#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu 22-26 Eylül’de Gerçekleştirildi

ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu’nda ülke ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre için kaçınılmaz olan sıfır enerji binalara dönüşüme dair finansmandan iklime, malzemeden sertifika sistemlerine birçok konu ele alındı ve dünya genelinde gerçekleştirilmiş örnek uygulamalar paylaşıldı.

Sıfır enerji binalara dönüşümü desteklemek üzere bu yıl ikincisi düzenlenen ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu, 35 ülkeden konularında uzman kamu, özel sektör ve STK temsilcileri ile akademisyenlerden oluşan 110 katılımcıyla 22-26 Eylül tarihleri arasında dijital ortamda gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği’nin 1 Ocak 2021 itibariyle zorunlu hale getirdiği sıfır enerji binaların birçok boyutuyla ele alındığı ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu’nda Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılı için belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” referans alınarak dünyada ve Türkiye’de yapılan çalışmalar, hayata geçirilmek üzere olan projeler ve malzeme sektöründeki gelişmeler paylaşıldı.

22 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilen forum, Enerji Verimli Binalar ve Yerleşkeler Uzmanı Yüksek Mimar, ZeroBuild Türkiye’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu’nun açılış konuşması ile başladı. Bu oturumda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat Bayram, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli, T.C. MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü, İzleme Değerlendirme ve Koordinasyon Daire Başkanı Dr.Musa Rahmanlar ile GTALLIANCE Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali Gizer konuşma yaptı. Açılışın ardından Çek Cumhuriyeti Brno Teknoloji Üniversitesi’nden, Cleaner Production Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Jiří Jaromír Klemeš ana tema sunumunu gerçekleştirdi.

Üniversite Öğrencilerine Verimlilik Elçisi Olma Çağrısı

Yasemin Somuncu, Türkiye’nin ilk pasif ev komponent sertifikası alan yerli doğrama ürününün de takdim edildiği bir oturumda, Türkiye’deki bütün üniversite öğrencilerini Verimlilik Elçileri (VELÇİ) olmaya davet ederek “Katılmak isteyenler 30 Ekim’e kadar [email protected] adresinden başvurabilecekler” dedi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli, enerji verimliliği alanında yapısal dönüşümlerle birlikte davranışsal dönüşümün de çok önemli olduğuna ve dijitalleşmenin bu noktadaki önemine değindi.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon Daire Başkanı Dr. Musa Rahmanlar, Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı 2012 yılından beri takip ettiğini ve 2016 yılında ‘Yüksek Düzeyli Siyasi Forum’da (HLPF) gönüllü olan 22 ülkeden biri olduğunu belirtti. Rahmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı olarak enerji verimliliği çalışmaları kapsamında hem eğitim bazında hem de binalar bazında yapmış oldukları çalışmalarla rol model olmak istediklerini ifade etti.

Sıfır Enerji Binalara Finansal Çözümler

Kadıköy İmar ve Şehircilik Müdür yardımcısı Serhat Şahin, sıfır enerji ve yeşil bina esaslı kentsel dönüşümlerde yerel yönetimlerin rolünü ve neler yapabileceklerini anlattı. Türkiye’de sıfır enerji binaların geliştirilmesinde vergi indirimleri ve ucuz arazi sağlanması gibi finansal çözümlerin yanı sıra gayrimenkul sektörü açısından da pazarlama avantajlarının artacağını söyleyen Şahin, enerji verimliliğinden kaynaklı düşük aidat kazanımlarının hızlı satış ve kiralama olanaklarının da beraberinde geleceğini belirtti.

“Yeşil Tedarik İyileştirilmeli”

“Yeşil Tedarik Stratejileri ve Türkiye İçin Uygulama Yol Haritası” panelinde karbon-nötr bir dünyaya ulaşmada enerji dönüşümü hızı artırılırken elektrik tüketicilerinin de yüzlerini yeşile dönerek “yeşil tedarik stratejileri” geliştirmeyi hızlandırdıkları belirtildi. Türkiye’deki Yeşil Elektrik seçeneklerinin; öz tüketim Çatı GES yatırımı ile kendi elektriğini üreterek tedarik etmek, Yeşil Tarife üzerinden dağıtım ve Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları (YETA) ile satın almak ve I-REC, YEK-G gibi sertifikasyonları kullanmak olabileceği belirtildi. Bu alternatiflerin bazı artı ve eksilerinin olmakla birlikte aslında yeşil tedarikte hem opsiyonların hem de esnekliğin artmasına ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Küresel Isınmaya Karşı BIM Uygulamaları

“Sıfır Enerji Binalarda BIM Uygulaması” başlıklı oturumda, sadece tasarım evresinde değil, tüm yaşam döngüsünde bu uygulamaların önem taşıdığı belirtilerek BIM uygulamalarının sıfır enerji binalara entegrasyonu, uluslararası yönetmeliklerin bu uygulamalar üzerindeki dinamiği ve sürdürülebilirliğe katkısı gibi konular ele alındı. Küresel ısınmayı 1,5°C sınırlamak istiyorsak, bu uygulamaların büyük bir hızla yaygınlaştırılması gerektiği vurgulandı.

Yalıtımla %28 Tasarruf Mümkün

“Sıfır Enerji Binalar ve Yalıtım” başlıklı oturumda, öncelikle Türkiye için maliyet etkin U değerlerinin hayata geçirilmesi ile 2023’e kadar yaklaşık %7, 2030’a kadar yaklaşık %14 ve 2050’ye kadar yaklaşık %28 oranında tasarruf edilebileceği vurgulandı. Farklı yalıtım kalınlıklarının maliyetleri karşılaştırılarak çok az bir ilk yatırım maliyeti artışıyla elde edilecek orta ve uzun vadeli geri kazanımlar aktarıldı. Türkiye’de önümüzdeki dönem Neredeyse Sıfır Enerji Bina standartları kapsamında yapılacak olan binalarda üçlü yalıtım camlarının kullanımının söz konusu olduğu ifade edilerek Türkiye için “yalıtım kalınlığı haritası” oluşturulacağı bilgisi verildi.

ZeroBuild Türkiye forumu, 2022 yılında 23-26 Mart tarihleri arasında Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul 2022’de “Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit” kapsamında gerçekleşecek.

 

EkoIQ Editör