Avrupa’nın en büyük entegre yünlü kumaş üreticisi Yünsa, geliştirdiği BioGreen yünlü kumaşın, karbon ayak izini muadillerine göre 8 kat azalttığını duyurdu.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, çevreci kumaş, doğadan toplanan yabani bitki tohumlarından elde edilen yağ bazlı bir yumuşatıcı ile işlem görüyor, bu işlem sayesinde ise doğada biyolojik olarak yüksek oranda çözünebiliyor.
Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, BioGreen ile ilgili olarak, “Şu anda dünyanın tek gündemi sürdürülebilirlik. Her sektör sürdürülebilirlik konusunda sorumluluk almalı. Yünsa olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Üretimimizin merkezinde çevre dostu, sürdürülebilir çözümler ve inovasyon var. Daha az enerji ve doğal kaynak harcayarak, daha az karbon ayakizi bırakarak doğayla daha barışık üretim için çalışıyoruz. Ekiplerimizin bu kapsamda geliştirdiği BioGreen kumaşımız bu çabalarımızın ürünü. BioGreen kumaşın üretim sürecinde petrol bazlı ürünler yerine çevre dostu yeşil kimyasal ile proses uygulaması yapılıyor. Bu sayede havaya ve suya tehlikeli seviyelerde zararlı madde salınmıyor, fosil yakıtların ortadan kalkmasıyla enerji kullanımı azalıyor. Muadillerine göre 8 kat daha düşük karbon ayak izine sahip bu apre tekniğini yünlü kumaşlarda uygulayan dünyadaki ilk ve tek firma olmak bize gurur veriyor” dedi.
BioGreen uygulamasının, doğal ve yenilenebilir kaynaklardan oluşturulduğu için çevreye minimum etkisi olduğu bildiriliyor. Yünsa yakın zamanda yünlü kumaşa avokado yağını nüfuz ettirerek AvoCare ismini verdiği bir kumaş üretmişti.