İklim değişikliğinin ağır maddi ve manevi kayıplara sebep olduğunu belirten İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, “İklim değişikliğiyle mücadele, doğayı korumamızı sağladığı gibi ekonomilerin kalkınmasını da sağlıyor” diyerek change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya sivil toplum kuruluşları ile birlikte yurttaşlar da destek veriyor.
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği, #2030iklimhedefi etiketiyle “Türkiye’nin iklim hedefi yenilensin, ekonomi güçlensin!” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasında; aşırı hava olayları, seller, kuraklık ve yangınlarla deneyimlediğimiz iklim değişikliğinin ağır maddi ve manevi kayıplara sebep olduğu belirtildi.
Açıklamada, iklim değişikliğiyle mücadelenin hem doğanın korunmasını hem de ekonomilerin kalkınmasını sağladığı belirtildi. “Hepimiz, her gün ekonomik anlamda zorlanıyoruz. Bir aldığımızı başka bir gün aynı fiyata alamıyor, zamlarla boğuşuyor ve bu süreçte işimizi, sağlığımızı ve geleceğimizi korumaya çalışıyoruz. Bu durumun güçlü bir iklim hedefiyle değişebileceğini söylesek ne dersiniz?” denilen açıklamada, iklim değişikliği ve ekonomi arasındaki ilişkinin sandığımızdan da güçlü olduğu vurgulandı.
“İklim Değişikliği ile Mücadele Ederek Ekonomimizi İyileştirmemiz Mümkün”
İklim değişikliğiyle mücadele ederek ekonomimizi iyileştirmemizin mümkün olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Ülkemiz iklim değişikliğine karşı bazı adımlar atıyor ancak 2030’a yönelik mevcut iklim hedefimiz, Cumhurbaşkanı’nın dile getirdiği 2053’te net-sıfır vizyonuna ulaşmak için yeterli değil” denildi. Karbon emisyonlarını kontrol altına alan güçlü bir ekonomiye geçiş geciktikçe maliyetlerin arttığının vurgulandığı açıklamada şu önerilerde bulunuldu:
“Türkiye, 30 Kasım’da Dubai’de başlayacak COP28 (Küresel İklim Zirvesi) öncesi seragazı emisyonlarını bugünden başlayarak %35 azaltmayı taahhüt eder ve hedefe yönelik adımlar atmaya başlarsa aşağıdaki ekonomik faydalara ulaşabilecek:
- Enerji maliyetleri düşecek.
- Enerjide kendine yeterlilik başarılacak.
- Yeni istihdam alanları yaratılarak işsizlik ve yoksulluk azaltılacak.
- Güneşten ve rüzgardan daha fazla elektrik üretilerek, enflasyonla mücadele gücümüz artacak.
- Karbonsuzlaşmayı merkeze alan temiz ve yüksek teknolojiye sahip bir sanayimiz olacak.
- Küresel ticarete uyum artacak.
- Küresel iklim finansmanına erişim artacak.
- Hava kirliliği ve iklim afetlerine bağlı sağlık sorunlarının ve maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlanacak.”
2030’da %35 mutlak emisyon azaltımı hedefinin 2053’te net-sıfır olmaya giden yolda kilit bir dönüm noktası olduğunun vurgulandığı açıklama, “Ülkemizin gerekli sorumluluğu almasını ve COP28 başlamadan 2030’a kadar %35 mutlak azaltım yapmak üzere bir yol haritası oluşturmasını talep ediyoruz” ifadeleriyle son buldu.
Yeni İklim Hedefi Talebine STK’lardan Destek
İmza kampanyasını destekleyen sivil toplum kuruluşları ise şöyle: Avrupa İklim Eylem Ağı, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğal Yaşam Derneği, Ege Orman Vakfı, Esmiyor, Greenvibes Ekolojik Oluşumu, Greenpeace Akdeniz, İklim Öncüleri, İklim için Türkiye, İngev, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), TEMA Vakfı, WWF – Türkiye, Yeşil Düşünce Derneği, Youth for Climate Türkiye, Yuva Derneği, Yuvam Derneği.