İklim

Bu ada küresel ısınmaya dikkat çekecek…

İngiltere hükümeti 2012 Londra Olimpiyat Oyunları ile paralel olarak düzenlenecek Kültür Olimpiyatı için maddi destek vereceği 12 sanat projesini açıkladı. Bunlar arasında yer alan “novvhereisisland” isimli enstelasyon projesi son derece ilgi çekiyor.
Alex Hartley isimli bir sanatçı, Kuzey Kutbu bölgesinde yer alan bir adacıktan ayırdığı futbol sahası büyüklüğündeki kayalık yüzey parçalarını önce İngiltere’ye taşıyacak. Sanatçı daha sonra monte ettiği parçalarla oluşturduğu adayı iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla İngiltere’nin güneybatı sahillerinde yüzdürecek.
Hartley, adayı kutuplarda 2004 yılında yapılan bir keşif gezisi sırasında Grönland’m doğusunda fark etmiş. Sanatçı daha önceleri buzdağlan yüzünden görünmeyen ve hiçbir haritada yer almayan adacığa adım atan ilk insan olduğunu iddia ediyor. Adacığın ulus statüsünde kabul edilmesi için uğraşacağını belirten sanatçı şimdiden 400 kişinin vatandaş olmak için başvurduğunu ve 2012’de bu rakamın 34 bin vatandaşa ulaşacağını kaydediyor.
Sanatçı projeyle, toprak mülkiyeti, iklim değişikliği, ulusal kimlik ve dünyanın yağmalanan doğal kaynaklarına dikkat çekmeye çalışıyor.
Alex Hartley daha önceleri buzdağlan yüzünden görünmeyen ve hiçbir haritada yer almayan adacığa adım atan ilk insan olduğunu iddia ediyor.

About Post Author