Kültür

Ekoiq Kitap Önerileri- Temmuz, Ağustos

Çağdaş Yapı Malzemesi Toprak ve Alker

Yazar: Ruhi Kerestecioğlu
Yayınevi: İTÜ Vakfı Yayınları, 2017
Doğal kaynakların sürdürülebilir yöntemlerle değerlendirilmesini amaçlayan ve günümüzün sağladığı olanaklarla desteklenip geliştirilen toprağa dayalı yapım sistemleri, önemli ekolojik ve ekonomik avantajlar sağlıyor. Kitap, gerek bireysel projeler bağlamında, gerekse de ülkemizde konut sorununa bir çözüm yöntemi olarak, toprağa dayalı, küçük ölçekte ve yerel kaynaklara bağlı mimarlık pratiklerini önceleyen bir yapı modeli öneriyor. Aynı zamanda, yapım aşamasında ve kullanım sürecinde olabildiğince az enerji tüketen, çevre kirliliği yaratmayan, yapay donatı gerektirmeden sağlıklı yaşam koşullarını kendi bünyesinde gerçekleştiren bir malzeme olan “alker”in (alçı ve kireçle stabilize edilen toprak) mekanik ve fiziksel niteliklerini belirleyen deneylerin sonuçlarını sunuyor.

Hukukun Ekolojisi: Doğa ve Toplumla Uyumlu Bir Hukuk Sistemi

Yazarlar: Fritjof Capra, Ugo Mattei
Çeviren: Ebru Kılıç
Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları, 2017
Tartışmanın odağını Batı’nın bilim ve hukuk geleneğine oturtan kitap, bugün küresel çapta yaşadığımız çevresel, sosyal ve ekonomik krizin dünyayı bir “makine” olarak gören ve insanları da onun sahibi ilan eden mekanikçi görüşten kaynaklandığını savunuyor. Bilim insanı Fritjof Capra ile hukukçu Ugo Mattei, doğa bilimleri ile hukukun antikçağdan beri paralel ilerlediği ve bu iki disiplinin birbiri üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu kanısında. Onlara göre değişimin yolu, toplumun yaşayış biçimiyle devletlerin ve şirketlerin gücünü belirleyen yasaların mevcut, mekanikçi görüşün ürünleri olmaktan çıkıp ekolojik ilkeler ışığında yeniden ve bizzat topluluklar tarafından oluşturulmasından geçiyor.

 

Alçalma: Küresel Isınmayı Tersine Çevirmek İçin Önerilen En Kapsamlı Plan
(Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming)

Yazar: Paul Hawken
Yayınevi: Penguin Books, 2017
Yaygın korku ve umursamazlıkla karşı karşıya olan araştırmacılar, profesyoneller ve bilim insanlarından oluşan uluslararası bir koalisyon, iklim değişikliğine gerçekçi ve ciddi çözümler üretmek üzere bir araya geliyor. Kitapta sözü edilen 100 teknik ve uygulamadan bazılarını biliyor olsanız da bazılarından belki de hiç haberiniz yok. Temiz enerjiden düşük gelirli ülkelerde karbon salımını ortadan kaldırmak için arazi kullanım uygulamaları konusunda genç kızları eğitmeye kadar sunulan çözüm önerileri, ekonomik olarak da uygulanabilir durumda. Nitekim toplumlar, becerileri ve kararlılıkla bunları uygulamaya geçiriyor. Önümüzdeki 30 yılda küresel düzeyde hayat buldukları takdirde, bu çözümler, küresel ısınma konusunda ciddi adımlar atılmasını sağlayabilir.

About Post Author