İklim

Yeni Çalışma: Aşırı Sıcak Hava Olaylarına Karşı En Savunmasız Ülke Afganistan

Afganistan’ın, en az gelişmiş ülkelerden biri olması, sıcaklık geri dönüş periyodunun yaklaşık 80 yıl olarak hesaplanması ve giderek artan nüfusu nedeniyle aşırı sıcaklara karşı en savunmasız ülke olduğu ortaya kondu.

Aşırı sıcak hava olaylarından en çok etkilenmesi beklenen bölgeleri araştıran Bristol, Edinburgh, Exeter ve Oxford üniversitelerinden akademisyenler, dünyanın 136 bölgesinin, 1959-2021 yılları arasındaki küresel sıcaklık verilerini, iklim modellerini, yaşanan en yüksek sıcak hava göstergesinin geri dönüş periyotlarındaki döngüleri analiz etti.

Ülkelerin Aşırı Hava Olayları ile Mücadele Kapasiteleri

AA’nın haberine göre, incelenen bölgelerin yüzey sıcaklıkları ve karbon emisyonlarının yanı sıra sosyal ve ekonomik durumları, nüfus yoğunlukları, geleceğe dönük nüfus artış tahminlerinin de göz önünde bulundurulduğu çalışmada, bu göstergelerin ülkelerin aşırı hava olaylarıyla mücadele edebilme kapasitelerinin temelini oluşturduğu vurgulandı.

Göstergeler ışığında en çok risk altında olan bölgeler arasında Afganistan, Rusya’nın uzak doğu bölgeleri ile Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg dahil olmak üzere Orta Avrupa ülkeleri; Papua Yeni Gine, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Kosta Rika ve Panama gibi Orta Amerika ülkeleri; Arjantin’in kuzey batı bölgeleri, Avustralya’nın Queensland bölgesi ve Çin’in bazı yerleri öne çıktı.

Afganistan, Orta Amerika ülkeleri ve Papua Yeni Gine gibi az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, sıcak hava dalgalarının getirdiği zorluklarla mücadele edebilme kapasitelerinin çok düşük olması nedeniyle en hassas ülkeler kategorisinde yer aldı.

En Savunmasız Ülke Afganistan

Araştırma sonucunda Afganistan’ın, en az gelişmiş ülkelerden biri olması, sıcaklık geri dönüş periyodunun yaklaşık 80 yıl olarak hesaplanması ve giderek artan nüfusu nedeniyle en savunmasız ülke olduğunun altı çizildi. Orta Amerika ülkelerinin ise nüfuslarının diğer birçok bölgeye göre daha az artma eğiliminde olmasına karşın halihazırdaki nüfus yoğunlukları sebebiyle risk altında olduğuna dikkat çekildi.

Sıcak hava dalgalarının düşük seviyede geri dönüş gösterdiği ve nüfus yoğunluğunun fazla olduğu Çin’in Pekin, Hebei ve Tianjin bölgeleri ile Almanya, Hollanda ve Belçika’nın da riski bölgeler arasında bulunduğu, bununla birlikte sıcak hava dalgalarının etkisini azaltabilecek kaynaklara sahip olmaları sayesinde bu durumla mücadele edebilecekleri belirtildi.

Sıcak hava dalgalarının ölümcül seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulunulan araştırmada, bu gibi hava olaylarına iyi hazırlanılması halinde birçok kişinin hayatının kurtarılabileceği ifade edildi. Bu kapsamda şehir planlarına serinleme merkezleri eklenmesi, açık alanlardaki çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi tavsiyelerde bulunuldu.

“Sağlık Sistemlerinde Aşırı Bir Yüklenme Olabilir”

Araştırmaya katılan Bristol Üniversitesi Çevre Enstitüsü akademisyenlerinden Dr. Victoria Thompson, araştırma sonucunda, tahmin ettiklerinden çok daha fazla bölgenin aşırı hava olaylarından etkilendiğini gördüklerini söyledi. Thompson, “Bizi şaşırtan bulgulardan biri, aşırı sıcak hava olayının, dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelebilecek olmasıydı. İklim modelleri bize bunu gösterdi. Bu noktadan sonra en olası bölgeleri belirledik. Bu hava olayının dağılımı da oldukça ilginçti çünkü belirli bir göstergeyi takip etmeden yayılıyordu. Sağlık sistemlerine aşırı bir yüklenme olabilir” dedi.

“Birçok insan aynı anda hastaneye gitmeye kalktığında sağlık sistemlerine aşırı bir yüklenme olabilir. O yüzden bu gibi bölgelerin hazır olması gerek” diyen Thompson, ülkelerin genellikle sıcak hava dalgalarıyla karşılaştıktan sonra önlem aldığını belirtti. Thompson, bu gibi olaylarının yaşanmaması için karbondioksit emisyonunun düşürülmesi ve hükümetlerin de bu yönde adımlar atması gerektiğini söyledi.

About Post Author