Bu yıl 11’incisi düzenlenen Akdamar Kilisesi’ndeki ayine yüzlerce kişi katıldı. Ermenistan’dan İtalya’ya Ermeni Cemati’nden birçok kişinin katıldığı ayini, Rahip Hovagim Seropyan yönetti.
Van’ın Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası’nda bulunan, 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’nde 11’inci ayin yapıldı. Ayine Türkiye, Ermenistan ve Avrupa’dan birçok ziyaretçi katıldı. 3 saat boyunca süren ayini Rahip Hovagim Seropyan yönetti.
Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası’nda bulunan tarihi Akdamar Kilisesi’nde (Surp Haç Kilisesi), Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2005 yılında restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından tarihi Ermeni kilisesi, 2007 yılında uluslararası törenle “Anıt Müze” olarak açıldı. Yılda 1 gün ayin izni verilen kilisede, 19 Eylül 2010’da, 95 yıl aradan sonra ilk ayin yapıldı.
Buradaki ayin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez yapılıyor. Her yıl, yüzlerce insan ayine katılmak için farklı Türkiye’nin farklı bölgelerin ve ülkelerden ilçeye akın ediyor. Bu yıl da hazırlıklarına günler öncesinden başlana ayine katılmak isteyen ziyaretçiler sabahın erken saatlerinde adanın yolunu tuttu.
Geniş önlemler eşliğinde adaya ulaşan ziyaretçiler, mum yaktı ve dualar okudu. Saat 10.30’da başlayan ayinin başkanlığını Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yaparken, ayini Rahip Hovagim Seropyan yönetti. Koro şefliğini ise Edvin Galipoğlu yaptı.
İtalya’dan Van’a: “En Kısa Sürede Beraber Yaşayacağız”
Saatler süren ayinden sonra kilise avlusuna çıkan din insanları burada da dualar etti. Ayine dünyanın birçok bölgesinden katılım gözlemlendi. Yurt dışından gelenler kadar Van ve çevre kentlerden katılanlar da oldu.
Soren Goveryan da, Venedik’ten ayin için kente gelenlerden. Goveryan şunları söyledi; “Dedelerimizin toprakları çağırdı. Bunun için geldik. Yılda bir kez oluyor. Sık sık ibadetin olmasını istiyoruz. Bu biraz normal. Van’da o kadar çok Hristiyan yok. Yoğunluk olsaydı daha fazla ibadet olurdu. Kilise de ev gibidir. Bu yüzden sahip çıkılması lazım. En kısa sürede beraber yaşayacağız ve kiliseler hep açık olacak. Şu an çok duyguluyum. Dedelerimiz 1915’ten önce gitmişler buradan. Ben de 80 yaşımda buraya geldim. Buradaki herkese teşekkür ederim, kapılarını açtılar bizlere.”
Nubar Güzel ise İstanbul Patrikhanesi’nden ayin için Van’a geldi. Güzel, “Buradaki ayinleri seslendirmek için geldik. Her sene bir defa ibadet yapılıyor. Hazırlıkları öncesinden başlıyor. Patrik hazretleri bizlere önderlik edecek. Kilisenin içerisini toparladık. Orası yıl boyunca müze gibi çünkü. Allah’ın izniyle görevimizi yerine getireceğiz. İnsanlar gelip dua ve adaklarda bulunacaklar” sözlerini kullandı.