EKOIQ’nun yeni sayısı çıktı! Peki içinde neler var?

16 İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Her Yol Paris’e

30 Kasım- 11 Aralık tarihlerinde Paris’te gerçekleş­tirilecek BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na (COP21 Zirvesi) sayılı haftalar kala ülkeler karbon salımlarını azaltma konusunda “Ulu­sal Katkıları”nı açıklamaya devam ediyor. Gelişmeleri EKOIQ’dan takip edebilirsiniz.

18 “Aynı Gemideyiz. Batarsak…”
Uluslararası İslami İklim Değişikliği Sempozyumu çerçevesinde İstanbul’da bir araya gelen Müslüman alimler “İklim Değişikliği için İslami Deklarasyon” hazırladı. Amaç, Müslüman toplulukla­rın da harekete geçmesini sağlamak.

20 Temiz Amerikan Rüyası
Gerçek olur mu? ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen ay açıkladığı Temiz Enerji Planı, karbon salımında 2030 itibarıyla %32’lik bir azaltım öngörü­yor. Planı “çok önemli bir adım” olarak değerlendirenler de var, “hedeflerinin ulaşılmaz olduğunu” düşünenler de…

24 Evlilik Bahane, Sürdürülebilirlik Şahane
Bir çatı altında hayata geçirebilecekleri bir “sürdürülebilir evli­lik” için “evet” demişler. Şimdilerde ise “sezgisel ebeveynlik”i deneyimliyorlar. Yasemin ve Soner için sürdürülebilirlik; “evlilik”te değil “ev’lilik”te aslında…

30 Güneşin Neyi Eksik?
Hiçbir şeyi… Baymak ile Şekerbank önümüzdeki iki yıl içinde 10 bin konutu çatıüstü güneş elektriğiyle buluşturmaya ve bunun için 50 milyon dolarlık bir kredi finansmanı akıtmaya hazır.

38 Şişeniz Akıllısından, Domatesiniz Yeraltından
Güneş enerjisi depolayan akıllı palmi­yelerden sıtmayla savaşan drone’lara, akıllı şişelerden yerin 33 metre altında yetiştirilen sebzelere kadar, yenilikçi çözümlerle daha sürdürülebilir bir ya­şam mümkün!

41 Dosya: Uyuyan Isıyı Uyandırmak!
Yeraltındaki yüksek sıcaklıktaki suları işleyerek elde edilen jeotermal enerji kullanımı dünyada hızla yayılıyor. Türkiye’de de 2007 tarihli jeotermal kanunundan bugüne kapasite artırımı gi­derek hızlandı. Ancak bu hızlı yükselişte gerekli noktalara dikkat edilmezse, potansiyel hızla tükenebilir de…

56 Kuzey’i Güney’e Taşıyan Adam
Şair ruhlu, botanikçi milyoner Douglas Cook 83 yıllık ömrüne bir hayali sığdırdı ve bütün servetini eşsiz çeşitlilikte bir doğa harikasına dönüştürdü. Cook’un dünyaya miras bıraktığı Yeni Zelanda Ulusal Arboretumu 4000’den fazla ağaç türünü barındırıyor.

67 Kömür mü, Yenilenebilir Enerjiler mi?
Greenpeace Akdeniz Sürdürülebilir Finans Kampanyası Sorumlusu İbrahim Çiftçi, şu ana kadarki alışageldik fosil yakıt bazlı üretim modeli ile Greenpeace’in Enerji [D]evrimi senaryosunu karşılaştırdı.

72 Winter Is Coming Ama Kimin Umurunda?
Son yılların heyecanla takip edilen Game of Thrones dizisinin iklim değişikliğiyle bir ilgisi olabilir mi? Pacific Standard dergisinde yayım­lanan bir yazıya göre dizi, bu konuda güçlü bir teori barındırıyor.

78 Eqi: Bir Buzulun Son Tiradı
Grönland hızla erirken, Illulissat kentinde Eqi Buzulu’nu izlemeye gelen turistler ellerinde kameralarla buzuldan parçaların kırılıp denize dökülmesini bekliyor. Bu enstantaneler, turistler için gezinin en heyecanlı, buzul içinse yok olmaya bir adım daha yaklaştığı anlar…

82 “Yeşil Kimya Prensiplerini Takip Ediyoruz”
Geçmişi 1976 yılına uzanan, Türkiye’nin ilk petrokimya tesisi kabul edilen SASA Polyester Sanayi A.Ş. CEO’su Toker Özcan ile sürdürü­lebilir uygulamalarını konuştuk.

86 Isırgan Otları, Mürver ve Düğün Çiçeği
“Bir bitki üzerine çalışılırken kadim bilgilere de ulaşılıyor; yüzyıllar boyunca gelen inançlar, hikayeler, masallar gün yüzüne çıkıyor… İşin içinde hem sosyoloji, hem de etnografya var…” Gezgin Işıl yazdı.

92 Doğa İçin, Yaşam İçin Yollara Düşer Bir Kervan
Gezi Parkı sürecinde, sanatçı kimlikleri ile doğanın talanına karşı bir şeyler yapmak gerektiğine karar vermişler; şimdi yollardalar… Derya Sağlam ve Mehmet Selin Sağdıç ile kervan fikrinin ortaya çıktığı Gezi Parkı’nda buluştuk, hoş bir sohbete koyulduk.

96 Hazımsızlıklar Rehberi
Fransız Manière de Voir dergisi son sayısını, hayvancılık ve gıda konularına ayırdı. Zeynep Heyzen Ateş dosyayı inceledi ve önemli başlıkları EKOIQ için derledi.

HER SAYIDA

4 Haberler Pedallar Daha Çok Dönsün Diye; Depolayan Kazanacak; Ne Yediğinizin Farkında mısınız?; Hedef En “Yeşil Mağaza”

34 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: Haliç Port: Yine Otel, Yine AVM

36 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Yeşil Projelere Yeşil Destek; “Sürdürülebilirlik Liderleri”nin Karnesi; Türkiye, Rüzgar Gücü Planını Erkene Çekti

54 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Gölge Topları, Plastik Kaldırımlar, Dünya Atlası’ndaki Değişim ve Kirlilik Şampiyonları…

60 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Yeşil İş 2015: Sürdürülebilir İş Zirvesi ve Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nın Danışma Kurulları Toplandı. Sürdürülebilir İş Ödülleri ise 8 Ekim’de Sahiplerini Buluyor!

62 Bilim Dünyası Fatma Gül Altındağ: Katil Uçaklar, Kaybolan Arılar ve Jeoçeşitlilik…

66 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: Rekabetçiliğin Anahtarı “İnovatif Sürdürebilirlik”

76 Son Buzul ErimedenProf. M. Levent Kurnaz: Karbon Tutma ve Depolama Çözüm mü?

90 Change.org’dan Tarihi Mirası Korumak İçin 95 bin 305 Kişi Bir Arada! Melike Vergili ve arkadaşlarının kurduğu Phaselis İnisiyatifi’nin zaferi…

100 Gözümüzden Kaçmayanlar Hollanda vatandaşları yeşil politikalarını yetersiz buldukları hükümetlerine karşı dava açtı; EPDK rüzgar enerjisi için 1018 önlisans başvurusunu değerlendirmeye aldı…

104 Kitap Bizim Dünyamız-Bir Zen Rahibinin Barış ve Ekoloji Hakkındaki Düşünceleri;
Üzümler ve İnsanlar- Toprak Ana, Bağban Baba; Conservation for Cities: How to Plan & Build Natural Infrastructure

Önerilen makaleler