Italian Exhibition Group tarafından düzenlenen Ecomondo ve Key Energy fuarları 6-9 Kasım tarihleri arasında Rimini Expo Center’da gerçekleşti. Fuarlarda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ülkelerindeki en gelişmiş döngüsel biyoekonomi deneyimleri, atık yönetimi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gibi konular ele alındı. Fuarlar 115 ülkeden ziyaretçiyi ağırlarken Türkiye’den de yoğun bir katılım vardı.
YAZI: Bulut BAGATIR
Yeşil ekonomi alanındaki farklı paydaşları bir araya getiren Ecomondo 22. Uluslararası Malzeme ve Enerji Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Kalkınma Fuarı ile Key Energy 12. Uluslararası Sürdürülebilir Enerji ve Mobilite Fuarı, 6-9 Kasım tarihleri arasında İtalya’nın Rimini kentinde gerçekleşti. Türkiye organizasyonunu Bee2Bee’nin yürüttüğü, Italian Exhibition Group tarafından Rimini Expo Ceenter’da düzenlenen fuarlarda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ülkelerindeki en gelişmiş döngüsel biyoekonomi deneyimleri, atık yönetimi, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gibi konular tartışıldı. Bu yıl 22. kez düzenlenen Ecomondo Uluslararası Malzeme ve Enerji Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Kalkınma Fuarı’nda plastikler için Avrupa stratejisi ve gelişimi, AGİT ülkelerindeki en gelişmiş döngüsel biyoekonomi deneyimleri, atık yönetimi ve kullanımı için uygulanan Endüstri 4.0, su kaynaklarının korunması, geri kazanımı ve yeniden kullanılması başlıkları ele alındı.
Key Energy 12. Uluslararası Sürdürülebilir Enerji ve Mobilite Fuarı ise katılımcıları güneş, depolama, rüzgar ve verimlilik sektörleriyle buluşturdu. Çok uzak olmayan bir tarihte elektriğimizin neredeyse yarısını rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerden elde edeceğiz ve tahminlere göre toplam araç sayısının %55’i kadar elektrikli araç kullanarak seyahatlerimizi gerçekleştireceğiz. Avrupa şehirlerinde karbondioksit oranının ciddi oranda düşmesini de kapsayan bu tahminler, Ecomondo ile eş zamanlı düzenlenen Key Energy fuarının da ana maddesi oldu. Fuarda aynı zamanda sanayide ve konut sektöründe enerji verimliliği için çözümler de sunuldu.
Fuarın açılışında bir konuşma gerçekleştiren İtalya Çevre Bakanı Sergio Costa, “İçerisinde bulunduğumuz günlerin İtalya için kolay olmadığını ancak bakanlığın ve hükümetin döngüsel bir ekonomi inşa etme taahhüdünü teyit etmek için burada olduğumu söyleyebilirim” diye konuştu.
Geçmişteki fuarlara göre profesyonel katılımcıların %4 oranında artış gösterdiği fuarlarda toplamda 115 farklı ülkeden katılımcı bir araya geldi. 129.000 metrekarelik devasa bir alanda düzenlenen fuarlardaki ziyaretçilerin %70’i Avrupa’dan, %9’u ise Akdeniz Havzası’ndan katılım gösterdi. Fuarlar, Çin ve Rusya’dan gelen ziyaretçilerin de büyük ilgisiyle karşılaştı. Medyanın da büyük bir ilgi gösterdiği fuarlarda dört günün sonunda yaklaşık 170 milyon iş bağlantısının kurulduğu tahmin ediliyor.
Türkiyeli Firmalardan Fuara Yoğun Katılım
Türkiye’deki geridönüşüm sektörü gün geçtikçe gelişiyor ve dünyada bu alanda hangi adımların atıldığını sıkı bir şekilde takip ediyor. İtalya’daki fuarlara da yoğun bir katılım sağlayan sektör paydaşları ile hem fuar hakkındaki gözlemlerini hem de Türkiye’deki sektörün durumunu konuştuk.
33 yıldır küçük ve orta ölçekli atık su arıtma tesisleri alanında faaliyet gösteren ARGES’in Genel Müdürü Ahmet Işıtman, firmanın 2000 yılından itibaren ağırlığını ihracata verdiğini ve 23 ülkede 800’ün üzerinde küçük ve orta ölçekli tesis kurduklarını söylüyor. 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı hazırlık döneminde Çevre Teknolojileri Ekibi Başkan Yardımcısı olduğunu belirten Işıtman, Türkiye’deki çevre kirliliği kontrolünün havza bazında veya bölgesel bazda bağımsız kuruluşlar tarafından yapılması gerektiğini ortaya koyduklarını ancak bugüne kadar bu yöntemin uygulanmadığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Bunun neticesinde de büyükşehir belediyelerini kontrol etmek ile görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı görüşten olduğu zaman o belediyelere farklı davranıyor, karşı görüşte belediyelere farklı davranıyor. Bu bir yerde de çok doğal. Burada böyle yapmasınlar deme şansımız yok. Kuralları doğru koyarsak uygulanabilir hale gelebilir. Dolayısıyla çevre yönetimi ve çevre kirliliği kontrolü eğer bir bağımsız kuruluş tarafından havza bölge bazında yapılmıyorsa genel merkezden tek odaklı kontrol ve çözüm mümkün değil. Şu anda bazı büyükşehir belediyeleri inanılmayacak rakamlardaki atık suları bypass ederek, akarsularımıza ve alıcı ortamlara veriyor. Bunlar yeteri kadar denetlenmiyor.” Bu fuara ilk defa katıldıklarını belirten Işıtman “IFAT fuarına çok uzun süredir katılan bir firmayız. Buradaki fuara katılma sebebimizin altında İtalyan firmalarıyla işbirliği yapma amacı bulunuyor. Çünkü İtalyan firmaları genellikle Kuzey Afrika’da daha etkili ve verimli çalışmalar yapabiliyorlar. Kuzey Afrika’ya onlarla birlikte girebilir miyiz düşüncesiyle fuara katıldık” diyor.
