EKOIQ Ocak sayısında neler var?

22 Piccard Türkiye’deydi
Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uzun menzilli uçağı Solar Impulse’ın mucidi Bert­rand Piccard, önümüzdeki 10 yıl içinde 50 kişilik kısa menzilli yakıtsız uçakların yola çı­kacağını söylüyor.
24 “Ayda 1 Tavuk Yiyin, En Sağlıklısını Yiyin”
En büyük tehditlerden birinin endüstrileşmenin getirdiği sağlık­sız beslenme anlayışı olduğunu söyleyen Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı Muharrem Doğan, “Buna dur demek, az yiyip sağ­lıklısını seçmek elimizde” diyor.

30 BIST Sürdürülebilirlik Endeksi Yayında…
4 Kasım 2014 itibariyle yayına başlayan BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nin detaylarını Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yöne­tim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, EKOIQ’ya anlattı.

34 Trans-Kültürel Yeşilcilik
Sıcaktan eriyip yere yapışan plastik çöplerini çevrecilik adına yakıp, küllerini havaya savuran Gana; zehirli atıkları toprağa gö­men kendine çevreci Napoli… İlk bakışta çözüme benzemeyen bu çelişkili çevreci eylemlerin adı ise “trans-kültürel çözümler”.

37 Sürdürülebilirliğin ve EKOIQ’nun 5 Yılı

5. yılımızda bir durum değerlendirmesi yapmanın zamanı gelmiş­ti. Hem Türkiye’deki sürdürülebilirlik çalışmalarının genel duru­mu hem de bu süreçle paralel doğan, büyüyen, gelişen EKOIQ hakkındaki fikirleri, alanın uzmanlarından, ilgililerinden almaya çalıştık. Aktarılan bilgi ve kanaatlerden ortaya çıkan bilgi yumağı, bundan sonraki dönem için iyi bir yol haritası çıkarıyor aslında.

56 Bir Çay Kaşığı Bal İçin Bir Ömür
Datça’da ailesiyle birlikte arıcılık yapan Alper Kuyucu’yu ziyaret eden Işıl Kayagül, ömründe ortalama bir çay kaşığı bal üreten çalışkan arılarla yaşadığı deneyimleri paylaştı.
60 Zorlu Enerji, Habitat Yönetimi ve Biyoçeşitliliği Öncelikleri Arasına Aldı. 3. Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlayan Zorlu Enerji’nin önce­likli stratejileri arasında habitat yönetimi ve biyoçeşitlilik de var.

64 Berlin Enerjisini Topladı, Ya Biz?
“Berlin Enerjisini Topluyor” etkin­liğinden, genç dostumuz Christian Büschl sayesinde haberdar olduk. Hadi birlikte bir “İstanbul Enerjisi­ni Topluyor” etkinliği örgütleyelim 2015 yılında…

66 1 Milyon Metrekarelik Yeşil Çatımız Var
Yeşil Çatıların Türkiye’de ulaştığı büyüklüğün 1 milyon metrake­re olduğu tahmin ediliyor, yani yaklaşık 250 futbol sahası kadar…

72 Tüm Maden Sahalarını Rehabilite Edecek
Sürdürülebilirlik çalışmalarına “Biyoçeşitlilik” konusunu da dahil eden Akçansa, tüm maden sahalarını rehabilite etmeyi hedefliyor.

75 İK’nın Sürdürülebilirlikle Bir Bağlantısı Yok mu Yoksa?
MIT Sloan Management Review’ın kurumsal bloğunda yayınlanan yazı, çoğu zaman atlanan sürdürülebilirlik ve insan kaynakları ilişkisi üzerine dü­şünmek için iyi bir izlek gibi duruyor…

80 Hepimiz Kar Tanesi Olursak…
Sürdürülebilirlik kavramının bireyler için ne ifade ettiğini araştıran Unilever Türkiye, “kar tanesi”nden ilham aldı…

82 Paris Yolunda: İklim için Lima Çağrısı
Uluslararası iklim müzakerelerini Türkiye’de en iyi takip eden akademisyenlerden biri olan Semra Cerit Mazlum, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Lima Zirvesi’ni EKOIQ için değerlendirdi.
88 Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sempozyumda, sanayide dönüşüm için yaşam döngüsü analizi ve enerji verimliliği teması ön plana çıktı.

90 Mendireklerden “Delta Works”e…
1953’te binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan sel baskınının ar­dından “Delta Works” projesini hayata geçiren Hollanda’dan öğ­reneceğimiz çok şey var…

96 İlk Silinebilir Toner Toshiba’dan
Dünyanın ilk silinebilir toner kullanan çok fonksiyonla cihazı Toshiba Eco MFP ile bir kağıt 5 kez silinip yeniden kullanılabili­yor ve %80 oranında kağıt tasarrufu sağlanabiliyor.

105 Gezegen, Gökyüzü, Kentler Hepimizin
Fatma Gül Altındağ, “Çevre Politikası İçin Bilim”in bültenlerin­den seçtiği üç makale üzerine yorumlarını bizlerle paylaştı…

HER SAYIDA

4 Haberler Monsanto’nun Son Yenilgisi Mayaların Elinden; Boeing “Yeşil Dizel” ile İlk Kez Uçtu; Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, Avrupa Şampiyonları Arasında; Milano Protokolü’ne Son Şekli Verildi; 2014, Hava Sıcaklığında Rekora Koşuyor

28 Son Buzul Erimeden Levent Kurnaz: Lima ve 2015’teki İklim Görüşmeleri

59 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Yerel Yönetimlerin Yerelleşme Hayalleri

69 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: Yoğun Bir Yılın Ardından…

70 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Yeşil Ekonomi Konusunda Algı Gerçek mi? Borsaya Kote Şirketlerin Sürdürülebilirlik Verisi Yeterince Şeffaf Değil; Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü

78 Sürdürülebilir MarkalarSemra Sevinç: Intel, Apple, Tesla ve H&M Hangi Fedakarlıkları Yaptı?

79 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden “Otomotiv Sektöründe Sürdürülebilir Yeni İş Modelleri Uygulanmalı”; Sustainable Brands İçin Danışma Kurulu Toplandı; Sürdürülebilir Turizm Platformu Kuruldu

98 Sinerjik 2014’te Sosyal Medyada En Çok İlgi Çeken 10 “Alternatif Enerji” Haberi

100 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Afrika’nın Su Kıtlığı Çözümüne Çin Desteği; Kadının Çiftçilikle Yarattığı Değişim

102 Change.org’dan Yedikule Bostanlarına Sahip Çık; 60.501 Kişi, Hatemi Yavuz’a “Fok You Markasını Geri Çek” Diyor

108 Gözümüzden Kaçmayanlar
Gözde İvgin: Sakarya Bıçkıdere Ormanları termal otel için katlediliyor; Gökçealan Köyü, taş ocağı tehdidi altında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santralı için ÇED raporunu onayladı.

112 Kitap Üçüncü Sanayi Devrimi; Eko-nomi;

Önerilen makaleler