hale getirirsek, her yıl en az 10-12 milyar dolar gibi bir tasarruf elde etme şansımız söz konusu. Bunun yanında yine ülkemiz Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı ve 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarını %40 oranda azaltma, 2053 yılına kadar da karbon nötr olma hedefini belirledi. Enerji verimliliği konusu sadece ülkemiz değil, dünyanın da önemli bir konusu” şeklinde konuştu.
“Isı Yalıtımı % 60’a Varan Tasarruf Sağlıyor”
Isı yalıtımının enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmak için hayati öneme sahip olduğunu aktaran Korkmaz, ısı yalıtımı bilincinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Termal konfor, hem fiziksel sağlığımızı hem de zihinsel faaliyetlerimizi birebir etkileyen çok önemli bir kavram. Doğru ısı yalıtımı yapılmış evlerimizde termal konforlu yaşamı sağlıkla sürdürebiliriz. En fazla enerji tükettiğimiz ve yüksek faturalar ödediğimiz kış aylarının en büyük kurtarıcısı ısı yalıtımı olacaktır. %60’a varan tasarruf sağlayan ısı yalıtımı, kendini kısa sürede amorti ederek uzun vade de önemli tasarruf sağlıyor” dedi.
Isı yalıtımının daire içlerinde terleme, rutubet, mantar ve küf oluşmasını engellediğini söyleyen Korkmaz, şunları ifade etti: “Isı yalıtımı aynı zamanda binanın iskeletini oluşturan kiriş ve kolonların ve binayı çevreleyen duvarların içinde bulunan demir donatıların korozyona uğramasını önleyerek binayı deprem gibi doğal afetlere daha dayanıklı hale getiriyor. Cephelerin dış etkenlere karşı korunmasını sağladığı için binalar uzun yıllar sağlam kalıyor. Enerji verimliliği ve ısı yalıtımı, bireysel ve toplumsal düzeyde sürdürülebilir enerji kullanımını teşvik etmenin önemli araçları.”