Hava kirliliği yüzünden birçok çocuk astım ve zatürre hastalığına yakalandı. Doktorlar ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını ifade ediyor.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kirliliği kritik seviyelerin üstünde seyrediyor. Çocuk ve bebeklerin maske takmak zorunda kaldığı ve açık hava etkinliklerinin kısıtlandığı mega şehirde yoksulluğa bağlı olarak yeterli sağlık ekipmanına da ulaşım sağlanamıyor.
AFP’nin aktardığına göre, akciğerlere ve kana nüfuz eden kanserojen mikropartiküller olan PM 2,5 seviyesi perşembe günü metreküp hava başına 390 mikrograma, yani Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen maksimum günlük seviyenin 25 katına yükseldi. Tıp dergisi The Lancet tarafından 2020’de yayınlanan bir araştırma, önceki yıl Hindistan’da yaklaşık 17.500’ü başkentte olmak üzere 1,67 milyon ölümün hava kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koymuştu.
Bebekler de Zatürreye Yakalandı
Çocukların solunum oranlarının yetişkinlere göre daha yüksek olduğunu, bunun da onların daha fazla zehirli hava solumaları anlamına geldiğini ifade eden Dr. Dhingra, “Hareketsiz duramıyorlar, hareket edip koşuyorlar ve böylece solunum sayıları artıyor. Bu da onları kirliliğin etkilerine daha fazla maruz bırakıyor” diyerek, hava kirliliğinden kaynaklı sorunların çocuk sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor.
Şehrin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan ev kadını Chandni Begum, çocuğunun sağlık durumuyla ilgili endişelerini dile getirirken; “Çok mutlu bir çocuktu. Son birkaç gündür sadece ağlıyor ve öksürüyor” diyor ve ekliyor, “Havadaki bizi hasta eden bu zehirden kaçamıyoruz”. Tedavi ve ilaçların ücretsiz sunulduğu hastanenin koridorlarını dolduran tüm ebeveynler gibi o da özel bir klinikte tedavi ücretini ödeyemiyor ve bir hava temizleme cihazına parası yetmiyor.
Çocuk doktoru ve hastane müdürü Seema Kapoor’a göre, sıcaklıklar düştükçe ve kirletici maddeler yere yaklaştıkça hasta sayısı artıyor. Solunum hastalıklarının toplam hastaların %30 ila 40’ına denk geldiğini vurguluyor.
Kirli Havada Solumak Zorundalar
Dr. Dhingra’ya göre ebeveynlere verilecek tek tavsiye, çocuklarının açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca engellemeleridir.
Delhi hükümeti çözüm olarak okulların acilen kapatılacağını, inşaat sahalarının durdurulacağını ve dizel araçların kullanımını yasaklayacağını duyurdu. Ancak Delhi’nin kirliliğine önemli ölçüde katkıda bulunan komşu tarım eyaletlerinde anız yakma hız kesmeden devam ediyor. Yüksek Mahkeme “gençlerimizin gerçek anlamda öldürülmesinden” üzüntü duyduğunu ifade etti. Ancak hastanedeki perişan haldeki sebze satıcısı Imtiaz Kureyşi için bunlar sadece kelimelerden ibaret. Zamanını sokaklarda geçiren 40 yaşındaki bu adam, “Her gün bu havada yaşamak zorundayız” diye hatırlatarak ekliyor: “Dışarı çıkarsam hava beni öldürür, çıkmazsam yoksulluk beni öldürür.”