1988’den beri faaliyette olan ve metal geridönüşümü üzerine çalışan Birim Makina’nın satış müdürü Murat Akkuş ise beş kıtada yaklaşık 65 ülkeye ihracat yaptıklarını ve imal edilen makinelerin %90’ına yakınının yurtdışına gittiğini belirtiyor. Türkiye’deki geridönüşüm sektörü ile ilgili birtakım sıkıntıların olduğunu ancak oldukça umutlu olduklarını belirten Akkuş, “Çelik ve demir sektörlerinde son dört beş aydır dövizlerden kaynaklanan bir sıkıntı var. Her üç dört senede bir buna benzer bir problem ile karşılaşıyoruz. Şu anki sıkıntı daha ziyade makine alacak müşterilerin dövizin artışından dolayı yatırım yapmaya korkması. Hurda fiyatları da arttı. O bakımdan çok sorun yok ama yatırım yaparken bir kere değil üç kere düşünüyorlar. Ancak bunun kısa sürede aşılacağına inanıyorum. Geridönüşüme sahip çıkmamız gerekiyor.” şeklinde konuşuyor. Fuardan oldukça ümitli olduğunu belirten Akkuş, bunun nedenini ise şu sözlerle açıklıyor: “Çünkü hemen her ülkeden bir ziyaretçi geliyor. Buradan mutlu ayrılacağımızı tahmin ediyorum. Ziyaretçiler buraya ticaret yapmak ve son gelişmeleri takip etmek amacıyla katılıyorlar.”
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) adına fuara katılan heyetten MKE Hurda İşletmesi Müdürü Abdulkadir Torun ise yeni teknolojik gelişmeleri takip edebilmek adına fuara katıldıklarını belirterek, “Fuarda yaklaşık 20 kadar firma ile birebir görüşmeler yapıldı. Görüşmelerimiz genellikle Avrupa ülkelerinin sektördeki temsilcileri olan Almanya, İtalya, Belçika, Danimarka gibi ülke firmaları ile yapıldı. MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nün kamu ve kuruluşlarının elektrikli ve elektronik hurdalarını toplamakla mükellef olması nedeniyle bu hurdaların işlenmesi için tesis ihtiyacı duyuluyor. Teknolojiye paralel olarak elektrikli ve elektronik eşya hurdalarının her geçen gün daha fazla artması ülkemizde de bu alanda geridönüşüm tesisi ihtiyacı doğuruyor. Tesisin emek yoğun sistem değil, teknoloji yoğun sistem dahilinde yatırım ihtiyacını karşılayabilmek için görüşmeler yapıldı. Kurulacak olan bu tesislerden çıkacak ürünlerin bir kısmı savunma sanayiine hizmet eden MKEK’in hammadde ihtiyacını karşılayacak, diğer kısmı da piyasaya arz edilerek değerlendirilecek” diyor.
MKEK’in Avrupa Birliği Uyum Yasaları ve Ulusal Çevre Mevzuatı’na uyum sağlamak için yaklaşık 100 milyon TL yatırım yaptığını belirten Torun, kurumun 1937 yılından beri yasal çerçevede görevlendirildiğini hatırlatarak “Kurumumuz, hurda müdürlüklerimizde modern teknolojik yatırımlar yapılarak tehlikeli-tehlikesiz atıkların toplanması ve geçici depolanması, ayrıştırılması, atık ara depolama, ömrünü tamamlanmış araç geçici depolanması, tehlikeli atıkların arındırılması ve işlenmesi, hurda metal konularında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen izin lisans belgelerini almış olup bu kapsamda faaliyetlerini sürdürüyor. Hurda Müdürlüğümüz ülkemizde oluşan atıkların mevzuatlar doğrultusunda geridönüşüm/ bertarafına aracı olmakla çevresel kirlenme risklerinin azaltılmasında ve ülke ekonomisine kazandırdıkları ile büyük katkı sağlıyor” diyor.
Ecomondo/Key Enerji Fuarları bu yıl 5-8 Kasım tarihlerinde düzenlenecek. Ayrıntılı bilgi için: https:// en.ecomondo.com/