İklim

Yeni Rapor: Afrika Son Yıllarda Daha Tehlikeli ve Daha Az Demokratik

afrika

Yeni verilere göre, Afrika kıtasında görülen ilerlemeler Covid-19, çatışmalar ve iklim krizi nedeniyle duraksadı. Rapor, Afrika’nın 10 yıl öncesine göre daha güvensiz, daha tehlikeli ve daha az demokratik olduğunu göstermekle birlikte büyüyen borç krizlerine de işaret etti.

Haber: Kaamil AHMED

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

Afrika’da son yıllarda kaydedilen önemli ilerlemelerde Covid-19, çatışmalar ve iklim krizi nedeniyle duraksama görüldü. Kıtada yapılan değerlendirme; Afrika’nın 10 yıl öncesine göre çok daha güvensiz, tehlikeli ve daha az demokratik olduğunu gösterdi. Sorunlar sağlık, eğitim ve ekonomi alanındaki ilerlemelere de engel teşkil etti.

Hükümetlerin güvenlik, sağlık, eğitim, haklar ve demokratik katılım üzerine politikalarını ve hizmetlerini ölçen Ibrahim Afrika Yönetişim Endeksi (IIAG), Covid-19’un son üç yıldır daha önce kaydedilen ilerlemeyi durdurduğunu ortaya koydu.

“İklim Krizi Daha Fazla Çatışmaya Neden Olabilir” Endişesi

IIAG’nın kurucusu Sudanlı iş insanı Mo Ibrahim, Afrika’daki ekonomik fırsatların ve insani gelişmenin son 10 yıldır “oldukça” iyileştiğini belirterek “Ancak son yıllarda bir gerileme görüyoruz. Halkımızın güvenliği giderek kötüleşiyor” dedi. İklim krizinin Afrika’da daha fazla çatışmaya neden olmasından endişelendiğini belirten Ibrahim, bu durumun Nijerya, Darfur ve Sahel’de de görülmeye başlandığını ifade etti.

Ibrahim, “Ukrayna savaşı bizim için bir felaket. Gıda ve akaryakıt fiyatlarımız savaştan etkileniyor. Yalnızca sağlık bakımından değil, ekonomik olarak da şok etkisi yaratan Covid-19 gibi krizler yaşadık. Birçok Afrika ülkesinde giderek büyüyen borç krizlerini görebilirsiniz” diye konuştu.

Hukukun Üstünlüğü ve İnsan Hakları Kötüye Gidiyor

Geçtiğimiz hafta yayımlanan rapora göre 30’u aşkın ülkede güvenlik, hukukun üstünlüğü ve insan hakları kötüye gidiyor. Rapor, Nijerya’daki polis şiddetini ve Sudan’daki rejim değişikliğine son verilmesi için çağrıda bulunan protestoculara karşı baskıyı ve saldırıları örnek göstererek demokratik özgürlüklerin kısıtlandığına dikkati çekti. Polis şiddetiyle karşılaşılan protestoların sayısında 2016 yılından bu yana sürekli bir artış var.

Rapora göre Afrika’da 2012 yılından bu yana altyapının, telefon ve internet bağlantısının daha iyi olduğu bölgelerde ekonomik fırsatlar da iyileşiyor; çocuklar ve hamile kadınlar için sağlık hizmetleri, hastalık kontrolü ve eğitim alanında ilerlemeler kaydediliyor.

Libya Zor Durumda

Afrika’da 2012 yılından itibaren yönetimi en kötüye giden ülke ise Libya. Yıllardır süren iç savaş nedeniyle yönetiminde ağır sorunların yaşandığı ülkede, sağlık, eğitim ve sosyal yardım hizmetleri yetersiz.

Mauritius, Seyşeller ve Tunus en etkili hükümetlere sahip ülkeler olarak sıralanırken Güney Sudan, Gine-Bissau ve Somali ise en kötü hükümetlere sahip ülkeler arasında. Güney Sudan hem ekonomik fırsat yoksunluğu hem de nüfusunun üçte birinin karşı karşıya olduğu açlık sorunu ile mücadele ediyor.

“Afrika Eşi Benzeri Görülmemiş Krizler Yaşıyor”

2012 yılından bu yana en çok ilerleme kaydeden ülke ise Gambiya. Gambiya ve Seyşeller’de daha adil seçimler, daha fazla toplanma özgürlüğü ve sivil toplum için daha fazla alan sunulması ile demokratik katılımda gelişmeler yaşandı.

Crisis Group Afrika program direktörü Murithi Mutiga, “Afrika eşi benzeri görülmemiş krizler yaşıyor. Covid-19, nesilleri etkileyen iklim krizi yetmezmiş gibi pandemiden kurtulmaya çalışan kıtayı daha büyük bir ekonomik krize sürükleyen Ukrayna-Rusya savaşının etkilerini görüyoruz” dedi. Mutiga, rapordaki en barışçıl 10 ülkeden sekizinin en etkili hükümetlere sahip olduğuna ve en az yoksulluğun görüldüğüne vurgu yaptı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author