#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Yeni Yıl Önerisi: Sürdürülebilir Giyim

Yaşadığımız pandemi, iklim krizi gibi sorunlar nedeniyle gezegenimizin sağlığını hiç olmadığı kadar çok düşünmemiz gereken bu dönemde tekstil endüstrisinin verdiği zararları da atlamamak gerekiyor. Şimdi yeni yıl hedeflerine daha sürdürülebilir ve çevre dostu seçimleri de dâhil etme zamanı…

Tekstil ve moda sektörü dünya çapında çevreye en çok zarar veren ikinci sektör: Tekstil endüstrisi tek başına yılda 1,2 milyar ton karbon salıyor ve 9 milyon ton plastik atığın okyanuslara gitmesine neden oluyor. BM verileri de hazırgiyim ve tekstil sektörünün küresel seragazı emisyonlarının %10’unu ürettiğini gösteriyor. Diğer yandan her saniyede bir kamyon dolusu tekstil ürünü de çöpe atılıyor. Ancak yaşadığımız küresel iklim değişikliği ve etkileri tüketicilerde hızlı bir uyanışa neden olurken, sürdürülebilir modaya olan ilgi ve talebi de artırıyor. Yeni yıl kararlarına moda tercihlerini de dahil etmek isteyenler için TENCEL™’in tavsiyelerinden yola çıkarak bazı tavsiyeler hazırladık.

Satın Almadan Önce Etiketleri Okuyun

Etiket okumanın önemi her geçen gün artıyor. Etiketler satın alacağınız ürünün kimliğidir. Bu nedenle doğru okumak ve değerlendirmek bilinçli alışveriş için büyük önem taşıyor.

Dilan Karacan da Tekstilin Sürdürülemez Benliği: Hayaller “Reduce-Reuse-Recycle ve Rebuy” yazısında “Tekstil üretimi süreçlerinin birçoğunda önemli çevresel yüklere sahip doğal lifler (pamuk, yün, ipek, keten) ve sentetik lifler (polyester, perlon, akrilik, viskoz) kullanılıyor. Doğal liflerin yetiştirilmesinde başlıca çevresel sorunlar, kullanılan ilaçlar ve su tüketimidir. Sentetik liflerin üretimindeki sorun ise ortaya çıkan seragazı emisyonları” diyor.

Karşılaştırın, Sorgulayın, Araştırın

Moda endüstrisinin her alanında sürdürülebilir alternatifler artıyor. İnternet üzerinden alışveriş yaparken karar vermeden önce araştırma yaparak, satın alacağınız marka ile ilgili bilgi edinmeye özen gösterin. Artık pek çok marka sürdürülebilir koleksiyonlara ağırlık veriyor ve çevreye duyarlı ürünlerini sosyal medyada da öne çıkarıyor.

Uzun Süre Kullanın

Kullanım ömrü kısa ürünler yerine uzun süre giyeceğiniz kıyafetlere yatırım yaparak tüketiminizi azaltabilirsiniz. Farklı şekillerde kullanım imkânı veren çok yönlü giysiler hem gardırobunuz hem de gezegen için daha az yük oluşturuyor. Yeni ürünler satın almak yerine var olan giysilerinizi farklı şekillerde kullanmayı deneyebilirsiniz

Atmayın, Paylaşın

Dünya genelinde 48 milyon ton tekstil ürünü her yıl çöpe atılıyor. Dünya ortalamasına göre bir tüketici yılda yaklaşık 32 kg ayakkabı ve giysiyi çöpe atıyor. Bunun yanında kıyafetlerin kullanım sonrası yalnızca %12’si daha düşük değerli uygulamalar için geri dönüşüme gönderiliyor. Attığımız kıyafetler çöpe gidecek ve çevreye duyarlı üretilen bir ürün değilse muhtemelen doğaya geri dönmüyor. Giymediğiniz kıyafetleri arkadaşlarınızla değiş-tokuş etmeyi ya da ihtiyacı olanlarla paylaşmayı tercih edebilirisiniz.

2. El Tercih Edin

Pek çok Avrupalı, özellikle seçenekler mevcutsa, ikinci el giysi satın almaya veya almaya istekli. Örneğin Birleşik Krallık’ta müşterilerin üçte ikisi halihazırda ikinci el giysiler kullanıyor. Friends of the Earth Europe, REdUSE ve Global 2000 tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre giysilerin yeniden kullanımı, çevre için geri dönüşümden çok daha iyi bir seçenek. Yeniden kullanılan her bir ton pamuklu tişört için 12 ton karbondioksit eşdeğeri tasarruf ediliyor. [su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=nxhCpLzreCw”]

EkoIQ Editör