#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlara Etkisi Ankara’da Konuşulacak

Üç gün sürecek “21. Türkiye Kuş Konferansı” 18-20 Ekim tarihlerinde, Ankara’da gerçekleşiyor. Van, Denizli, Bolu, Muğla, İstanbul, Edirne, Uşak ve Gaziantep gibi Türkiye’nin farklı illerinden 300’den fazla katılımcının kayıt yaptırdığı konferans, Türkiye’deki yaban hayatı suçlarına dikkat çekmeyi, bu suçlara karşı işbirlikleri oluşturmayı hedefliyor.

20 yılı aşkındır sürdürülen Türkiye Kuş Konferansı, ülkemizin kuşlarının ve onlar için özel önem taşıyan Önemli Doğa Alanları’nın izlenmesi, korunması, yeni işbirliklerinin başlatılması, deneyim paylaşımı ve kuşlara, ekosistemlere ilgi duyanlar için ortak iletişim platformu görevi görüyor. 21’incisi gerçekleşecek olan Türkiye Kuş Konferansı, bu sene yaban hayatı uzmanları, biyologlar, karar vericiler, yerel belediyeler, jandarma ve emniyet mensuplarını bir araya getirecek.

“Yaban Hayatı Suçları ve Kuşlar” temasıyla düzenlenen konferansın ilk iki günü Dünya Kuşları Koruma Kurumu ortakları (BirdLife International) dahil olmak üzere Türkiye ve yurt dışından katılımcıların sunumlarıyla geçecek. Konferansta pek çok konuda sunumlar gerçekleşecek; farklı ülkelerde yaban hayatı suçlarıyla mücadele örneklerinden nesli tehlike altındaki dalıcı ördeklerin ekolojisine, genetik çalışmalardan yapay zekaya, sanatta kuş yuvalarının incelemesinden edebiyattaki yaban hayatı suçlarına kadar geniş bir kapsamda çalışmalar sunulacak. Üçüncü gün ise Mogan Gölü Önemli Doğa Alanı’nda kuş gözlem gezisi yapılacak.

“Avrupa’da Her Beş Kuştan Biri Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya”
  1. Türkiye Kuş Konferansı hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Dünya Kuşları Koruma Kurumunun (BirdLife International)54 ülkede binlerce uzman ve gönüllüyle hazırladığı Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi’nde, Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yasa dışı öldürme, yakalama ve ticaret dahil olmak üzere aşırı istismar; küresel olarak kuşların soyunun tükenmesindeki en önemli etkenlerden biri” dedi.
“Yaban Hayatı Suçları Önemli Bir Tehdit”

Yaban hayatı suçlarının çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir tehdit olduğuna dikkat çeken Kılıç, şunları söyledi: “Ancak geniş bir coğrafya olması ve insan kaynağı eksikliği nedeniyle veriler yetersiz, tehdidin şiddeti sadece tahminlere dayanıyor. Doğrudan ya da dolaylı olarak zehirlenen, yasal ya da yasa dışı olarak avlanan ve kaçırılan yaban hayvanlarının sayısı tam olarak bilinmiyor. Bu tehdidin Türkiye çapında şiddetinin belirlenmesi, karar vericiler tarafından önlemlerin alınması gerekiyor.”

Doğa Derneği’ne sıklıkla yaban hayatı suçlarına yönelik ihbarlar geldiğini ve son yıllarda bu ihbarların sayısının arttığını belirten Kılıç, bu yılki konferansta bu suçlar konusunda çalışan uzmanlar, gönüllüler ve yetkilileri bir araya getirmeyi ve çözüm önerilerinin konuşulmasını amaçladıklarını ifade etti.

Doğa Derneği’nin düzenlediği konferansın ortakları arasında Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu ve Gazi Üniversitesi Biyolojik Takip ve Araştırma Topluluğu yer alıyor. Konferans, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ve GEF Küçük Destek Programı tarafından destekleniyor.