EKOIQ 51. Sayısı çıktı! İçinde neler mi var?

20 “Obez” Bir İstanbul’a Hayır!
Tüketemeyeceği kadar fazla üretmiş bir dün­yada yaşadığımızı hatırlatan Zeynep Hey­zen Ateş, İstanbul’dan New York’a, Hong Kong’dan Paris’e bütün kozmopolisleri “obez şehirler” olarak tanımlıyor.

24 EBRD’den Şimdi de Konutlarda Enerji Verimliliğine Destek
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye’de konutlarda enerji verimliliğine yönelik TuREEFF programını başlattı. 350 milyon dolarlık finansman programı, beyaz eşyadan cephe yalıtımına ka­dar konutlardaki her türlü verimlilik projesini destekliyor.

30 “Su Kaşifleri” İşbaşında
Global Action Plan’ın İngil­tere ayağı tarafından başla­tılan ve Türkiye’de de Mika­do Sürdürülebilir Kalkınma Danışmanlığı’nca yürütülen “Su Kaşifi” projesinin ama­cı, 8-14 yaş grubu öğrenci­lere su bilinci kazandırmak.

38 “Sürdürülebilirlik İçin Tüm Operasyonlarınıza Bakmalısınız”
BASF’nin sürdürülebilirlik dönüşümünü, Sustainable Brands Is­tanbul 2015 konuşmacıları arasında da yer alan BASF Sürdürü­lebilirlik Başkan Yardımcısı Dirk Voeste ile görüştük.

41 DOSYA: Hayvanları Sevmeden, Sürdürülebilir Bir Kent Hayal
Hayvanları ikincil bir varlık gibi gören, hatta onları sevmeyen top­lumların sürdürülebilirlikten bahsetmesi mümkün müdür? Kedisiy­le, köpeğiyle sürdürülebilir kentler oluşturulabilir mi? Türkiye’den Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan 300’ü aşkın şirket ve kuru­luşun şimdiye kadar yayımladığı KSS raporlarının sadece 30’unda hayvanlardan bahsedilmiş olması neyin göstergesi?

56 Sürdürülebilir Kentleri Simüle Etmek
Dünyanın en bilinen 3D tasarım yazılım şirketlerinden Autodesk, sürdürülebilir şehirlerle ilgili projelerin planlaması, tasarımı ve inşasında kullanılmak üzere bugüne kadar 15’ten fazla şehrin 3D modelinin yaratılmasını sağladı. Biz de Autodesk Türkiye AEC Teknik Uzmanı Niyazi Kemer ile akıllı şehirlere geçişi konuştuk…

62 Solarex’in Ardından “Tablo Çok Değişecek”
Güneş enerjisi alanının uzman isimlerinden Ateş Uğurel, nam-ı diğer Solarbaba, 9-11 Nisan’da düzenlenen Solarex Fuarı çerçevesinde sek­törün durumunu EKOIQ için değerlendirdi.

68 “Karbon Azaltımı Kalkınmadan Bağımsız Düşünülemez”
Kısa bir süre önce İstanbul ziyaretinde bulunan Uluslararası Çevre ve Kalkınma Merkezi Direktörü (CIRED) Prof. Franck Lecocq ile IPCC raporunu ve mitigasyon-kalkınma ilişkisini konuştuk.

72 Kentten Kırsala Göçe Hazır mısınız?
Kentten kaçıp kırsala göçmek isti­yorsanız, önce kendinize şu soru­yu sorun: “Kırsalda yaşamak için yeterince zamanım var mı?” 2000 yılında eşiyle birlikte Silivri Gündö­nümü Çiftliği’ni kuran Aysun Sök­men, “Kırsalda en çok ihtiyacınız olan şey zaman” diyor.

78 “Güneşten Ormanlar” Kuruyor
Giderek çoraklaşan İzmir’i ağaçlandırma amacıyla 20 yıl önce Ege Or­man Vakfı’nı kuran Cem Bakioğlu, Türkiye genelinde 9 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağlayan bir doğa gönüllüsü…

84 Kalkınma Ajansları ve Yenilenebilir Enerji
Türkiye’de 2006’dan itibaren kurulmaya başlanan Kalkınma Ajansla­rı, bölgelerinde sürdürülebilirliğe, yenilenebilir enerjilerin gelişmesine katkıda bulunabilirler mi? Cevabı, Barış Gençer Baykan ve Hande Tek Turan’ın kaleme aldığı yazıda…

90 Kuzey Kutbu’ndan Karadeniz Sahillerine
Avrupa Komisyonu bünyesindeki “Çevre Politikası İçin Bilim” adlı ku­rumun Mart ayında yayımlanan bülteninden seçtiği üç makaleyi pay­laşan Fatma Gül Altındağ, Kuzey Kutbu’ndan Karadeniz sahillerine uzanan bilimsel bir yolculuğa çıkarıyor bizi…

HER SAYIDA

4 Haberler İngiliz İşçi Partisi’nden Seçim Öncesi Yeşil Vaatler; Paris’e Doğru İstanbul’da Önemli Adım; Su Krizine Diplomasiyle Çözüm; Konya Ormanları İklim Değişikliğine Hazırlanıyor

28 Son Buzul Erimeden Levent Kurnaz: Nükleer Enerji ve Türkiye

36 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Birleşmiş Milletler Su Arzı Konusunda Uyardı; Enerji Atıklarını Ekonomik Büyümeye Çevirmek Mümkün; Sürdürülebilirlik Yatırımı Özveri mi Getiri mi?

60 Sürdürülebilir Markalar Semra Sevinç: Daha İyi Bir Dünya İçin Vizyoner Liderler; Türk Hazır Giyim Sektörü Sürdürülebilir İş Modellerine Geçiyor mu?

61 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Markalar, Geleceğe Nasıl Hazırlandığını Sustainable Brands 2015 Istanbul’da Konuşacak

64 Change.org’dan Phaselis Kurtulur mu?

76 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: KOBİ’ler İçin İnovatif Sürdürülebilirlik İmkansız Değil

82 Sinerjik Merkez! Çık Aradan Merkez!

88 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Seçim Öncesi “Ademimerkeziyet”i Konuştuk

94 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: Batı Kanada’daki buzulların %70’i 2100 yılına kadar eriyecek; tarım ilacı Glyphosate’nin kansere yol açtığı kesinleşti; TOKİ, Bilecik Bozüyük’te hızlı tren tünelinin üstüne 724 konut yaptı; Mart 2014’te yürürlüğe giren torba yasa ile Kuzey Ormanları’na yapılaşma izni verildiği ortaya çıktı.

96 Kitap Sürdürülebilir Kalkınma Çağı; Yeraltındaki Tohum; Başka Bir Teknoloji Mümkün

Önerilen makaleler