#Ekoiq 61. Sayısı Çıktı! Peki içinde neler mi var?

18 Kuşlar Rüzgar Güllerine Çarpmasın Diye!
Stratejik iletişim yönetimi ve itibar konu­larında Türkiye’nin en önemli isimlerinden Salim Kadıbeşegil, EKOIQ’nun da en başın­dan beri hem destekçisi hem de takipçisi. Salim Abi’ye, dünyanın hem fiziki hem de sosyal sorunları üzerine zor sorular sorduk ve üzerinde hassasiyetle düşünülmesi gere­ken yanıtlar aldık.

26 Günden Güne Akıllanan Çözümler
Tunca Üçer, ev için akıllı enerji çözümlerinden yardım dağıtan drone’lara daha sürdürülebilir bir yaşam için dünyanın dört bir yanından haberleri ve yenilikçi çözümleri EKOIQ için derledi.

28 “Bir Gün Her Ev Kendi Atık Suyunu Arıtabilecek”
Yenilikçi arıtma sistemiyle dünyada bir ilk olan Biopipe, Ocak ayı sonunda su arıtma sektörünün dünyadaki liderlerinden Metito ile işbirliğine gitti. Biopipe teknolojisinin arkasındaki isim olan Enes Kutluca, “Artık hedef Amerika ve Avrupa” diyor.

34 DOSYA: Mültecilerin Geleceği; Hepimizin Geleceği
Yaşadıkları korkunç dramlar, her an ölüm tehlikesi, sakat kalma­lar, yakınlarının kayıpları… Mülteciler arkalarında geçmişlerini bı­rakarak yollara düşüyor. 2014 sonu itibarıyla dünyada 60 milyon insan evinden olmuş durumda. Devletler, uluslararası örgütler, sivil toplum kuruluşları, gönüllüler, girişimciler, özel sektör tem­silcileri artık mülteci krizlerine dair yeni bir yaklaşıma günden güne daha çok yaklaşıyor. Dünyanın en çok mülteci barındıran ülkesi Türkiye’nin politikaları da bu yeni yaklaşımda kilit bir rol oynayacak. Sahadan uzmanlar, değişen “yardım” paradigmasını ve sürdürülebilir çözümleri EKOIQ için değerlendirdi.

54 Tasarımda Sürdürülebilirlik… Ama Nasıl?
“Sürdürülebilir tasarım başı olan ama sonu olmayan bir mesele. İlk önce ‘Ben sürdürülebilir tasarımlar yapmak istiyorum’ şeklin­de niyet etmek gerekir” diyor Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Tasarım Direktörü Erdem Akan.

60 Let The Sunshine In!
Maliyetleri hızla düşerken bir yandan da verimliliği benzersiz bir hızla artan güneş enerjisi teknolojilerinin seyrini 20 yıldır en yakından takip eden SolarBaba platformu, bundan böyle her ay EKOIQ sayfalarında.

66 Toprak Kirlenirse Her Şey Kirlenir…
Dünyanın en büyük hukuk firmalarından Baker & McKenzie’nin “Kirlen­miş Topraklar 2015” rehberinin Türkiye bölümü yazarlarından Birtürk Aydın ile Türkiye’de toprak kirliliğine ilişkin yasal düzenlemeleri konuş­tuk.

71 Şirketlerin İnsan Haklarına Saygı Gösterme Gibi Bir Sorumluluğu mu Var?
3P Sustainability Consulting’in Kurucusu Bahar Keskin den Doelder, iş dünyasında insan hakları ihlallerinin önlenmesi için şirketlere rehberlik eden uygulamaları yazdı.

78 Neden Filo Yönetimi Sistemi?
“Bir yanda artan filo kaynaklı maliyetler, diğer yanda kendi haline bırakıl­mış ve petrol fiyatı rüzgarının insafında yol alan araç filosu.” SKD Türki­ye, Taşıtlarda Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ve TNT Türkiye Kalite Sistemleri, İdari İşler, İSG Yönetim Sistemi Müdürü Özgür Şener, bu ayki yazısında adım adım filo yönetimini ele aldı.

80 Doğa Korumadan Kırsal Dönüşüme:
Van Gölü İnci Kefalinin Hikayesi
Ocak ayında başladığımız Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu tarafından uy­gulanan Küçük Destek Programı (SGP) projeleri serisinde bu ay Van Gölü inci kefalinin hikayesi var. Yüzüncü Yıl Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, 1992’den beri sürdürdüğü, kırsal alanda topyekûn bir dönüşüm sağlayan çabalarını anlattı.

HER SAYIDA

4 Haberler Beslenmede de Finlandiya Modeli; Yeşil Tahviller Geliyor; Dağlar 11-13 Mart’ta “Beyazperde”de; İklimi Değil, Binaları Değiştirelim…

52 Son Buzul Erimeden Prof. M. Levent Kurnaz: Kendimizi Kandırmayalım

58 Sürdürülebilirlik Akademisi’nden Marka Liderleri ve Stratejistleri Sustainable Brands 2016 Istanbul’da Bir Araya Geliyor; Siemens Tedarikçi Günü’nde Sürdürülebilirlik Anlatıldı

64 Yaşanabilir Kentler Sibel Bülay: İstanbul’un Duvarbahçeleri

76 Veri-Analiz Gökçe Vahapoğlu Şahin: 2015 Yılı da Sıcaklık Rekoru Kırdı; Karbon Fiyatları 2 Derece Hedefi için Hâlâ Düşük; Şeker ve Karbon Vergileri Ekonomiye, Sağlığa ve Çevreye Faydalı; Mobil Aboneleri Nüfustan 2 Kat Hızlı Büyüyor

88 Change.org’dan Sınırsız Büyüme ya da Gezegenin Kesilen Nefesi

92 Sosyal Medyadan Özgür Öztürk: Atıksız Ekonomi; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; Çevre Hareketinde Sosyal Medyanın Gücü; ODTÜ Ekibine Üç “Çevre Oscar’ı”…

94 Gözümüzden Kaçmayanlar Gözde İvgin: Arnavutluk’ta ağaç kesene hapis cezası, yüksek katlı binaların yapımına siluet kriterleri, okyanuslardaki plastiklerin balıklarınkini aşan ağırlığı, Türkiye’nin sınıfta kalan çevre performansı…

96 Kitap Zehirsiz Ev; Çevre Tarihine Giriş; Buzdağları: Bilimsel Açıklamaları ve Küresel Değişimle İlişkileri (Icebergs: Their Science and Links to Global Change)

Önerilen makaleler