#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
yesilekonomi elif (1)

Yeşil Ekonomi için Araştırmacılara Yönelik Konferans Düzenlendi

Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Yeşil Ekonomi: Araştırmacılar Konferansı ile yeşil ekonomi alanında çalışma yürüten veya yürütmek isteyen genç araştırmacıların sayılarının çoğalması, bu alanda yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmalarının akademi dışında da görünürlüğünün artması amaçlandı.

Türkiye’de yeşil politikanın yaygınlaşması için sivil toplum alanında faaliyet, proje ve kampanyalar düzenleyen Yeşil Düşünce Derneği’nin yürüttüğü Yeşil Ekonomi Programı, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin ortaklığı ile devam ediyor.

Program kapsamında bu yıl 3. Yeşil Ekonomi: Araştırmacılar Konferansı, 13 Aralık günü, İstanbul’daki Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Konferans; yeşil ekonomi alanında çalışma yürüten veya yürütmek isteyen genç araştırmacıların sayısının çoğalması, bu alanda yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmalarının görünürlüğünün artması ve bu çalışmaların akademi dışında da etkisinin yayılması amacıyla gerçekleşti.

Açılış konuşmasında Yeşil Düşünce Derneği’nin çalışmalarından söz edilerek Araştırmacılar Konferansı’nın çıkış noktası anlatıldı. Konferans ile yeşil ekonomi çatısı altında değerlendirilebilecek kavramların genç araştırmacılar tarafından nasıl çalışıldığı ve neler yapıldığının öğrenilmesi ile birlikte ayrıca bu alandaki çalışmaların daha görünür kılınması için daha kesişimsel bir alana çekme hedefinin benimsendiği aktarıldı.

Açılışın ardından konferansın Birinci Oturum’unda Gün Ünal, “İklim Değişimini Hedef Alan Hibelerin Ekonomi Politiği”; Özüm Çelik, “Sağ Popülist Hükümetlerin Çevrecilik Anlayışını Keşfetmek: Macaristan ve Türkiye Örneği”; Nezihe Melis Bostanoğlu ise “Küresel Adil Dönüşüm Örnekleri ve Türkiye İçin Çıkarımlar” sunumlarını yaptı.

İkinci Oturum’da, Hande Süzer Deniz, “Tarım Sorunu, Küçülme ve Küresel Güney”; İpek Ronay Gündüz, “Türkiye’de Agroekoloji: Tanımlar ve Söylemler Üzerine Bir İnceleme”; Büşra Eroğlu “İklim Krizi ile Yüzleşirken Harekete Geçmenin Yolları; Onarıcı Tarım Tartışmaları” ve Gizem Bülbüller “Kooperatif İşletmelerin Yeşil Ekonomide Potansiyelleri, Fırsatları ve Riskleri” sunumlarıyla konferansa katıldı.

Konferansın Üçüncü Oturum’unda ise Esra Akarsu, “Yeşil Dönüşümde Medya ve Reklamcılık Endüstrisinin Konumu: Sürdürülebilirliğin Temsili ve Anlamı Üzerine Bir Tartışma”, Sena Nur Çimen “Türkiye’deki Yeşil Sertifikasyon Sistemlerinin Konut Alanlarındaki Uygulanabilirliği ve İklim Değişikliğine Uyumu”; Merve Çakır da “Mersin İlinde Rüzgar Enerji Santralları için Uygun Yerlerin CBS ile Belirlenmesi” konularında sunum yaptı.

Konferansta 11-24 Kasım tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirilen COP29 iklim zirvesi de değerlendirildi. Türkiye gibi Avrupa Birliği ile çok fazla ticari ilişkileri olan ülkeler için Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinin önemi hatırlatılarak Türkiye’nin ve ülkelerin karbon emisyonunu azaltmak için atmaları gereken adımlar üzerine konuşuldu. Yeşil dönüşüm sürecinde finansman konusundaki sorunlara dikkat çekilen konferansta, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin daha az karbon salımına yol açmakla birlikte daha ağır bedeller ödedikleri vurgulandı. İklim adaletinin öneminin altının çizildiği konferansta, Türkiye’nin enerji politikaları da değerlendirildi. Sunumların ardından katılımcılar ile soru-cevap bölümünde yeni fikirler paylaşıldı.