EKOIQ Yeni Sayısı Çıktı!

18 Çocuklar İçin Hem Organik Hem de “Adil”
Kurduğu Organickid markası ile son yıllarda dünyada hızla yay­gınlaşan “fairtrade” (adil ticaret) eğilimini çocuk giyimine taşıyan Merve Akıncı ile adil ticareti ve tekstilde organik üretimi konuş­tuk.

22 Sekiz Online Derste Sürdürülebilir Dünya
İnternet sayesinde sürdürülebilirlik konusunda da bilgiye ulaş­manın kapıları açılmış durumda. Tembelliğin lüzumu yok, haydi derse!

28 Paris Öncesi Son Dönemeç
COP21 öncesi açıklanan son raporlar, toplantılar: CDP Su Prog­ramı Raporu; CDP Türkiye Su Sonuçları Raporu; İklim Değişikli­ği, Ekonomi ve Sağlık Açısından Türkiye’nin Kömür Politikaları; Boş Vaatler; G20 Zirvesi ve İklim Forumu…

34 “Umut Hep Var” Dedirten 10 Genç!
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Uluslararası Gençlik Vakfı ve Lau­reate Uluslararası Üniversiteler Ağı işbirliğiyle düzenlediği BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri bu yıl altıncı kez sahiplerini buldu.

40 İklim Mühendisliği: “Acil Durumda Basınız” Düğmesi mi, “Sosyo-Teknolojik Esaret” mi?
King’s College London’dan akademisyen Arif Cem Gündoğan, son dönemde bu konuda yayımlanan makaleleri EKOIQ için de­ğerlendirdi.

48 TEMA’da Gündem İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği
Türkiye’nin önde gelen iklim bilimcilerinden TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar ile yeni görevini, 2016 gün­demlerini ve Paris İklim Zirvesi’ni konuştuk.

57 DOSYA: Bizim Büyük İsrafımız…
Bir yanda sayısı 1 milyara ulaşan aç, bir yanda 1,5 milyar obezite sorunu yaşayan insan, ortada da dünyada üretilen gıdanın üçte birinin çöpe gitmesi gibi bir gerçek… Bu dosyada gıda israfı ve kayıplarını önlemek için çalışmalar yürüten yerel, ulusal ve ulus­lararası kampanyalar, girişimler, sivil toplum kuruluşları, mobil aplikasyonlara dair dünyanın dört bir yanından ilham verici ör­nekler bulacaksınız. Gıda israfını düşürerek hem kendinize hem de gezegene yapacağımız katkıyı düşünün bir… Daha dikkatli davranmak için yarını beklemeye gerek var mı?

76 Mükemmel Döngü: Arılar, Hayvanlar ve Tarım
Daha sürdürülebilir bir tarım için çiftçileri bilişim teknolojileriyle buluşturan TABİT firmasının kurucu ortağı Tülin Akın ile sahip olduğu özelliklerle dünyada bir ilk olacak “Akıllı Köy”ü konuştuk.

82 Çölleşme ile Mücadelede Yeni Fasıl
Ankara, Ekim ayında BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Ta­raflar Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Konferansta arazi yönetimi ve arazi bozulumu dengelenmesinin iklim değişikliğiyle ne kadar ilişkili olduğu sıkça vurgulanırken, bu konuda iş dünyasına da önemli görevler düştüğünün altı çizildi.

88 Marmara Denizi’nin Kaderini Değiştireceğiz
Aralık ayında Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenecek 2. Marmara Denizi Sempozyumu’nu, Birliğin Başkanı ve aynı za­manda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe anlatıyor.

92 “Her Binanın Bir Mesajı Vardır”
Iglo Mimarlık kurucu ortaklarından Zafer Karoğlu, sanayici pro­filinin değişmesiyle birlikte endüstri yapılarının da bir dönüşüm sürecine girdiğini söylüyor. Karoğlu ile hem bu dönüşümü hem de kentsel dönüşümü konuştuk.

100 Sürdürülebilirliğin Online ve Offline Hali
Kanada merkezli Valhalla Movement, sürdürülebilirliği ana akım haline getirmek ve “Özgürlük Kültürü”nü yaygınlaştırmak ama­cıyla yola çıkmış. Kurucusu Marc Angelo Coppola hareketin nasıl başladığını, network’lerini ve hedeflerini anlattı.

104 Geleceğin Enerji ve Su Çözümleri
15 yıldır ABD’de üniversiteler ve kamu sektörünü özel sektör ile buluşturan TGBCA şirketinin kurucusu ve CEO’su İsmail Onat ile çalışmalarını ve Şubat 2016’da Las Vegas’ta gerçekleştirecekleri “Uluslararası Geleceğin Enerji ve Su Çözümleri Zirvesi”ni konuştuk.

110 Geri Kazanım Sanayii Rimini’deydi
Malzeme ve enerji geri kazanımı, sürdürülebilir kalkınma alanında dünyadaki en geniş katılımlı fuarlardan ECOMONDO bu sene 19. kez İtalya’nın Rimini kentinde düzenlendi.

HER SAYIDA

4 Haberler Türkiye’nin Yenilenebilirde Çekiciliği Arttı; Kaş-Kekova’ya Güneş Enerjisi Desteği; 1 Derece Isındık Bile; AB’nin Kritik GDO Oylaması; Çin, Küresel Enerji Düzenini Değiştiriyor

26 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Yeni Başlayanlar İçin İklim Görüşmeleri

38 İş Dünyasından Konca Çalkıvik: BM Ülkeleri Dünyanın Geleceği İçin 17 Hedefte Buluştu

46 Veriler Gökçe Vahapoğlu Şahin: Küresel Sürdürülebilirlik Raporları Veritabanı; Avrupa’nın Önündeki Geridönüşüm Fırsatı; Küresel Sürdürülebilirlik Liderleri; Sürdürülebilirlik Raporları Yatırım Kararlarında Daha Etkili

54 Change.org’dan Mücadeleyi Büyütmek ve Ortaklaştırmak

80 Sürdürülebilir Markalar Semra Sevinç: 2015 Yılında Sürdürülebilirlik Odaklı Marka İletişim Çalışmaları Arttı mı?

86 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: BANGKOK: İklim Değişikliği Milyonları Tehdit Ediyor

98 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Sürdürülebilir Yaşam Konferansı ve Uluslararası XIX. Türkiye İç Denetim Kongresi’nde Yer Aldık

108 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Sürdürülebilir Enerji, Kaybolan Ormanlar, Sanatla Buluşan Yenilenebilir Enerji

114 Bilim Dünyası Fatma Gül Altındağ: İklim Değişikliği ve Göç

118 Gözümüzden Kaçmayanlar Havası en kirli şehirler; çiçeklenen Atacama Çölü; bisiklet yolları yönetmeliği; Kartal’da yasaklanan plastik poşetler

120 Kitap Türkiye’de İklim Siyaseti; Yeşil Ekonomi: Küçülmek Güzeldir; Unstoppable: Harnessing Science to Change the World (Durdurulamaz: Dünyayı Değiştirmek için Bilimi Kullanmak

Önerilen makaleler