#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
Elektrik Talebi

Veri Merkezlerinin Artan Elektrik Talebi Karbonsuzlaşma Çabalarını Yavaşlatabilir

Yeni bir analize göre, Avrupa’daki veri merkezlerinin, elektrik talebini 2030’a kadar %160’a varan seviyede artırabileceği hesaplanıyor. Öte yandan iklim krizinin daha da kötüleşmesini önlemek için veri merkezlerinin yarattığı ekstra elektrik talebinin fosil yakıtlarla karşılanmaması da gerekiyor. Ancak yeni veri merkezleri, ekonominin diğer sektörleri için halihazırda planlanmış yenilenebilir enerjiyi tüketirse diğer endüstrilerin karbonsuzlaşma çabaları yavaşlayabilir.

Avrupa merkezli sivil toplum kuruluşu Fosil Yakıtların Ötesi (Beyond Fossil Fuels), 10 Şubat’ta başlayan, dünya liderleri ve büyük teknoloji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Paris’te gerçekleşen Yapay Zeka Zirvesi öncesinde, veri merkezlerinin Avrupa’daki enerji dönüşümüne etkisine ilişkin yeni bir analiz yayımladı.

AA’da yer alan habere göre, analizde Avrupa’daki veri merkezlerinin, elektrik talebini 2030’a kadar %160’a varan seviyede artırabileceği hesaplanıyor. Bu rakam, İspanya’nın 2022’deki toplam elektrik tüketiminden daha fazla bir tüketime karşılık geliyor. Elektrik talebindeki bu artışın, kıtada gaz altyapısında genişlemeye yol açabileceği ya da elektrik talebini karşılayabilmek için diğer sektörlerde fosil yakıtlara talebi artırabileceği tahmin ediliyor.

Yeni veri merkezlerinin enerji ihtiyacının büyük ölçüde gazdan karşılanması halinde, Avrupa Birliği’ndeki (AB) yeni veri merkezlerinin 2030’a kadar toplam 121 milyon ton ilave emisyona yol açabileceği hesaplanıyor. Bu artış da İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık’ta 2024’te gaz santrallarının neden olduğu toplam karbondioksit emisyonu miktarına denk geliyor.

İklim krizinin daha da kötüleşmesini önlemek için veri merkezlerinin yarattığı ekstra elektrik talebinin fosil yakıtlarla değil, yenilenebilir enerjiyle karşılanması gerekiyor. Ancak yeni veri merkezleri, ekonominin diğer sektörleri için halihazırda planlanmış yenilenebilir enerjiyi tüketirse bu durumun diğer endüstrilerin karbonsuzlaşma çabalarını yavaşlatma ve emisyonları artırma riski bulunuyor.

“İklim Krizi Derinleşebilir”

Fosil Yakıtların Ötesi Uluslararası Kurumsal Kampanyacısı Jill McArdle, raporun sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, “Avrupa’nın elektrik sistemi operatörleri enerji dönüşümünün gerekliliklerini karşılamaya ve Avrupa’nın iklim hedeflerine ulaşmaya çalışırken yeni veri merkezlerinin artan elektrik talebi ciddi bir zorluk oluşturabilir” uyarısında bulundu.

Veri merkezlerinin elektrik talebini gazdan karşılaması halinde iklim krizinin derinleşebileceğini dile getiren McArdle, “Bunu önlemek için yeni veri merkezlerindeki genişleme, ek yenilenebilir enerji yatırımlarıyla eş zamanlı ilerlemeli. Teknoloji şirketleri talep artışlarını iklim bilimiyle uyumlu hale getiremiyorsa bu büyüme sınırlandırılmalı” dedi.

“Özel Bir AB Politikası Oluşturulmalı”

Sivil toplum kuruluşu Friends of the Earth İrlanda Politika Değişikliği Başkanı Jerry MacEvilly ise analizdeki bulguların bir uyarı olması gerektiğini belirtti. MacEvilly “Halihazırda İrlanda’da, veri merkezlerinin 2030 yılına kadar toplam elektrik talebinin %30’una ulaşacağı, ihtiyaçlarını karşılamak için tedarik edilen yenilenebilir enerjiden çok daha hızlı büyüyeceği ve elektrik şebekesindeki kısıtlamaları aşmak için gaz şebekesine bağlanacağı tahmin ediliyor. AB düzeyinde ve İrlanda’daki bu bulgular, büyük teknoloji şirketleriyle ilgili bir gerçeklik kontrolü yapılması ve yeni veri merkezleri için gaz bağımlılığını önlemek amacıyla özel bir AB politikasının oluşturulması gerekliliğini ortaya koyuyor” dedi.  ​​​​​​​