Hayatta kalalım ki yaşamı yeşertelim. Doğayla birlikte yeni bir uyanış için baharı kucaklamaya, doğadan ilham almaya çıkalım. Yeni sesler, yeni sözler duyalım. Rutinimizi, ezberimizi bozalım. Yeni sokaklar keşfedelim, hafızamızı tazeleyelim.
YAZI: Zeynep ÖZLER, Kale Grubu Kurumsal İletişim Müdürü [email protected]
Kolektif düzlemde uzun süredir ve kronik şekilde bir “Çağ Yangını” yaşıyoruz. Öfkeli, çaresiz, çoğu zaman umutsuz hissediyoruz. Buna karşın elimizden gelenin en iyisini yapmaya, var oluşumuzun hakkını vermeye, sorumluluk almaya da gayret ediyoruz.
Yaralarımızı sarmaya alışkın bir toplum olarak daya-nışmamız elbette harika ama sistemi sorgulamazsak, aksayan yönlerine işaret edip vatandaş olarak hesap sormazsak… Nafile! Adaletin ve hakkaniyetin gerektirdiği budur. Sevgili Yasemin Özcan’ın çok sevdiğim “Aş, Aşk, Adalet” eseri gibi…
“Derin Acılar Dilsizdir”
(Bu satırları yazdığımda henüz 6 Şubat sabahına ve karanlığa uyanmamıştık; dünyamız henüz depremle sarsılmamıştı. “Derin acılar dilsizdir” demiş Seneca ve elbette, ateş düştüğü yeri yakıyor.)
Akut dönemin atlatılmasıyla birlikte yukarıdaki satırlarım halen geçerliliğini sürdürüyor. Bunu yapabilmek için öncelikle kendimizi bırakmamamız gerekiyor. Kendi iç kaynaklarımızla, ayakta kalmaya çabalıyoruz. Birine, bir şeylere tutunma, umudu yeşertme zamanı. Hayatta kalalım ki yaşamı yeşertelim.
Doğayla birlikte yeni bir uyanış için baharı kucaklamaya, doğadan ilham almaya çıkalım. Yeni sesler, yeni sözler duyalım. Rutinimizi, ezberimizi bozalım. Yeni sokaklar keşfedelim, hafızamızı tazeleyelim.
“Karaköy Portreleri” İyi Bir Başlangıç Olabilir
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) ile Project Kültür işbirliğiyle hayata geçirilen “Karaköy Portreleri” podcast serisi sizin için iyi bir başlangıç olabilir. “Evin senin dünyan, dünya senin evin” söyleminden yola çıkarak “İyi Bak Dünyana” hareketinin öncülüğünü yapan KTSM, Karaköy’ün izini sürmeye devam ediyor. Hayata geçirilen podcast serisinde Karaköy’ün tarihi, kültürü, sanatı, günlük yaşantısı ve ruhu onu iyi bilen, mekanı yaşatan kişiler aracılığıyla aktarılıyor.
Project Kültür kurucusu Can Erol moderatörlüğünde gerçekleştirilen sohbet serisinde; tarih, edebiyat, gastronomi, zanaat, mimari, sanat gibi alanlarda iz bırakmış portreler üzerinden konuşuluyor Karaköy.
Serinin Konukları
Serinin ilk konukları, komşuluk kültüründen yola çıkarak Güllüoğlu’nun kurucusu Nadir Güllü ve Genel Müdürü Murat Güllü oldu. Keyifli sohbette; markanın çıkış noktası, nesilden nesle kültür aktarımı, Karaköy’ün kent hafızası, marka belleği açısından Karaköy’ün önemi ve dünyaya açılma yolundaki adımları dinleyiciyle buluştu.
Serinin ikinci konuğu gazeteci ve yayıncı Cem Erciyes’ti. “Karaköy benim için, her zaman sokaklarında gezmekten çok haz aldığım tarihi bir alan. Kültürel bir maceranın, eğlencenin başlangıcı mutlaka Karaköy’dür” diyen Erciyes, Karaköy’ün dününü ve bugününü kültür-sanat ekseninde dinleyiciye aktardı.
Üçüncü konuk ise illüstratör ve gezgin Beril Ateş’ti. “Tramvaydan ya da Haliç Metro’dan inip Karaköy’e atölyeme yürümek müthiş bir hissiyat. Bana ilham veren birçok ses ve insanın içinden geçiyorum. Buranın eski bir liman kenti olması, balıkçıların izlerinin olması bana çok iyi hissettiriyor. Bu çok sesliğin içinde daha iyi ürettiğimi düşünüyorum.”