İklim

UN Global Compact İklim Hedefi Hızlandırma Programı Türkiye’de Başladı

UN Global Compact’in dünya genelinde 54 ülkede eş zamanlı yürüttüğü İklim Hedefi Hızlandırma Programı’nın yeni dönemi Türkiye’de başladı. Program, şirketleri net sıfır hedefine ulaştırmayı ve bu hedefe giden yoldaki çabaları hızlandırmayı hedefliyor.

Bugün dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerin başında iklim krizi geliyor. Yayınlanan raporlar iklim değişikliğine karşı ortaya konulan mücadelelerin yetersiz olduğunu gösterirken bu gerçeğin önüne geçmek için de 2050 yılına dek karbon nötr hedefine ulaşılması ve ortalama küresel sıcaklıkların 1,5 derecede tutulması gerekiyor. Bununla birlikte iklim krizi karşısında ülkelerin ve toplumların olduğu kadar özel şirketlerin attığı adımlar da kritik.

Bugün eldeki kaynaklar, bilgi birikimi ve hızlı aksiyon alma yetileriyle pozitif değişim için önemli bir güce sahip olan özel şirketlerin yapacakları büyük önem taşıyor. Öyle ki COP26 ve akabinde yayınlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) WGIII raporunun sonuçları, 1,5 derece hedefi için acil yol alınması gerektiğini gösterirken hedefin tutturulması ise şirketlerin net sıfır hedeflerini belirlemelerine ve bu hedeflerin iklim bilimi ile uyumlu olmasına bağlı.

UN Global Compact’in üye şirketlerini net sıfır hedefine ulaştırmak ve bu hedefe giden yoldaki çabaları hızlandırmak amacıyla başlattığı “İklim Hedefi Hızlandırma Programı”nın (Climate Ambition Accelerator) yeni dönem programı Türkiye’de başladı.

Bilime Dayalı Emisyon Hedefleri Belirleme Süreçleri

Farklı sektör, büyüklük ve ülkelerden şirketin katılımı ile gerçekleşecek program kapsamında UN Global Compact, SBTi (Bilime Dayalı Hedefler inisiyatifi) kapsamında emisyon azaltım hedefi belirleyen şirket sayısını artırmayı amaçlıyor. Kasım ayına dek devam edecek program, daha fazla şirketin 1,5°C ile uyumlu ve bilime dayalı emisyon hedefleri belirleme süreçlerinde ilerleme kaydetmeleri için gereken bilgi ve beceriyi sağlamalarında yardımcı olacak.

54 Ülkede Eş Zamanlı Olarak Yürütülüyor

Dünya genelinde 54 ülkede eş zamanlı olarak yürütülen İklim Hedefi Hızlandırma Programı’na Türkiye’den 28 şirket dahil oldu. Şirketler; küresel anlamda en iyi uygulamalara, birbirinden öğrenme olanaklarına, kapasite geliştirme oturumlarına ve akademi eğitimlerine erişim imkanına sahip olacak.

Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı Ebru Tüzecan

“Toparlanmanın Anahtarı”

Program ile ilgili konuşan Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı Ebru Tüzecan “Özel sektörün iklim değişikliği ile mücadelesi hem fiziksel riskleri azaltmanın hem de “toparlanmanın” anahtarı olacak. Bu nedenle şirketlerin emisyon azaltım hedefleri belirlemeleri ve net sıfırı taahhüt etmeleri kritik önem taşıyor. Ancak açıklanan hedeflerin karbon ofsetlemeyi yani salınan karbonun telafi edilmesinden ziyade karbon salımını azaltması bekleniyor. Bu açıdan baktığımızda; iklim eylemiyle ilgili aksiyona geçmek isteyen şirketler için hedef belirlemek tek başına yeterli değil. Bu hedefin ne ölçüde, hangi zaman aralığında ve nasıl tutturulacağına dair sürecin de tasarlanması ve sonuçların şeffaflıkla raporlanması gerekiyor. Bunun için SBTi gibi uluslararası standartlara uygun metodolojiler sunan yapılara ihtiyaç var” dedi.

Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı Servet Yıldırım

“Şirketlerin Rehberliğe, Yol Haritalarına İhtiyacı Var”

Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı Servet Yıldırım ise şunları söyledi: “Bugün dünyada 2,000’den fazla şirket Bilime Dayalı Hedefler inisiyatifi kapsamında emisyon azaltım hedefi belirlemek üzere çalışıyor. Şu ana dek Türkiye’den 27 şirket SBTi kapsamında taahhüt verdi, beşi net sıfırı yakalamak için emisyon azaltım hedeflerini belirledi. Bu şirketlerin 16’sı ise UN Global Compact üyesi. Bu sayı elbette yeterli değil. Türkiye’de UN Global Compact üyelerinin birçoğu iklim konusunda anlamlı adımlar atmaya ve emisyon azaltım stratejileri için harekete geçmeye hazır. Ancak bu oldukça teknik, karmaşık ve zor bir süreç. Şirketlerin rehberliğe, yol haritalarına ihtiyacı var. Kimi zaman çok karmaşık emisyon hesaplaması ve yönetimi sürecinde nereden başlanacağı bile birçok şirket için kolay olmuyor. Bu nedenle UN Global Compact’in küresel çapta hayata geçirdiği İklim Hedefi Hızlandırma Programı’nı Türkiye’de de uyguluyoruz.”

About Post Author