#ekoIQ Atık Van Gölü’ndeki Yosunlaşma Tehlikesi Göze Çarpıyor
Atık

Van Gölü’ndeki Yosunlaşma Tehlikesi Göze Çarpıyor

Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü’nün Erciş sahillerinde, yosunlaşma görüldü. Kirliliğe dikkat çeken uzmanlar, Van Gölü kenarındaki bütün arıtmaların tam kapasite olarak çalışması ve göle tek damla kirliliğin dahi girmemesi gerektiğini belirtti.

Van ile çevresinde son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, Van Gölü için alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Göldeki su seviyesi düşürken Erciş ilçesi, Sahilkent Mahallesi’nin 1 kilometrelik bölümünde, son günlerde yosun yoğunluğu görülmeye başlandı. DHA’nın haberine göre, sahile gelen yurttaşlar, kalın ve yeşil bir tabakayla karşılaştı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş; durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını belirtti. Özellikle su derinliğinin az olduğu bölgelerde sıcaklığın da artmasıyla yosunlaşmanın görüldüğünü anlatan Akkuş, Van Gölü için şu anda ciddi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyledi.

Göldeki Değişimin İşareti: Kirlilik

Kirliliğe dikkat çeken Akkuş, bu durumun göldeki değişimin işareti olduğunu aktardı. Akkuş, “Van Gölü yüksek bir rakımda. Bu nedenle biyolojik döngü yavaş yani göle gelen kirliliğin aslında çözülmesi rakımı alçak olan bölgelere göre daha yavaş gerçekleşiyor. Bugün Van Gölü’nün kenarında gezdiğimiz zaman özellikle Mollakasım, Erciş tarafında alglerin aşırı çoğaldığını yani su yosunlarının arttığını, kıyılarda yüzeyi kapladığını görüyoruz. Aslında bunun sebebi göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklanıyor. Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor” dedi.

“Göle Tek Damla Kirliliğin Girmemesi Lazım”

Şu anda çok ciddi bir tehlikenin söz konusu olmadığını söyleyen Akkuş şunları dile getirdi: “Çünkü burada gördüğümüz miktar, normal görülenlerden çok az bir alanı kaplıyor. Bu aslında bir değişimin işaretini oluşturuyor. Göl yapısal olarak kapalı. Gelen kirliliğin dışarı çıkma şansı yok. Bu sebepten Van Gölü kenarındaki bütün arıtmaların tam kapasite olarak çalışması, göle tek damla kirliliğin girmemesi lazım. Nihayet arıtmalar tam kapasite olarak çalışmazsa biz bugün kısmen küçük alanlarda gördüğümüz bu alg patlamalarını, yosun artışlarını çok daha geniş alanlarda görebiliriz. Akarsulardan veya diğer kaynaklardan gelen azot fosfor girdisi arttıkça göldeki yosunlaşma otomatik olarak artar. Dolayısıyla arıtma tesislerinin tam kapasiteyle çalışıp, göle giren besin tuzlarını önlemesi lazım.”

About Post Author