Doğa dostu üretim yapan, herbisit, yani ot öldürücü pestisit kullanmayan bazı çiftçiler, arazide yabani otlarla başa çıkma yöntemi olarak yulaf ekimi yapıyor. Tarladaki diğer yabani otlara baskın gelen yulaf, onların çoğalmasını engelliyor hatta neredeyse yok ediyor!
Tarımda yabani otlarla mücadele çok önemli bir iş kalemi. Doğa dostu üretim yapan, herbisit, yani ot öldürücü pestisit kullanmayan birçok çiftçi küçük alanlarda çapa ya da malçlama/örtüleme yoluyla yabani otlarla mücadele ediyor ancak daha büyük alanlarda bu yeterli gelmiyor.
Arazide yabani otlarla başa çıkmanın doğal yöntemlerini anlatan Bünyan Anka Vakfı Tarım Sorumlusu Süleyman Erdaş, “Vakıf tarım arazimizde yabani otlarla mücadele ederken öncelikle ekim yapacağımız alanı iyice gözlemliyoruz. Örneğin buğday ekimi yapacağımız alanda yoğun yabani ot olan alanlarını tespit edip buralara yulaf ekiyoruz. Çünkü herbisit kullanmak istemiyoruz, hem ürünlerimiz hem de arazi ve çevresinde yaşayan canlıların da yaşamlarını gözetiyoruz” dedi.
Yulaf Ekiminin Sürdürülebilir Tarım Açısından Önemi
Neden özellikle yulaf ekimi yaptıklarından ve bunun sürdürülebilir tarım açısından öneminden söz eden Erdaş, yulafın da tıpkı yabani otlar gibi baskın ve azgın bir bitki olduğunu söyledi. Erdaş şu bilgileri paylaştı: “Yulaf tarladaki diğer yabani otlara baskın gelerek çoğalmalarını engeller, hatta neredeyse yok eder. Örneğin ayrık otu… Ardından yaz döneminde tarlayı biçerdöverle hasat ettikten sonra ektiğimiz yulafın hem kendisinden yararlanıyoruz hem de sağlıklı yulaf unu yapıyoruz. Hasat edilen yerde de yabani ot kalmamış oluyor.”
Sonrasında hasat edilen yeri sürüp hazırladıklarını dile getiren Erdaş, “Bir sonraki yılda orada buğday, bostan ya da bağ yapıyoruz. Böylece bölgedeki yabani ot mücadelesini en aza indirmiş oluyoruz. Yaz döneminde biçerdöverle gerçekleştirdiğimiz hasat sonrasında ise elde ettiğimiz sağlıklı yulafı ve yulaf ununu değerlendiriyoruz” diye konuştu.
“Bu Yöntemi Atalarımdan Öğrendim”
Böylelikle hem daha doğa dostu bir üretim yaptıklarını hem de herbisit ile toprağa zarar vermediklerini vurgulayan Erbaş, “Ürünlerimiz de daha kaliteli oluyor. Hem de yabani otlarla mücadele için ekim yaptığımız yulaftan bile yararlanmış oluyoruz. Sürdürülebilir tarım, doğal döngülerle uyumlu bir şekilde çalışmayı gerektirir, biz de bunu yapıyoruz. Bu yöntemi babamdan ve dedemden, yani atalarımdan öğrendim ve uyguluyorum” dedi.
Herbisit kullanmadıklarını tekrarlayan Erdaş, “Herbisit kullanmamayı tercih etmemizin temel sebeplerinden biri, sağlıklı bir gelecek ve gelecek nesillerin daha sağlıklı yetişmesine katkıda bulunmak. Herbisit kullanılmayan alanlarda diğer canlıların yaşamını sürdürmelerine olanak tanımak. Böylece sadece bugünü değil, gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede büyümesini sağlamak adına bir adım atmış oluyoruz, bu da bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” dedi.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.