#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
umut mu eski tas eski hamam mi

Umut mu, Eski Tas Eski Hamam mı?

BM İklim Değişikliği Konferansı COP18, Katar’ın başkenti Doha’da bugün başladı. 7 Aralık’a kadar devam edecek konferans boyunca binlerce katılımcı Dünya’nın geleceği için bir araya gelecek. Konferansta en çok merak edilen soru şu; Kyoto Protokolü’nün uzatılması için uzlaşmaya varılabilecek mi? Ayrıca iklim koruma hedefi olmayan 100 ülkenin tavrı da bir başka merak konusu… Konferans boyunca öne çıkan gelişmeleri EKOIQ olarak takip edip sizlerle paylaşmaya çalışacağız… 

İklim değişikliği, özelikle son birkaç yıl içinde, aşırı hava olaylarıyla yüzünü daha fazla göstermeye başladı. Aslında gezegenimizin önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirliği ve kaderi için bir yol ayrımındayız diyebiliriz. Bu yüzden Katar’ın başkenti Doha’da bugün başlayan ve iki hafta boyunca sürecek BM İklim Değişikliği Konferansı COP 18 çok önemli. (konferansın resmi web adresi;
İklimbilimcilerin uyarıları ve yaşananlar göz önüne alındığında, COP 18 boyunca iklim değişikliği programları hakkında müzakerelerde bulunacak ülkelerin anlaşmama ya da harekete geçmeme gibi bir lüksleri pek yok. Ama gerçekler pek öyle görünmüyor. Tartışmaların konferans öncesinde başlaması bunun göstergelerinden biri. Örneğin yaklaşık 17 bin delegenin bir araya geleceği konferans öncesinde, bazı delegeler böylesine önemli bir toplantıya dünyanın en fazla karbon emisyonu salımında bulunan ülkelerden birinin ev sahipliği yapmasından rahatsız olduklarını dile getirdiler bile.

KYOTO’NUN GELECEĞİ!
Konferansın en çok merak edilen konusu ise mevcut iklim programlarının geleceği. 2005 yılında uygulamaya konan Kyoto Protokolü, hatırlayacağınız gibi sanayi ülkelerini, önemli sera gazlarının salımını 1990 yılına kıyasla en az yüzde 5 oranında azaltmakla yükümlü kılıyor. Bu hedefe 2012 sonuna kadar ulaşılması gerekirken, COP 18’de bu yükümlülük sürecinin ikinci aşaması yani uzatılması masaya yatırılacak. Doha’da ikinci yükümlülük sürecinin hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için ek protokol hazırlanması istenirken, bu yükümlülük sürecinin 2018’e mi yoksa 2020’ye mi kadar uzatılacağı konusunda da görüş ayrılıklarının çıkması bekleniyor.
COP 18 için umutsuz olanların bir kısmı da konferans boyunca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki fikir ayrılıklarının konferansta somut ve ileriye yönelik önemli adımlar atılmasının yine engel olacağı görüşünde. Birçok yoksul ülke mevcut krizin en büyük sorumlusu olarak gördükleri gelişmiş ülkelerin önümüzdeki beş yıl içerisinde karbon emisyonlarında tatmin edici bir azalmaya gitmelerini bekliyor.
Doha’daki konferansın önemli bir gündemi de bugüne kadar  iklim koruma hedefi koymayan ve çoğunluğu kalkınma halindekilerin oluşturduğu 100 kadar ülkenin alacakları kararlar. Söz konusu ülkelerin hükümet temsilcilerinden oluşan müzakere takımları, konferansın son 4 gününde bir araya gelecek. COP 18’den gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz…

EkoIQ Editör