#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Yerel Yönetimlerin Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarına Teknik Destek Projesi

açık radyo açık kalmalı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Dünya Bankası, Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP) kapsamında Türkiye’deki belediyelerde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarını (SKHP) desteklemek amacıyla bir teknik destek projesini hayata geçirdiğini duyurdu.

Türkiye’nin şehirlerinde Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının (SKHP) oluşturulmasına yönelik sağlanacak teknik destek kapsamı, amaçları ve faaliyet programı Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Dünya Bankası ev sahipliğinde gerçekleştirilen sanal bir etkinlikle duyuruldu. Etkinliğe uluslararası organizasyonların, sivil toplum kuruluşlarının, kamu ve özel sektör kurumların temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası yetkilileri ve teknik personelden oluşan 200’den fazla kişinin katıldığı ifade ediliyor.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame, etkinlik kapsamında, “Proje şehirlerin Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının oluşturulmasında sağlanacak destek ile Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma hedeflerinin desteklenmesinde en başından itibaren önemli bir rol oynayacaktır. Türkiye, AB Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Programı ve Dünya Bankası desteği ile sürdürülebilir büyümenin devamı ve sürdürülebilir hareketlilik planlarını uygulama kapasitesine sahip yerel yönetimleri hazırlama fırsatına sahiptir. Şehirlerin Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarının hazırlanması ve uygulanması, Türkiye büyükşehir belediyelerinde yaşayan tüm vatandaşların ulaşıma erişilebilirliğini, ulaşımın verimliliğini ve şehir içi ulaşımın hareketliliğini artıracaktır” dediği aktarıldı.

Planlar Hava Kalitesini Artırıyor ve İnsan Odaklı Yaklaşım Getiriyor

Etkinliğe katılan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise “Daha temiz ulaşım seçeneklerini kolaylaştırarak bunların doğal bir tercih haline gelmesini sağlamalıyız. Bunu yaparken ise, en önemli araçlardan biri sürdürülebilir kentsel hareketlilik planlarıdır. Bu planlar hava kalitesini artırır, karayolu ölümlerini azaltır ve ulaşım planlamasına insan odaklı bir yaklaşım getirir. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve Paris Anlaşması hedefleri doğrultusunda küresel ısınmayı mümkün olduğunca sınırlama hedefine ulaşmakta Türkiye’yi en önemli ortaklarımızdan biri olarak görmekten mutluluk duyuyorum” dediği ifade ediliyor.

Dünya Bankası tarafından yönetilen programın, Türkiye’de sürdürülebilir, verimli ve güvenli ulaşımı teşvik etmesi ve Türkiye’deki seçilmiş belediyelerin SKHP’leri tasarlama, uygulama ve benimsemelerine yönelik teknik ve idari kapasitelerini geliştirmesi hedefleniyor. Bu planların geliştirilmesi aynı zamanda iklim değişikliğinin ciddi etkileri ve halk sağlığı koşullarının iyileştirilmesine yönelik ilgi ve çalışmaları da harekete geçirmesi açısından da önemli olduğu ifade ediliyor.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Faz II (IPA-II) tarafından finanse edildiği belirtilen bu teknik yardımın toplam bütçesinin 2,5 milyon euro olduğu aktarılırken uygulama süresinin 2021-2024 yılları arasında dört yıllık bir dönemi kapsadığı bildiriliyor.

Projenin uygulanmasındaki ilerlemeyi aşağıdaki hesaplardan takip edebilirsiniz:
World Bank Turkey: Twitter | Facebook
EU Delegation Turkey: Twitter | Linkedin | Instagram

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı