BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon: “RIO+20 Çoktan Başarıya Ulaştı”

RIO+20 Zirvesi hakkında bir değerlendirme yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, “Artık biliniyor ki akıllı politikalarıyla hükümetler doğanın sınırlı kaynaklarına saygı duyan bir şekilde ekonomilerini güçlendirebilir, sosyal kalkınma sağlayabilir, yeni işler sağlayabilir, yoksulluğu azaltabilir” şeklinde konuştu.
Brezilya’nın Rio kentinde gerçekleştirilen ve sürdürülebilir kalkınma açısından önemli kararların alınmasının beklendiği RIO+20 Zirvesi hakkında bir değerlendirme yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Rio’daki zirvenin başarıya ulaşacağını düşünüyor. “Sonuç Belgesi”nin detayları hakkında anlaşmazlıklar olsa da,  bu belirleyici bir faktör olmayacaktır. Rio, küresel bir farkındalık yaratması dolayısıyla zaten başarıya ulaşmış durumda” diyen Moon, 100’e yakın hükümet ve devletin üst düzey yetkilisinin ve toplamda 25 bin katılımcının Zirve’ye dahil olmasını beklediklerini söyledi. 21. yüzyılda gelişme dolayısıyla çevreden vazgeçme mitinin artık geçerli olmadığının artık kabul edilmesi ve yeni bir model geliştirilmesi gerekliliğini vurgulayan Ban Ki-Moon, “Artık biliniyor ki akıllı politikalarıyla hükümetler doğanın sınırlı kaynaklarına saygı duyan bir şekilde ekonomilerini güçlendirebilir, sosyal kalkınma sağlayabilir, yeni işler sağlayabilir, yoksulluğu azaltabilir” şeklinde konuştu.
Değişim için oluşan momentumun artık geri dönülmeyecek bir hale geldiğini söyleyen Ki-Moon, Zengininden fakirine, küçüğünden büyüğüne ülkelere bakıldığında bunun kanıtları görülebilir. Barbados, Endonezya, Güney Afrika gibi ülkelerin artık düşük karbon gelişimini ve doğal kaynaklara saygılı stratejileri destekleyen ‘yeşil büyüme’yi benimsedikleri görülüyor. Ermenistan, Azerbaycan, Ürdün, Mısır, Kenya, Meksika, Nepal, turizmden tarıma birçok alanda yeşil büyüme stratejilerini destekliyor” dedi.
Üstelik Ban Ki-Moon’a göre hükümetler bu konuda yalnız da değil. Şirketler de ortak mesaj verme hazırlığındalar. Konuşmasında, dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft’un sıfır karbona geçeceğini ve Mauritius orijinli enerji şirketi ToughStuff’ın da 2016’ya kadar Afrika’da ki 33 milyon insana kesintisiz güneş enerjisi sağlayacağını açıkladıklarını vurgulayan Moon, “Enerji, Rio’daki en önemli konu olacak” dedi. “Amaç enerji israfını azaltarak enerji randımanını ikiye katlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel enerjideki payını arttırmak. Rio’ya katılacak olan hükümet yetkilileri, şirketler ve halk bu amaçlara ulaşmak adına yapılabilecekleri ve atılabilecek adımları konuşacaklar” diyen BM Sekreteri , “Anlaşmalar tabii ki önemli olacaktır. Kâğıt üzerindekiler yarının tartışmalarını belirleyecektir. Ancak Rio +20 bunun da ötesinedir. Bu küresel dinamik bir hareketin ifadesidir” şeklinde umut dolu ifadeler kullandı.
Kaynak: Guardian.co.uk

Önerilen makaleler