İstanbul’un Duvarbahçeleri
İstanbul’da 3. köprü ve 3. havalimanı için 1 milyondan fazla ağaç kesildi ve projelerin bitiminde toplam 3 milyon ağacın kesilmiş olacağı resmi kaynaklar tarafından da doğrulanıyor. 16 milyon metrekarelik orman alanı yok edilecek.
Bu katliamın hava kirliliği, iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalmasına neden olacağı biliniyor. (EKOIQ’da daha önce orman-su döngüsünü ele almıştım.) İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yanlışın farkına varmış olacak ki Altunizade’de yeni ağaçlar dikmiş. Avrupa’dan Anadolu yakasına Boğaziçi Köprüsü’nden geçtikten sonra lütfen sağ tarafta Altunizade altgeçitteki duvarbahçesine bir bakın. Saksı bitkilerinden “ağaçlar” yapmışlar ve görüntüyü daha da şirinleştirmek için martılar, bulutlar eklenmiş. Şaka mı bu? ‘‘Al sana ağaç’’ dercesine, İstanbul halkıyla dalga mı geçiyorlar? Bilemedim.
Kamu Harcamaları İzleme Platformu (KAHİP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2013 bütçesini inceledi ve bulgularını “2015 Yılı İstanbul Büyükşehir Harcamaları İzleme Raporu” olarak yayınladı. Raporu okudum ve sizin de okumanızı öneririm (https://kahip.org). Rapora göre, Park ve Bahçeler Dairesi harcamaları 675 milyon lirayı bulmuş. Sorumlulukları çok daha geniş olan Çevre Koruma Dairesi 400 milyon lira harcamış. İstanbul’un en büyük sorunu ulaşıma ancak 175 milyon lira harcanmış. Deprem ve Risk Yönetimi’ne ise 7 milyon lira harcanmış. Park ve Bahçeler için yapılan harcama Deprem ve Risk Yönetimi için yapılan harcamanın 93 katı. Bu veriler doğrultusunda insanın aklına iki olasılık geliyor: İstanbul’un deprem hazırlıkları %100 karşılanmış ve bu konuda para harcamaya gerek yok. Veya deprem hazırlığı Topbaş yönetimi için öncelikli değil. Bütçe önceliklerinde çok büyük bir yanlış olduğu kesin. İstanbul’da Kişi Başına Düşen Yeşil Alan 1 Metrekareden Az!
Tabii ki parklara ve bahçelere para harcanmasın demiyorum. Kentlerde yeşil alanlar yaşam kalitesi ve sağlık açısından çok önemli. Yeşilliğin olmaması kentlerde sıcakların daha yoğun yaşanmasına neden oluyor. Yapılanmanın yoğun olduğu yerlerde binalar ve yollar ısındıkça ısı adaları meydana geliyor. Binalar ve asfalt bütün gün güneşin ısısını içine çekiyor ve akşam serinleyen havada kalorifer gibi çevreyi ısıtıyorlar. Yeşil alanlarla karşılaştırıldığında buralarda ısı farkı geceleri 22 dereceyi bulabiliyor. İklim değişikliğinden dolayı yaz mevsimi sıcaklarının her yıl daha arttığını görüyoruz. Bu durumda ısı adaları kamu sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyor. 2003 yılında Avrupa’da 70 bin kişi aşırı sıcaklardan ölmüştü. Bunların 15 bini Paris’te hayatını kaybetmişti. Geceleri insanların aşırı sıcaklıklardan bir nebze olsun rahatlaması için Paris parkları 24 saat açık tutulmuştu.
Yeşil alanların kamu sağlığı konusunda yararları çok sayıda bilimsel araştırma sonucu teyit edilmiş durumda. Yeşil alanda dolaşmak insanı ruhsal yönden rahatlatıyor; stres ve depresyonu azaltıcı etkileri var. Yeşil alan yakınlarında yaşayanlar daha çok yürüyüş, spor yapıyor. Mahallelerde yeşil alan olması sosyal kaynaşmayı sağlıyor, sosyal dayanışmayı güçlendiriyor. Parklarda oynayan çocuklarda obeziteye daha az rastlandığı gibi, yeşil alanlarda bulunan çocukların bilişsel gelişiminde artış gözlemleniyor. Ama ne yazık ki okul bahçelerinde genellikle hiç yeşillik yok. Sadece okul bahçeleri değil, İstanbul kent olarak yeşil alan konusunda çok zayıf kalıyor. İstanbul merkezde bu kadar yapılaşma sonucu kişi başına düşen yeşil alan 1 metrekareden az. World Culture Cities Forum çalışmasında kentlerdeki yeşil alan yüzdelerini karşılaştırılmış, İstanbul ve Dubai bu değerlendirmede %2 ile son sıradalar.
Bütün bunları alt alta koyunca insanın aklına çok sayıda soru geliyor
– İstanbul’un deprem hazırlıkları ne durumda? Kent olarak depreme hazır mıyız?
– İstanbul’un en büyük sorunu ulaşım olmasına karşın nasıl oluyor da park ve bahçelere dört kat fazla para harcanıyor?
– Bu kadar az yeşil alanı olan bir kentin bütçesinin %8’i niçin park ve bahçelere harcanıyor? Ve nereye harcanıyor?
– İnsanların yararlanabileceği nitelikte yeşil alanlar niçin çoğaltılmıyor?
– Okul bahçeleri niçin yeşillendirilmiyor?
– Duvarbahçeleri yeşil alan olarak sayılıyor mu?
İstanbul’un yeşil alan sorunu kamu ve çevre sağlığı açısından “duvarbahçeleri”yle geçiştirilemeyecek kadar ciddi boyutlarda. İstanbul’u yönetenlerin bu konuyu ivedilikle ele almaları gerek. Ayrıca Park ve Bahçeler Dairesi’nin bu kadar ölçüsüz harcamalarının hesabı halka verilmeli.
“Şehirlerde ağaçları kesip
Yerine laleler dikerken en ironik
Böbrekleri kurumuş, kan süzmez,
Çürümüştür ümmetin.”
– Abbas Karakaya, Ümmetin Böbrekleri’nden