#ekoIQ Ekonomi Yeni Araştırma: Her 10 Kişiden 8’i Camı “Sürdürülebilir Malzeme” Olarak Görüyor
Ekonomi

Yeni Araştırma: Her 10 Kişiden 8’i Camı “Sürdürülebilir Malzeme” Olarak Görüyor

cam

Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nun yaptığı araştırma, her 10 kişiden sekizinin camdan yapılmış ürün kullandığını gösteriyor. Katılımcıların 10’da yedisi geri dönüştürülmüş camın gıdayı korumaya devam ettiğine inanıyor. Ayrıca cam, gıda israfının önüne geçmede ve gezegenin geleceğini korumada en iyi ambalaj malzemesi olarak görülüyor.  

Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu (FEVE) tarafından 13 Avrupa ülkesinde 4 binden fazla tüketicinin katılımıyla, Friends of Glass tüketici platformu için yaptırılan bağımsız bir araştırma anketi, camın her 10 kişiden sekizi için sürdürülebilir malzeme olduğunu ortaya koydu.

Son üç yılda katılımcılar arasında cam kullanım oranı %8 artarken metal ve plastik tercihinde %24 ile %41 arasında bir düşüş yaşandığı ifade edildi. Öte yandan anketi yanıtlayan 10 kişiden sekizi cam ambalajlarını her zaman veya sık sık geri dönüştürdüklerini belirtirken %82’si nasıl geri dönüştürüleceğini iyi bildiğini aktardı.

“Cam İnsanları ve Gezegeni Koruyan En İyi Malzeme Olarak Görülüyor”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren GCA Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret, “Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu’nun araştırmasından edindiğimiz sonuçlara göre, her 10 tüketiciden altısı gıda israfını azaltmayı, geri dönüşümü ve fiziksel ve zihinsel sağlığı korumayı günlük yaşamlarında en önemli üç sürdürülebilirlik unsuru olarak görüyor. Ankete katılan tüketicilerin üçte birinden fazlası, cam ambalajı sağlığı daha iyi koruduğu ve ürünleri daha uzun süre güvenli tuttuğu için tercih ettiğini belirtiyor. Her 10 Avrupalıdan yedisi geri dönüştürülmüş camın, yiyecek ve içecekleri korumaya devam edeceğine inanıyor. Bu nedenle cam, tüketiciler tarafından insanları ve gezegeni koruyan en iyi malzeme olarak görülüyor. Camın raftaki dayanıklı nitelikleri, insanların en sevdikleri ürünleri daha uzun süre koruyarak gıda atıklarını da azaltmalarına olanak tanıyor” dedi.

Markaların Sürdürülebilirlik Konusundaki İlerlemelerinin Belirtilmesi İsteniyor

Sürdürülebilir ambalaj kullanımı konusunda şirketlere ahlaki bir yükümlülük düştüğü konusunda katılımcıların 5’te 4 oranında hemfikir olduğunu söyleyen Abdullah Gayret, “Tüketiciler, markaların sürdürülebilirlik konusundaki ilerlemelerini veya kimlik bilgilerini ambalajlarında açıkça belirtmelerini istiyor” diye konuştu. Gayret şunları dile getirdi:

“Avrupa Cam Ambalaj Üreticileri Federasyonu tarafından yapılan araştırmaya katılanların %65’i bir ürünün cam ambalajda olması halinde kalitesini daha güvenilir bulduklarını belirtiyor. Bulgular tüketicilerin cam ambalajı sağlıklı, geniş çapta geri dönüştürülen bir günlük ambalaj malzemesi olarak giderek daha fazla benimsediklerini kanıtlıyor.”

Türkiye’de cam ambalajlarının geri dönüşümü konusunda yeteri kadar çalışma yapılmadığına dikkat çeken Gayret,endüstriyel üretim ve verimlilik açısından geri dönüşümün büyük önem taşıdığını söyledi.

About Post Author