Ekoiq Haberleri Eylül- Ekim

Organyc Ürünlerine Avrupa’dan İki Ödül
Türkiye’de uzun yıllardır Ökotek Ekolojik Ürünler tarafından temsil edilen, İtalyan Corman firması tarafından üretilen Organyc markalı, sertifikalı %100 organik pamuktan kadın ve bebek hijyen ürünleri, Avrupa’da tüketicilerin en çok beğendiği ürünler arasında yer alıyor.
Organyc Günlük Hijyenik Ped, Fransa’da tüketiciler tarafından yılın “En İyi Organik Ürünü” ödülünü kazanırken, Organyc Loğusa “İlk Günler” Pedi ise İngiltere’de en çok takip edilen web sitelerinden “bizzie baby”de kullanıcı oylarıyla “bronz ödül”e layık görüldü.
Cilt tahrişlerini önleyen ve iyileşmesine yardımcı olan emme kapasitesi yüksek Organyc hijyenik pedler ve vajinal tamponlar, İtalyan Jinekologlar Derneği tarafından destekleniyor. Ürünler aynı zamanda % 100 biyolojik olarak parçalanabiliyor ve kompost olabiliyor.

Baymak’tan 100 Orange Store
Baymak’ın sadece yüksek enerji verimli ve yenilenebilir enerjiye yoğunlaşan ürünlerini sunduğu Orange Store Türkiye genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. 2016 yılının ilk altı ayında Ankara’da altı Orange Store’un açılışını gerçekleştiren Baymak için yıl sonunda hedef 25 ilde 100 mağaza. Orange Store için bu yıl 4 milyon liralık yatırım planlayan Baymak; Adana, Muş, Elazığ’ın da aralarında bulunduğu 10 ilde mağazalarının açılışını gerçekleştirdi. Orange Store’lar modern mağaza tasarımı ve ürün teşhiri, eğitimli montaj ve uygulama ekipleri, tüketicilere gerekli teknik bilgiyi sağlayan makine mühendisleriyle şu anda 13 mağaza ile hizmet veriyor.

ÇEKÜL Dükkan Açıldı!
25 yıldır doğal ve kültürel mirası geleceğe taşımak için çalışan ÇEKÜL Vakfı, Anadolu’nın mimari detaylarıyla bezeli “miras” koleksiyonunu, doğa dostu ürünleri ve yayınları Çekül Dükkan’da (cekuldukkan.org) bir araya getirdi. Yapacağınız alışverişlerle vakfın ağaçlandırma, eğitim ve koruma çalışmalarına siz de destek olabilirsiniz.

Hem Tüketimde Hem Üretimde Çevreci
Çatı kaplama ve su yalıtımı alanında faaliyet gösteren Onduline Avrasya’nın bitüm esaslı oluklu çatı kaplama levha ailesinin en temel ürünü olan Onduline HR, yüksek oranda geri dönüştürülmüş selüloz elyafı barındırıyor. Renklendirme için doğal pigmentlerin kullanıldığı, hammaddeleri yüksek oranda yerel kaynaklardan elde edilen bu ürün, üretiminde düşük karbon ayakizine ve enerji tüketimlerine sahip. Ayrıca geleneksel çatı kaplama malzemelerine göre daha hafif olan Onduline HR, yüksek oranda geri dönüştürülmüş selüloz elyafı ile tüketimde; düşük karbon ayakizi sayesinde de üretimde oldukça çevreci. Onduline Avrasya, 2013 yılında jenerik ürünü Onduline HR için almaya hak kazandığı EPD belgesi ile alanında bir ilke imza atmıştı.

Yapay Zeka ile Enerji Tasarrufu
Google, bilgi işlem merkezilerinde yapay zeka teknolojisi DeepMind’ı kullanarak enerji tüketimini %15 oranında azaltmayı başardığını duyurdu. Uzmanlara göre, bilgi işlem merkezlerinin karbondioksit emisyonu, küresel seragazı salımının %2’sini oluşturuyor. 2014’te yayımlanan Bloomberg raporuna göre ise Google bir yılda ABD’deki 370 bin evle aynı miktarda enerji kullanıyor. Yapay zeka şirketi DeepMind’ın kurucuları, bu teknolojinin çevre korunmasında önemli bir etkiye sahip olacağını söylüyor. Daha önce Apple ve Facebook gibi markalar, merkezlerindeki enerji ihtiyacının %100’ünü yenilenebilir enerji ile karşılayacaklarına dair söz verseler de henüz bu konuda yeterli adımlar atılmış değil.

Ormansızlaşmaya Tohum Bombalarıyla Müdahale!
Tayland, ormansızlaşma ile mücadelede havadan ağaçlandırma yöntemini kullanmaya başladı. Daha önceleri mayın yerleştirmek için kullanılan askeri uçakların serpiştirdiği, kil ve toprak ile top haline getirilmiş tohum bombalarının 2017 yılında yeşermesi beklenirken, el ile dikimin %50 başarı oranı karşısında bu yöntemle %70 oranında başarı sağlanması bekleniyor.

Önerilen makaleler