#ekoIQ İklim Zirve Kapanırken: “Bu Yarışı Kazanabiliriz”
İklim

Zirve Kapanırken: “Bu Yarışı Kazanabiliriz”

23 Eylül’de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi dün itibariyle tamamlandı. Kapanış toplantısında konuşan BM Başkanı Antonio Guterres, “Bu yarışı kazanabiliriz” dedi. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dahil olduğu 16 çocuk, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle liderleri eleştirdi ve BM’ye şikayette bulundu.

23 Eylül’de başlayan Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi dün itibariyle tamamlandı. Kapanış toplantısında konuşan BM Başkanı Antonio Guterres, “Bu yarışı kazanabiliriz” dedi. Zirve’de önemli açıklamalar yapıldığını vurgulayan Genel Sekreter “Bu zirvede önemli ilerleme kaydedildi ancak gidecek daha çok yolumuz var. Ülkelerin ve şirketlerin daha fazla iklim eylemi yapması gerekiyor. Ülkelere daha önce söylediğimi yineliyorum: 2020 sonrasında hiçbir yeni kömür santralı yapılmamalı” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye Zirve’de, özellikle ulaşım alanında önemli adımlar yapacağına dair açıklamalarda bulunurken, Paris Anlaşması’nın onay sürecine dair -tüm beklentilere karşın- herhangi bir açıklamada bulunmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı oturumda, trafik kaynaklı seragazı salımını düşürmek için demiryolu taşımacılığında kat edilen mesafe hakkında bilgi verdi ve hızlı tren hatlarının önümüzdeki 5 yılda 5 bin 600 kilometreye ulaşacağını söyledi. Erdoğan “Türkiye bugün yenilenebilir enerjide bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda elektriğin %30’dan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık %39 seviyesine yükselteceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın Paris Anlaşması’nı onaylayacağını açıklaması Zirve’nin önemli anlarından biriydi. Ancak uzmanlar, Rusya’nın hedeflerinin kritik derecede yetersiz olduğunu belirtiyor. Greenpeace’ten Vasily Yablokov yaptığı açıklamada, “Rusya emisyonlarını azaltmak için gerçek, görünür önlemler almalı. Hesaplamalar yapılıyor, ortaya rakamlar konuluyor ancak düşük karbonlu bir ekonomi geliştirmek için ortada gerçek bir eylem yok” dedi. Bu duyuru ile birlikte G20 üyeleri içinde Paris Anlaşması’na taraf olmayan tek ülke Türkiye kaldı.

Zirve sonu itibari ile resmi olarak 66 ülke sıfır emisyon hedefi üzerine çalışıyor. 59 ülke ise iklim planlarını kesin olarak 2020 sonuna kadar açıklayacak. Bu listede Hindistan, Çin ile AB de bulunuyor. Küresel emisyonların %26’sından sorumlu 14 ülkeden ise 2020 iklim planına dair somut bir adım gelmedi. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

“Beğenin Ya Da Beğenmeyin, Dünya Değişmek İstiyor!”

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dahil olduğu 16 çocuk, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu beş ülke hakkında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adımları atmadıkları gerekçesiyle liderleri eleştirdi ve BM’ye şikayette bulundu. BM’ye sunulan resmi şikayet dilekçesinde Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin yer alıyor.

Greta BM Zirve’sinde yaptığı konuşmasında, “Bu tamamen yanlış. Burada dikiliyor olmamam lazım. Okyanusun diğer tarafında, okulumda olmam gerekiyor. Ancak hepiniz benden umut bekliyorsunuz? Hangi yüzle! Hayallerimi ve çocukluğumu boş laflarınızla çaldınız. Ama ben şanslı olanlardanım. İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor. Bütün ekosistem çöküyor. Kitlesel bir yokoluşun başlangıcındayız. Sizin tek konuştuğunuz şey ise para ve ekonomik büyümenin sonsuza kadar devam edeceğine dair bir peri masalı. Hangi yüzle! Şu anki mevcut emisyon oranlarıyla, kalan karbondioksit (CO2) bütçemiz sekiz buçuk yıl içerisinde yok olacak. Eğer bizi başarısızlığa uğratmayı seçerseniz, sizi asla affetmeyeceğimizi söylüyorum. Bundan kurtulmanıza izin vermeyeceğiz. Tam burası, tam şu an çizgiyi çizdiğimiz yer. Dünya uyanıyor. Ve değişmek istiyor, beğenin ya da beğenmeyin” dedi.

About Post Author