Yıllık yayıncılık konferansı, 19 Kasım Cumartesi günü, yayıncılığa emek veren yaratıcıların ve profesyonellerin yanı sıra tüm paydaş iş kollarının dikkatini iklim krizine çekmek ve genç kuşaklara sorumluluklarımızı vurgulamak amacıyla düzenleniyor.
Yayıncılığın tüm paydaşlarını buluşturan, kitaplara ve edebiyata emek verenleri her yıl yeni gündemlerle bir araya getiren yıllık yayıncılık konferansı, 19 Kasım Cumartesi günü çevrimiçi gerçekleşecek. Günışığı Kitaplığı’nın 2011 yılından bu yana düzenlediği Zeynep Cemali Edebiyat Günü, 12. yılında “iklim krizi” odağında ilk kez tematik kurgulanıyor.
Konferans, yayıncılığa emek veren yaratıcıların ve profesyonellerin yanı sıra tüm paydaş iş kollarının da dikkatini gezegenimizin bu acil gündemine çekmek ve genç kuşaklara sorumluluklarımızı vurgulamayı amaçlıyor. UNDP (United Nations Development Programme), İklim Araştırmaları Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği tematik konferansı destekleyen kuruluşlar arasında yer alıyor.
İklim Krizine İlişkin Sektör Nasıl Eyleme Geçecek?
İklim krizine ilişkin sektörün nasıl eyleme geçebileceğinin, farklı alanlardan uzman isimler tarafından ele alınacağı konferansın küratörlüğünü, iklim değişikliği uzmanı Naz Beykan üstlendi. Bu yılki konferansın kapanış konuşmasını, çağdaş edebiyatımızın usta yazarı Latife Tekin yapacak. 40 yılı aşkın sanat verimiyle her yaştan okuru etkileyen sanatçı Behiç Ak, iklim kriziyle mücadelede paradigma değişiminin altını çizerken üretim kültürüne dikkati çekecek.
İklim Krizi ile Uzun Soluklu Mücadele
Yayıncılığın değer zincirini yaratan alanlardan uzman isimler hammadde, matbaa, lojistik, yayınevi stratejileri, meslek örgütlerinin politikaları ve sürdürülebilirlik üzerinden bugünü özetleyecek; sorunları işaret edecek ve iklim kriziyle uzun soluklu mücadelenin olanaklarını değerlendirecek.
İklim değişikliği odaklı projelere sivil toplum, tanıtım, reklam ve haber dallarında katkı sunan deneyimli iletişim uzmanları Damla Özlüer ve Barış Doğru, iklim krizi kapsamında yayıncılığın iletişim olanaklarına, yöntemlerine ve tercihlerine ışık tutacak.
Genç Aktivistler de Konferansta Olacak
Dünya’yı iklim krizinin yıkıcı etkilerinden kurtarmak için çalışan üç genç aktivist de yayıncılara seslenecek ve ihtiyacını duydukları yeni söylemleri, içerikleri, okumaları dile getirecek. Konferans, Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın uzaytemasıyla gerçekleşen 12. yılının ödül törenine de ev sahipliği yapacak. Konferansa katılım kayıtlı ve ücretsiz olacak. Kayıt için gunisigikitapligi.com adresinde yer alan formun doldurulması gerekiyor.
Program şu şekilde:
12. ZEYNEP CEMALİ EDEBİYAT GÜNÜ
Yıllık Yayıncılık Konferansı | 19 Kasım 2022 Cumartesi | Çevrimiçi
11.00 Açılış
11.10 Küratör Çerçeve Sunuşu
NAZ BEYKAN (İklim Araştırmaları Derneği)
11.20 Yayıncılığın Değer Zincirinde İklim Krizi
BEYZA BOZKURT ELBİNGİL (Ünitek Selüloz Kâğıt ve Kimya)
SERMET TOLAN (Ofset Yapımevi A.Ş.)
AYTAÇ TİMUR (Yeni İnsan Yayınları)
ZEYNEP ATİKER (Türkiye Yayıncılar Birliği)
12.20 Yayıncılıkta İklim Krizi Yönetimi İçin Döngüsel Ekonomi Yaklaşımları
EMRAH ALKAYA (GTE Carbon)
12.45 İklim Krizi ve Anlatıda Kavramsal Dönüşüm
BEHİÇ AK
13.00 PANEL – İklim Değişikliğini Anlatanlardan Yayıncılara Öneriler
Moderatör NURİ ÖZBAĞDATLI (UNDP Türkiye)
DAMLA ÖZLÜER (Myra Ajans)
BARIŞ DOĞRU (EKOIQ, İklim Haber)
13.45 ZEYNEP CEMALİ ÖYKÜ YARIŞMASI 2022 ÖDÜL TÖRENİ
Yarışmanın 2022 Sonuçları
Dr. MÜREN BEYKAN (Günışığı Kitaplığı Proje Başkanı)
14.10 İklim Aktivisti Gençler Konuşuyor: Yayıncılardan Ne Bekliyoruz?
Moderatör NAZ BEYKAN (İklim Araştırmaları Derneği)
MELISA AKKUŞ (Öğrenci)
RUVEYDA ESER (Öğrenci)
ÜVEYS KASIM ÇOBAN (Öğrenci)
14.45 Kapanış Konuşması
LATİFE TEKİN